A nagy megye nem egyenlő a régióval

Boc (ismét) átrajzolná az ország közigazgatási térképét

A nagy megye nem egyenlő a régióval
Románia regionalizációjának fontosságát hangsúlyozta szerdán Emil Boc egy, a területi adminisztratív reformról tartott konferencián. Kolozsvár polgármestere felelevenítette: kormányfőként 2011-ben kísérletet tett arra, hogy felszámolja a jelenlegi megyerendszert, de nem járt sikerrel. Szavaiból az derült ki, a reformelképzelés megvalósulását az RMDSZ is gáncsolta. Attól tartva, hogy elveszti a többségét, a magyar érdekvédelmi szervezet semmilyen felkínált változatot nem fogadott el, idézi a politikust a stiridecluj.ro portál. Tizenhat új közigazgatási egységben gondolkodtak, de az RMDSZ a tizenhárom nagy, plusz három kisebb megye - Maros, Hargita és Kovászna – változatban se akart belemenni, mondta. Boc ex-kormányfő reformkoncepciójáról, a regionalizációval kapcsolatos romániai elképzelésekről, illetve az RMDSZ álláspontjáról Márton Árpád volt Kovászna megyei parlamenti képviselőt kérdeztük.

Emil Boc szerint a megyék összevonása nagyobb egységekbe több előnnyel is járna: egyrészt könnyebbé válna az EU-s források lehívása, hiszen a népes Suceava megyén kívül egyetlen másik megye sem számít régiónak EU-mércével mérve, ami a lakosság lélekszámát illeti. Másrészt: az 1968-as megyésítés felett eljárt az idő, ennek felszámolásával 55 éve megcsontosodott kliens-rendszert számolnának fel.   

A polgármester elmondta: a régiók létrehozása csakis alkotmánymódosítással lehetséges. Ehhez viszont kétharmados többség kell, sokkal egyszerűbb tehát nagymegyéket létrehozni, hiszen egy ilyen átszervezés nem ütközik az alaptörvénybe.

Márton Árpád emlékeztetett: bár mind a közvélemény, mind a politika hajlamos megfeledkezni róla, Romániában a regionalizáció igenis létezik. Nem törvény vagy alkotmányos előírás, hanem európai uniós szabályzat alapján, amelynek értelmében több megye alkot egy régiót. Románia uniós felzárkóztatása idején, a konvenciós kormány alatt brüsszeli javaslatra hozták létre a mai nyolc fejlesztési régiót.

- Az eredeti szabályzat úgy fogalmaz, ezeknek a régióknak a megyék szabad társulásán kell alapulnia. Ettől az előírástól minálunk azonban eltekintettek. Más pontban is eltérnek ezek a fejlesztési régiók az uniós szabályzattól, több ugyanis túl nagyra sikeredett. Ugyanakkor teljesen szem elől tévesztették azt a nagyon fontos előírást is, miszerint figyelembe kell venni a térség történelmi, gazdasági, kulturális egységét. Ezeknek a szempontoknak a mellőzésével kerülhetett egy „társaságba” Hargita és Fehér megye, Vrancea megye a tengerparti vidékekkel, a fejletlen megyék a fejlettekkel – magyarázta.

Ami pedig az akkor Emil Boc vezette PDL elképzelését illeti, Márton Árpád kiemelte: ők valóban megpróbálták megszüntetni a jelenlegi kis megyéket és több megyéből álló nagy megyéket létrehozni, amelyek gyakorlatilag fedték volna a jelenlegi régiókat. Ez azt jelentette volna, hogy teljesen megszüntetik a jelenlegi megyei közigazgatást, „átpakolva” azt regionális szintre. Az eredmény az lett volna, hogy sokkal nagyobb területre sokkal kisebb adminisztráció jut, az állampolgár pedig 100 kilométereket kellett volna utazzon a régióközpontba, hogyha hivatalos dolga akad.

- Tehát nem azt akarták, hogy létrehozzanak egy köztes regionális szerkezetet, ami a központi hatáskörökből vesz át, hanem a megyei hatásköröket akarták átadni a regionális szerkezetnek. Ez volt az egyik, amivel az RMDSZ nem értett egyet, idézte fel a PDL-RMDSZ nézeteltérés okát a volt képviselő.

Emlékeztetett: az RMDSZ szintén benyújtotta saját elképzelését a régiósításról törvénytervezet formájában, szintén 16 régiót határozva meg. Ezek körvonalazásakor azonban figyelembe vették a régió megyéinek történelmi, gazdasági, kulturális egységét. Ilyen meggondolásból Vrancea nem tartozna Konstancával és Tulceaval egy régióba, Maros, Hargita, Kovászna, vagyis a Székelyföld egységes egészet alkotna. Ugyanígy jönne létre a partiumi régió Bihar, Szatmár és Szilágy megyével. Erről a felállásról viszont a román pártok hallani sem akartak, tette hozzá.

Elmondta azt is: a PDL Boc által idézett javaslata egészen pontosan arról szólt, hogy a három székely megyéhez csapják oda Brassó megyét is, amely a magyar lakosság arányának igencsak kedvezőtlen módosulását eredményezte volna a régión belül.

- Ez a változat a magyar lakosság „feloldását” jelentette volna. Ugyanolyan logika alapján, mint amikor a Maros-Magyar Autonóm tartományhoz hozzácsatoltak román többségű településeket, Felső- és Alsóháromszék pedig Brassóhoz került, mondta Márton Árpád.

Ami pedig az Alkotmánybíróság elutasítását illeti, a taláros testület semmilyen olyan törvényt nem fogad el, amely így-vagy úgy regionális közigazgatási kompetenciákat hozna létre. Ennek az egyik oka az, hogy az alkotmányban a régiók, mint közigazgatási szint nem szerepel.

- Mindaddig marad a patthelyzet, amíg a szokásos „hazai” módon járunk el: egyszerre kikerülni az uniós szabályzatot és kitriblizni az alkotmány előírásait. Nem lehet régió helyett nagymegyéket kreálni. A régiósítás célja ugyanis épp az: nagyobb hatáskörrel felruházni ezeket a régiókat - legalábbis Európában ezt jelenti. Különben nagyon nehéz ilyen formán érvényesíteni a szubszidiaritás elvét, vagyis hogy az ügyintézés minél közelebb kerüljön az állampolgárhoz. De hát Bukarestben a szubszidiaritás fogalmától legalább úgy viszolyognak, mint az autonómiától… , tette hozzá.  

Kérdésünkre, hogy a Ponta-kormány 2014-ben előterjesztett decentralizációs törvénye, amelyért a kabinet felelősséget vállalt, és amely ellen különben az akkor ellenzékben levő PDL emelt óvást az Alkotmánybíróságon, mennyire volt hátrányos számunkra, Márton Árpád kifejtette: annak idején úgy tűnt, voltak pillanatok, amikor a PSD hajlamos lett volna elfogadni az RMDSZ elképzeléseit. De ahogy az ellenzék elkezdett magyarelleneskedni, abban a pillanatban meghátráltak. „Ez mindig így ment a román politikában!”, tette hozzá végszóként.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol