A XV. Frumószai Szavalóverseny

– Anya, mehetek inkább Frumószára apával? – áll elém a hét és fél éves lányom. Majd verset tanul. Készülődik. Pakolgat. Az idei szavalóversenyre indul, a frumószaiara, a XV.-re.

Négy nap múlva találkozunk, kicsit aggódok csak, de hát ez így marad, míg élünk.

– Milyen volt? – kérdem kíváncsian.

– Változtak is dolgok, sokan beszélnek románul Frumószán – ecseteli, majd mesél.

Antóniáról. Aki az erdőről, a természetről beszélt nekik a verseny után. A természet védelméről, a tisztaság megőrzésének fontosságáról.

Magam előtt látom a gyerekeket, a versenyzőket. A kettős képet, amit akarva, akartalanul magukban hordoznak. A szülőktől kapott hangos zenés, zöld fűre kimenős, hússütős kirándulásokat. És a nagy-, és dédszülők természetismeretét, a növénytermesztés, a gyógynövénygyűjtés értékes tudásának titkát, a sóskútrajárás hétköznapi szükségletének kincsét. S érkezik egy városi lány, aki rajongva beszél a természetről, a zöldről, a növényekről. Köszönöm, Antónia!

Egyre kevesebben ülnek a szép padok körül! – érkezett egy bejegyzés.

Pedig milyen szép is lenne a 2006-os ,,létszámot” tartani, 106 gyerek lenne, 18 magyaróra a helyi román iskolában, megszámlálhatatlan foglalkozás a magyar házban, két teljes munkakörben foglalkoztatott magyartanár. De a dolgok változnak itt is. Néha meg közbejönnek nem várt események. Hogy kevesebb gyerek születik. Hogy nem a legjobb a tanár. Hogy.... Aztán ismét fordul a kocka. Magyarul tanulnak a román anyanyelvűek. Ügyes, helyi tanító érkezik. Ezekhez igazodunk. A verseny alatt négy temetés volt. Kettő a katolikusoknál, kettő az ortodoxoknál. A versenyzők nagy része oda kellett menjen. Nem kifogásként. Érdekességként írom. Hisz ilyen ez a világ. Én értem, érzem, megértem.

A versenyzők ügyesek voltak. Kicsit féltek csak.

A zsűri tagjai: Gáspár Antónia Kamilla és Domokos Péter.

Szervezők: Kosferenc Júlia Mária és Neagu Adrián.

A nagyon finom ebédet Virginia néni főzte, s belé minden szeretetét.

A rendezvény főszervezője a Frumószai Magyar Oktatásért Nonprofit KFT. és a Domokos Géza Egyesület.

Távolról nézve, nagyon halkan, s csak a kedves olvasóknak írom, büszke vagyok Adriánra, hogy nem adja fel. De ez hadd legyen titok.

Köszönöm a frumószai gyerekeknek a jelenlétet, a tanító néninek a felkészítést, Antóniának és Péternek a zsűrizést, Adriánnak a szervezést. Luca lányunknak meg azt, hogy imád visszatérni Frumószára, hisz ez mi másról mesélne, mint hogy jó volt neki ott.

Hálával,

Máthé Kriszta