A fehér sport híreiből: rajtolt a füvespályás idény

A fehér sport híreiből: rajtolt a füvespályás idény
Az év második Grand Slam-tornája, a salakpályás Roland Garros után a harmadikra, Wimbledonra készülve áttértek a füvespályára a teniszezők.

Fucsovics három meccslabdát hárítva győzött a stuttgarti tornán

Fucsovics Márton három mérkőzéslabdát hárítva három szettben legyőzte a grúz/georgiai Nikoloz Baszilasvilit a 754 540 euró összdíjazású, stuttgarti füvespályás férfi tenisztorna szerdai nyolcaddöntőjében.

A rangsorban 52. magyar teniszező és a világranglistán 17. riválisa idén már negyedszer csapott össze egymással: eddigi három mérkőzésükből kétszer Fucsovics örülhetett.

Stuttgarti mérkőzésük gyors brékváltással kezdődött, majd, bár ezt követően is volt mindkét játékosnak lehetősége fogadóként is, rövidítés döntötte el a szettet: ebben Fucsovics első két adogatópontját elbukta, ez pedig a játszmába került.

A második felvonásban egyértelműen a nyíregyházi játékos volt fölényben, sokkal hatékonyabban adogatott riválisánál – sikeres első szervái mögött például mindössze egy pontot veszített el –, kétszer is brékelt, így 28 perc alatt egyenlített.

A döntő szett ismét nagy küzdelmet hozott, és bár Fucsovics 1:2-nél semmire bukta a szervajátékát, egyből vissza tudott brékelni. Baszilasvilinek 5:4-es vezetésnél három mérkőzéslabdája is volt, a magyar játékos azonban mindet hárította, majd azonnal elvette grúz/georgiai riválisa adogatását, és kiszerválta a 2 óra 15 perces találkozót.

Fucsovics a negyeddöntőben a 6. helyen kiemelt kanadai Milos Raoniccsal találkozik, tavaly ugyanezen a tornán, egy fordulóval korábban a kanadai teniszező nyert két játszmában, 6:2, 6:4-re.

Párosban ugyanakkor nem sikerült a továbbjutás Fucsovicsnak, aki Matteo Berrettinivel az oldalán az első fordulóban, a 16 között búcsúzott. A magyar, olasz duó szerdán a Luke Bambridge, Jonny O’Mara brit kettőstől kapott ki döntő rövidítésben, 65 perc alatt.

Eredmények, egyes, nyolcaddöntő: Fucsovics–Baszilasvili (grúz/georgiai, 4.) 6:7 (4), 6:2, 7:5; Raonic (kanadai, 6.)–Tsonga (francia) 6:4, 6:7 (5), 7:6 (1); Pouille (francia)–Medvegyev (orosz, 3.) 7:6 (6), 4:6, 6:2; Struff (német)–Kecmanovic (szerb) 6:2, 6:2.

Páros, nyolcaddöntő: Bambridge, O’Mara (brit)–Fucsovics, Berrettini (magyar, olasz) 3:6, 6:3, 10–3.

Stollár Fanny párosban továbbment Hollandiában

Stollár Fanny és a spanyol Georgina García Pérez párosa negyeddöntőbe jutott a hollandiai 's-Hertogenbosch városában rendezett füvespályás tenisztorna 250 ezer dollár összdíjazású női versenyében.

A magyar, spanyol duó a keddi nyolcaddöntőben a Michaella Krajicek, Arantxa Rus holland kettőst győzte le két szoros szettben, 1 óra 42 perc alatt. Stollárék mindkét játszmát rövidítésben nyerték meg, az elsőben 6:5-ös hátrányból fordítottak, a másodikban pedig egy szettlabdát is hárítottak.

Stollár az egyes selejtezőjében indult, de nem sikerült két fordulót nyernie, és főtáblára jutnia. A másik magyar selejtezős, Gálfi Dalma már az első fordulóban búcsúzott.

Eredmény, női páros, nyolcaddöntő: Stollár, Pérez (magyar, spanyol)–Krajicek, Rus (holland) 7:6 (6), 7:6 (4).

Niculescu és Ruse Nottinghamben

Két román teniszező indult a brit Nottinghamban rendezett, 250 ezer dollár összdíjazású füvespályás tornán, Monica Niculescu búcsúzott, Elena Gabriela Ruse továbbjutott.

A 31 esztendős Niculescu (144. a világranglistán) 125 percet küzdött a vele egykorú német Tatjana Mariával (56.), de 6:1, 3:6, 7:6 (3) arányban vereséget szenvedett. A mérkőzést az eső miatt végül keménypályán, sportcsarnokban játszották le. Maria 10 ászt ütött, Niculescu egyet sem.

A döntő szettben a német teniszező 2:0-ra és 4:1-re is vezetett, Niculescu azonban még utolérte 4-nél, sőt 5:4-nél és 6:5-nél a meccsért adogatott, de ellenfele mindannyiszor visszanyerte az adogatást, a rövidítésbe torkolló játszmát pedig Maria magabiztosan nyerte.

A román teniszező sérülés miatt kéthónapnyi kihagyásra kényszerült, a mostani részvételért 2100 dolláros csekket és egyetlen világranglista pontot kap. Niculescu párosban is indul Elena-Gabriela Ruse oldalán, a negyeddöntőbe jutásért a kanadai Sharon Fichman és a japán Kato Miju kettősével játszanak.

Kiválóan menetel a 21 esztendős Ruse (211.), aki selejtezőkből verekedte fel magát főtáblára, ahol a szlovák Jana Cepelovánál és a francia Chloe Pacquet-nél is két játszmában jobbnak bizonyult. Az első fordulóban a 10. favorit 30 éves orosz Jevgenyia Rodinával (76.) hozta össze a sors, de őt is magabiztosan verte 69 perc alatt két 6:3-as szettben (Rodina a sérülés miatt visszalépett hatodik kiemelt ukrán 19 esztendős Dajana Jasztremszka helyére lépett). Ezt a találkozót is fedettpályán bonyolították le.

A folytatás is kiválóan sikerült a kolozsvári Székely András tanítványa számára, két óra és 25 perces csatában a 26 éves svájci Viktorija Golubicot (85.) is legyőzte 7:6 (3), 4:6, 6:4-re. Ruse a negyeddöntőben a Caroline Garcia (francia, 1.)–Maia Lumsden (brit) párharc győztesével játszik.