Akadozik az építkezés Törökvágáson, pedig már közel a cél

Akadozik az építkezés Törökvágáson, pedig már közel a cél
Többes rendeltetést szánnak a Törökvágási Református Egyházközség udvarára tervezett gyülekezeti háznak: helyet biztosítana a közösség különböző csoportjainak találkozóira, a tehermentesítésen túl pedig működőképesebbé tenné a Makovecz Imre tervezte templomot, amely már nyolc éve magasodik büszkén a Donát út végén.

A korábbi átmeneti megoldás helyett végleges formát nyerne a gépház és a kazánház, mellékhelyiséget is kialakítanának – napjainkban, amikor több százan vesznek részt az istentiszteleteken, és a templomban zajló kulturális események tömegeket vonzanak, erre is jókora szükség mutatkozik. 60-70 fő befogadására alkalmas termet is álmodnak a gyülekezeti házba, ahol az egyházi jellegű programok mellett kisebb közösségi eseményeket is lehet szervezni, és arra is lehetőség nyílik, hogy az érdeklődők örökbe fogadják egyik-másik helyiséget. A gyülekezet jelentős mértékben kivette a részét a kiadások finanszírozásából, így aztán szépen sikerült haladni az építkezési munkálatokkal – azonban az anyagiak, mint annyi más esetben, sok fejfájást okoznak ezúttal is. A továbblépést most közel 100 ezer euró mínusz hátráltatja. Úgy tűnik, szélesebb körű összefogásra van szükség annak érdekében, hogy legkésőbb jövő ilyenkor sikerüljön átadni az új épületet. Ezért kérik a civil szféra segítségét.

A régi gyülekezeti házat, amely irodaként, parókiaként és vendégszobaként is szolgált, sikerült bővíteni az elmúlt három évben, a korábbi 200 négyzetméterről közel 600-ra nőtt a hasznos felület – mondja Bibza Gábor esperes, a törökvágási egyházközség lelkipásztora, majd a gyülekezeti eseményeket vesszük számba: heti 3 vallásóra, 3 kátéóra, gyülekezeti és ifjúsági bibliaóra, havonta egyszer fiatal családok bibliaórája. Eddig a templomban és a hozzá tartozó kisebb termekben tartották őket, ami jó is meg nem is: ugyan sikerült belakni az istenházát, viszont a folyamatos használat miatt gyorsabban romlik az épület állapota. Úgy döntöttek, hogy Makovecz Imre útmutatását követve, Müller Csaba építésszel együttműködve valósítják meg az úgynevezett második vagy B részét is az eredeti elképzelésnek. Ily módon egy együttest alkothat a két épület a magyar organikus építészet megteremtőjének halála után is, hisz a kivitelezési terv az ő rajzai alapján készült, nyugtázza büszkén a lelkipásztor.

A régi épület és a templom között húzódó 3 és fél méteres rész eddig kihasználatlanul állt, a munkálatok során ezt is beépítették. – Az egykori gyülekezeti házat az alapoktól kezdve kellett felújítani, hozzáadtuk ezt az összekötő területet, illetve észak és nyugat felé terjeszkedtünk néhány métert – magyarázza az új ház „összetételét”. Az alagsorban ifjúsági termet rendeznek be, a földszinten kapnak helyet a templomhoz tartozó járulékos részek és a konyha, gyülekezeti terem, vallásórás terem és két kisebb iroda. Az emeleten és a beépített tetőtérben vendégszobát és lelkipásztori lakást alakítanak ki.

A munkálatok 2013 szeptemberében kezdődtek, és úgy tervezték, hogy már idén sikerül a végére érni. A kivitelezés során viszont olyan akadályokba ütköztek, amelyekre nem számítottak: csak amikor elkezdték leverni a vakolatot és a cserepeket leszedték, derült ki, hogy egy egész emeletet vissza kell bontani, másrészt a régi parókiát alá kellett falazni ahhoz, hogy az új struktúrát meg tudja tartani. Ezek többletkiadást jelentettek, ugyanakkor a támogatások akadozása is késleltette a folytatást.

Kezdetben 350–400 ezer euróra saccolták a beruházás teljes értékét, ennek jelentős részét a gyülekezet teremtette elő a régi imaház és a hozzá tartozó telek eladása révén – ez volt a nagyobb összeg, a kisebbiket a hívek adományából és pályázati úton sikerült összegyűjteni. A lelkipásztori hivatal munkatársai apait-anyait beleadtak, ami az eredményen is megmutatkozott: 3 év alatt 25 pályázatot írtak, amiből legalább 18 nyert is.

– Jelenleg ott tartunk, hogy az épületet sikerült teljesen befedni, és 75-80 százalékban elkészült belül is, megvan a vakolás, villanyszerelés, fűtés, felszereltük az ajtókat, ablakokat. A földszinten az északi és a nyugati oldalon kell ellátni az új részt nemes vakolattal még idén ősszel, és persze bőven akadnak még további tennivalók – részletezi Bibza Gábor. A mostani mérleget tekintve 80-90 ezer euróval kerül többe a beruházás, mint ahogyan azt előzetesen tervezték. Időközben egyházi kölcsönt is igényeltek, hogy ne kelljen teljesen leállni a munkálatokkal. Hogy lefaragjanak a tartozásból, és fedezhessék a további kiadásokat, hamarosan újabb, a vállalkozói szférát is célzó gyűjtést kezdenek. A törökvágási egyházközség elérhetőségei: www.donatreftemplom.ro, 0737-420022.