Ajánló a bukaresti Magyaradás műsorából

Ajánló a bukaresti Magyaradás műsorából
A román közszolgálati televízió három csatornájára is gyárt magyar nyelvű műsorokat a bukaresti magyar szerkesztőség, amelyeket a TVR1-en hétfőn és kedden 15.10 és 17.00 között, a TVR3 csatornán keddenként 11-től 13 óráig, valamint csütörtökön és pénteken 13.00 és 13.30 között a TVR2-n nézhetnek az érdeklődők. Ezúttal a Magyaradás február 1. és február 5. közötti műsorából ajánlunk.

A TVR1 csatornán február 1-jén, hétfőn a Garázszenekarok című rovatban a gyergyói Teddy Queen tagjai mesélnek az elmúlt időszakról. Az indie rock zenét játszó trió 2016 tavaszán alakult és 2018 óta zenélnek Teddy Queen néven. Azóta több zenei megmérettetésen részt vettek, szép eredménnyel, és kislemezük is megjelent már, a 2019-ben adott koncertek száma pedig meghaladta az ötvenet. Vajon mihez kezdett a járvány okozta új helyzettel egy olyan zenekar, amely épp kezdett felívelni az ismertség színterén? A koronavírus okozta megtorpanás természetesen őket is telibe találta, mégsem törte meg lendületüket.

 „Valahova tartozni kell” – nyilatkozta több ízben Szász Endre Munkácsy-díjas festőművész, grafikus, látványtervező, az ezredforduló egyik legkiemelkedőbb magyar képzőművészeti zsenije, aki bár székely, lengyel és szász gyökerekkel rendelkezett, elsősorban székelynek vallotta magát. A világhírű művész 95 éve, 1926. január 7-én született Csíkszeredában, de szülővárosában csak 2003-ban bekövetkezett halála után kezdték megismerni, értékelni és elfogadni művészetét. A Magyaradás riportja február 2-án, kedden a TVR1 csatornán Szász Endre indulásába és szülővárosával való viszonyába nyújt betekintést. 

A TVR3 adásán február 2-án, kedden Orbán Lajos Látható Kolozsvár című bukaresti fotó- és filmtörténeti tárlatáról tekinthető meg összeállítást. Orbán Lajos képei kordokumentum értékűek, általuk megismerhetjük a majd 100 évvel ezelőtti kincses várost, az akkori reklámokat, plakátokat, öltözködési szokásokat. Mintha nagyszüleink, dédszüleink kora elevenedne meg szemeink előtt.

Tavaly volt 30 éves a Háromszék Táncegyüttes. A járványügyi helyzetre való tekintettel a sepsiszentgyörgyi hivatásos néptáncosok intézménye 2020. november 19. és 21. között a virtuális térben tartotta meg ünnepi programjait. Az érdeklődők a Magyaradás műsorán megtekinthetik azt a riportfilmet, amelyben egykori és jelenlegi kollégák vallomásai, előadásrészletek és nem utolsó sorban a színfalak mögötti történések színes kavalkádja mutatja be az együttes három évtizedes múltját.

Az Aranyszalagtárban az öt évvel ezelőtt elhunyt Feszt László kolozsvári grafikusra emlékeznek egy 1982-ben Huszár Irma és Emil Lungu által készített portréfilmmel. Feszt László tíz éven keresztül volt a kincses város képzőművészeti főiskolájának rektora. Keze alól került ki a mai erdélyi könyv- és folyóirat-grafikusok derékhada, szívesen foglalkozott könyvjegygrafikával. 1972-ben elnyerte Dániában a XIV. Nemzetközi Ex Libris Kongresszus pályázatának II. díját.

A TVR2-n, február 4-én, csütörtökön az In memoriam Palocsay Zsigmond és Szilágyi Domokos című műsor ismétlését tekinthetik meg a nézők, amelyben a Magyaradás archívumában őrzött felvételekkel emlékezünk a két költőre. Palocsay Zsigmond költő munkásságában a Szilágyi Domokossal közösen írt Fagyöngy című kötetének négykezesei képezik a csúcsot. Láng Gusztáv szerint „strófái, ha néha a kiábrándultság felhangjaitól csüggesztően disszonánsaknak tűnnek is, lobogó életigenlésükkel a cselekvési szándékot, a tettre kész lélek diadalát éneklik meg”.

Pénteken, február 5-én, pénteken a Szent Efrém kórus koncertjébe kapcsolódhatnak be az érdeklődők. A felvétel 2019-ben készült a csíkszeredai Milleneumi templomban, ahol a magyarországi kórus egyházi énekeket szólaltat meg.