A Szamosban végezte a Te aştept fényfüzér

A Szamosban végezte a Te aştept fényfüzér
Ismeretlen tettesek tönkretették az Erzsébet hídon elhelyezett Te aştept (Várlak) felirat fényfüzérét – közölte az egyik közösségi oldalon közzétett bejegyzésében a fényfesztivált szervező Daisler Egyesület alapítója, Andi Daiszler, hozzátéve: a Lights on Romania fényművészeti fesztivál történetében második alkalommal fordul elő, hogy Kolozsvár közterein elhelyezett alkotásai vandalizmus áldozataivá váltak. Mint írja, szombaton ismeretlen tettesek elvágták, kibontották és lekapcsolták az Erzsébet hídon elhelyezett Te astept fényfelirat rögzítőkábeleit, köteleit és biztonsági hevedereit. A szervezők rendőrségi feljelentést tettek.

A berendezés végzetesen megrongálódott, a következő napokban kiszedik a Szamos vizéből. Daiszler szomorúságát fejezte ki a felelőtlen személyek magatartása miatt, akik tudatosan tönkretettek egy ártatlan művészeti elemet, amely annyi örömöt szerzett és összekapcsolt embereket. „Bízunk benne, hogy a törvény emberei megtalálják a felelősöket és meggyőződésünk, hogy együtt hozzájárulhatunk embertársaink jobb polgári neveléséhez.” – fogalmazott. Emlékeztetett, hogy a hat esztendő alatt, amióta a rendezvényt szervezik, korábban már előfordult egyszer hasonló sajnálatos cselekedet. 2018-ban, a fesztivál első kiadása alkalmával műszaki csapatuk a Szamosból halászott ki egy szándékosan bedobott fénykazettát, és fiatalok egy csoportja megpróbálta ellopni a Fényfa installációt ellátó négy biciklit. „Úgy gondoljuk, hogy azóta sikerült figyelmesebb, nyitottabb és toleránsabb közösséget építenünk és nem engedjük, hogy ilyen elszigetelt incidensek meghatározzanak egy teljes várost, amelyet nagyra értékelünk” – zárta nyilatkozatát az egyesületi elnök.

 

A Te astept felirat nyolc napig fénylett az Erzsébet hídon, eredetileg januárban szedték volna le. A többi installáció vasárnap estétől december 3-ig tekinthető meg az UAD Mărăşti negyedbeli épületének udvarán.