ActiveWatch – kiosztották az idei „gyűlölet-díjakat”, kolozsváriaknak is jutott

ActiveWatch – kiosztották az idei „gyűlölet-díjakat”, kolozsváriaknak is jutott
A Román Akadémiát, az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot (CNCD) és a kolozsvári városházát is „kitüntette” az ActiveWatch, mint intoleráns magatartást tanúsító intézményeket. A román médiafigyelő szervezet a Hate Awards, azaz a Gyűlölet-Díjak gáláján egyrészt azokra irányítja a figyelmet, akik összeférhetetlen, gyűlöletkeltő megnyilvánulásaik miatt tűntek ki, másrészt pedig azokra, akik felelősségteljes diskurzust folytattak a közszférában.

A Román Akadémia a „Romániai románok Román Akadémiája” díjat kapta; 2017 februárjában Victor Voicu, Gheorghe Păun és Ion-Aurel Pop, az intézmény elnöke, a BBTE rektora egy olyan felhívást tett közzé „a nemzeti szuverenitás és egység védelme érdekében”, amelyet még a román sajtó is szélsőségesen nacionalistának minősített.

Az Országos Diszkriminációellenes Bizottság (CNCD) az ActiveWatch szerint, 2018 elején „saját lábán lőtte magát”, hogy kiszolgálja a hatalmi érdekeket. Nem maradt ki a sorból a főügyészség sem, amelyet a „szemérmesség ügyészségének” titulált a civil szervezet, mivel 149 felhívást kaptak a Holokauszt tagadása, és a gyűlöletbeszéd kapcsán, de „nem merték” bíróság elé vinni az iratokat.

Emil Boc az „apró polgármester, nagy trikolórral” díjat kapta, mivel „idegengyűlöletükről, populista-nacionalista” magatartásukról hírhedt embereket alkalmazott, lásd Ionuț Țenét, a város oktatási, kulturális, vallási, sport és szociális kérdésekkel foglalkozó irodájának vezetőjét.

Egy hideg – egy meleg alapon a kolozsvári városháza elismerésben is részesült a város bejáratainál elhelyezett többnyelvű táblákért, amelyek az ActiveWatch szerint „Európa fele mutatnak.”