A problémás AstraZeneca vakcínaszállítmányból nem jutott Romániába, az oltási kampány folytatódik

A problémás AstraZeneca vakcínaszállítmányból nem jutott Romániába, az oltási kampány folytatódik
Romániában folytatják az oltást az AstraZeneca által gyártott oltóanyaggal, de egyelőre nem használják azt a több mint négyezer adag vakcinát, amelyik ugyanabból a szállítmányból származik, amelynek használatát Olaszországban is felfüggesztették - közölte csütörtök késő este az oltási kampányt koordináló országos bizottság.

A közlemény szerint Románia 81 600 adagot kapott az AstraZeneca által gyártott vakcina ABV2856-as szállítmányából. Ebből 77 049 adagot már felhasználtak Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Botoşani, Krassó-Szörény, Kolozs, Dolj, Galac, Gorj, Hunyad, Iaşi, Máramaros, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Szilágy, Szatmár, Suceava, Temes, Vâlcea és Vaslui megyében.  A megmaradt 4257 adagot jelenleg Bákó, Bihar, Botoşani, Dolj, Gorj, Iaşi, Neamţ, Suceava, Temes, Vâlcea, Vaslui és Craiova megyében tárolják. Ezeket félreteszik, és csak az után döntenek sorsáról, hogy az Európai Gyógyszerügynökség véleményt mond az oltóanyag felhasználhatóságáról. A bizottság hangsúlyozta: mindezt a “rendkívüli elővigyázatosság” jegyében teszik, semmilyen tudományos indok nem teszi szükségessé az oltóanyag visszavonását.

A bizottság közölte: a visszavont oltóanyagot más szállítmányokból származóval pótolják, így ez nem okoz fennakadást a rendszerben. Mindenki akkor és ott kaphatja meg az oltást amikorra és ahová előjegyezték.

Az ABV2856 jelzésű szállítmányban lévő vakcinával történő oltást Olaszország állította le, mert Szicíliában két személy is elhunyt, miután megkapta a védőoltást. Az ABV5300 jelzésű szállítmányból, melynek használatát több európai országban betiltották, nem érkezett Romániába.

Az Európai Gyógyszerügynökség kivizsgálást indított az 1,6 millió dózist tartalmazó, ABV 5300-as sorszámú szállítmánnyal kapcsolatban. Az ABV 5300-as sorszámú vakcinákat a következő európai országokba szállították: Litvánia, Észtország, Luxemburg, Lettország, Írország, Dánia, Bulgária, Ausztria, Görögország, Svédország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország, Franciaország, Izland.

Miután Ausztria tromboembóliás eseményekről tett jelentést az ABV 5300-as jelzésű szállítmány kapcsán, az EMA hivatalos közleményt adott ki, amelyben leszögezi: jelenleg nincs kimutatható összefüggés az oltás és a jelzett problémák között.