A viharok miatt tizenegy megyében volt szükség a tűzoltók segítségére

A viharok miatt tizenegy megyében volt szükség a tűzoltók segítségére
Fákat döntött az útra vagy autókra a viharos szél, házakba, kertekbe és pincékbe folyt be az esővíz, háztetőket tett tönkre az elmúlt 24 órában az ítéletidő. Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) tűzoltóinak segítségére az ország tizenegy megyéjében volt szükség.

Harminchat fát emeltek le az úttestről és gépkocsikról, egy házból, 18 udvarról és három pincéből szivattyúzták ki a vizet a tűzoltók. Ugyanakkor 52 esetben kellett elhárítani a viharos szél miatt háztetőkben keletkezett károkat.

Szeben megyében, egy Felek közeli üdülőhelyen nyolc felnőttet és négy gyereket mentettek meg a tűzoltók, akik a folyóban keletkezett szigeten rekedtek. Orvosi ellátásra volt szükségük.

Suceava megyében egy erdei útról kellett eltávolítani a kidőlt fákat, amelyek miatt tizenöt utast szállító négy személygépkocsi nem tudott továbbhaladni.

Maros megyében Dicsőszentmártonban, Szovátán, Ratosnyán, Nagyernyén és Bátoson, illetve a megyeszékhelyen is pusztított a vihar, egyebek közt egy társasház, 39 lakóház és egy melléképület tetejét tette tönkre az erős szél. A Maros megye tűzoltók egy kidőlt fát is leemeltek a vasúti sínről.

Iași megyében is több háztetőt tett tönkre, fákat döntött ki a szél, házakat öntött el a víz.

Bihar megyében Lelesden, Inándon és Sonkolyoson okozott károkat az ítéletidő, 15 udvarról kellett a beáradt vizet kiszivattyúzni, ugyanakkor fákat és villanyoszlopokat döntött ki az orkán erejű szél.

A tegnapi és éjszakai viharok tíz megye – Arad, Bihar, Kovászna, Hunyad, Iași, Mehedinți, Maros, Szeben, Szatmár, Suceava és Vaslui – 23 településén okoztak károkat.