A miniszterelnöki hivatal vezetőjét jelölte belügyminiszternek Cioloş

A miniszterelnöki hivatal vezetőjét jelölte belügyminiszternek Cioloş
Dragos Tudorachét, a miniszterelnöki hivatal vezetőjét jelölte belügyminiszternek ma Dacian Ciolos román kormányfő.

A tárca eddigi vezetője, Petre Tobă csütörtökön jelentette be lemondását, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) közölte: bűnpártolás gyanújával akar bűnvádi eljárást indítani ellene. A vádhatóság szerint Tobă iratok titkosításának feloldását megtagadva segédkezett abban, hogy a belügyi titkosszolgálat vezetői saját használatra vásároljanak olyan javakat, amelyeknek semmi közük nem volt az operatív munkához.

Tudorachét Brüsszelből hozta magával Cioloş szakértői kabinetjébe. A jogi végzettségű Tudorache romániai bírói karrierjét hagyta ott 2002-ben a nemzetközi intézményekben (EBESZ, EU) betöltött különböző tisztségekért: a miniszterelnöki hivatal élére való kinevezése előtt, 2015 márciusa és novembere között az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyek főigazgatóságának koordinációs és stratégiai igazgatója volt.

Az új belügyminiszter feladata lesz egyebek mellett a december 11-ére kiírt parlamenti választások megszervezése. Cioloş a jelölés bejelentésekor elutasította azokat a sajtóban megjelent találgatásokat, melyek szerint a voksolás befolyásolási szándéka miatt küldi "saját emberét" a belügyminisztérium élére. A kormányfő leszögezte: Tudorache nem indul a választásokon, ő pedig azt kérte tőle, hogy a parlamenti pártokkal konzultálva minél átláthatóbban szervezze meg a voksolást.

A miniszterelnöki hivatal élére Cioloş eddigi kabinetvezetőjét, Paul Ghiorghiut jelölte. A kormányfő bevallotta: nehéz lett volna "kívülről" hozni új tisztségviselőket egy olyan kormányba, amelynek mandátuma négy hónapon belül véget ér.