Aggódnak az egyetemek és a hallgatói önkormányzatok

Aggódnak az egyetemek  és a hallgatói önkormányzatok
Összefogást hirdetett a Rektorok Országos Tanácsa (CNR) – amelynek soros elnökségét pont Daniel David, a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora látja el – és a Romániai Diákszövetségek Országos Egyesülete (ANOSR), amelynek elnöke, Horia Oniţă szintén jelen volt a tegnapi online sajtótájékoztatón. A két elnök nagyjából egyetértett a december végén közzétett kormányprogramnak az oktatással és tudományos kutatással kapcsolatos elképzeléseivel, ám attól tartanak, hogy ezek életbe léptetése késni fog. Ezért elhatározták, hogy figyelemmel követik a kormányprogram alkalmazását, és háromhavonta közzétesznek egy-egy jelentést annak megvalósulásáról. Arról viszont „nem szólt a fáma”, mit kívánnak tenni, ha a kormány tényleg nem teljesíti a programban előírtakat.

A Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektoraként és a Rektorok Országos Tanácsa (CNR) elnökeként engem is érdekel a december végén meghirdetett kormányprogramnak az oktatásra és a tudományos kutatásra vonatkozó része – magyarázta a sajtóértekezleten Daniel David.

– A romániai diákszövetségekkel együtt úgy döntöttünk, hogy figyelemmel kísérjük a kormányprogram megvalósulását. Az oktatásban érintettek mind tudják, hogy a felsőoktatás és a tudományos kutatás között nagyon szoros a kapcsolat. A fejlett országok ezt meg is értették, ám Romániában még minisztériumi szinten is elkülönítik a felsőoktatást a tudományos kutatástól, hiszen külön minisztérium foglalkozik az oktatással, és más a tudományos kutatással. Személyes véleményem szerint ez nagy hiba. Egyelőre csak annyit tehetünk, hogy szorgalmazzuk az oktatással és a tudományos kutatással foglalkozó minisztériumok közötti szoros együttműködést. Ez majd azt is lehetővé teszi, hogy ne egy „levegőben lógó” tudást adjunk át a hallgatóknak, hanem olyat, ami versenyképességet és jólétet hoz az embereknek.

A CNR egyetért a kormányprogramban a felsőoktatással kapcsolatosan megfogalmazott irányvonalakkal. A minőségi oktatás és kutatás elérése érdekében a legfontosabb a finanszírozás. Ha egyesek nem fogják fel, hogy e téren a teljesítmények a finanszírozástól függenek, akkor nem állíthatják, hogy a rendszer javát akarják. Nem kérheted azt, hogy az egyetemek kiemelkedő teljesítményeket mutassanak fel, ha nincs megfelelő finanszírozás. Ezenkívül a CNR többször kérte, hogy az egyetemek nagyobb mértékben dönthessenek a pénzforrások felhasználásáról – közölte a rektori tanács elnöke.

David jónak tartotta a kormányprogramnak azt az előírását, hogy a romániai egyetemek költségvetésében külön tételként szerepeljen a tudományos kutatásra szánt összeg, mivel nemzetközi téren is a legfontosabb kutatások az egyetemeken zajlanak. Ezenkívül szükség van az egyetemek, doktori iskolák, tanrendek világos kritériumok szerinti osztályozására. Mivel a kormányprogramban szerepel a különböző oktatás-minősítő testületek (ARACIP, ARACIS stb.) átszervezése, a multikulturalitás életbe léptetése, a metropoliszok egyetemeinek koncentrálása a francia minta szerint, Daniel David felajánlotta, hogy a rektorok tanácsa kész aktív szerepet vállalni ezen elképzelések megvalósításában, az egyetemeken folyó tudományos kutatást illetően pedig egyetértett azzal, hogy az összes kutatási intézményt nemzetközi szakemberek mérjék fel.

A diákszövetségek elnöke, Horia Oniţă az egyetemi hallgatók ösztöndíjának növelését, a fogyatékkal élő hallgatókra való odafigyelést, a pénzforrások elköltésének átlátható nyomon követését szorgalmazta. Végül kifejtette: háromhavonta közzétesznek egy-egy jelentést a kormányprogram oktatási elképzeléseinek megvalósításáról.