A BBTE valós időben követi a világjárvány hatását a romániai gazdaságra

A BBTE valós időben követi a világjárvány hatását a romániai gazdaságra
A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának (KGTK) szakemberei valós időben követik a COVID-19 világjárvány hatását a romániai gazdaságra, valamint előrejelzéseket készítenek a járvány várható gazdasági hatásait illetően a fennálló helyzetben.

A projekt részeként az intézet online platformot hozott létre COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 - RoEIM) néven, amelyen a projektben résztvevő BBTE-kutatók interaktív infógrafikák formájában teszik közzé a COVID-19 világjárvány gazdasági hatásaira vonatkozó releváns adatokat; céljuk, hogy átfogó, valós idejű, folyamatosan aktuális képet nyújtsanak a romániai gazdaság helyzetéről. A kutatócsoport által működtetett econ.ubbcluj.ro/coronavirus weboldalon az információk román, magyar és angol nyelven is elérhetők.

A kutatási projekt fő célja, hogy hatékony segítséget nyújtson a gazdasági és politikai döntéshozóknak azáltal, hogy tényadatokra alapozva, folyamatosan frissítve ismerteti az aktuális helyzetet, és támpontot nyújt a romániai előrejelzési szcenáriók kialakításához a társadalom, az alkalmazottak, a vállalatok és a gazdaságban működő ellátási láncok védelme érdekében. A kutatási projekt vezetője Szász Levente, a kar magyar tagozatért és a tudományos kutatásért felelős dékánhelyettese. A projektcsapat tagjai Bálint Csaba (a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja, a BBTE társult oktatója), Csala Dénes (a Lancaster University adjunktusa, a BBTE társult oktatója), Csíki Ottó (a BBTE mesteris hallgatója), Nagy Bálint Zsolt (a BBTE docense), valamint Rácz Béla-Gergely (a BBTE adjunktusa).

„A romániai egyetemek példamutatóan álltak helyt ebben az időszakban azáltal, hogy a saját profiluknak megfelelően mind szerepet vállaltak a társadalom megfelelő működésének biztosításában helyi, regionális, országos és nemzetközi szinten. Országos és nemzetközi jelentőségű egyetemként a BBTE szerepe az előbb felsoroltak közül mindenik szinten meghatározó, a jelenlegi projekt pedig jó példa arra, hogy hogyan tud a BBTE hozzájárulni az ország társadalmi működéséhez (potenciálisan nemzetközi jelentőségű eredményekkel) egy olyan szakterületen, mint a gazdaságtudományok, ahol az egyetem országos szinten vezető szerepet tölt be” – nyilatkozta Daniel David a BBTE rektora.

„A jelenlegi járvány lényegében egy az egész emberiséget érintő kihívás, így rendkívül fontos az, hogy a jelenlegi helyzetet minden szempontból megfelelően kezeljük. Ezen belül a gazdaság újraindítása az elkövetkező időszak egyik legfontosabb kihívása, amellyel a COVID-19 járvány kockázati hatásai csökkenthetők. Ha azonban ezt a folyamatot nem kezeljük megfelelően, akkor az ezzel járó költségek nagyobbak és időben hosszabban elhúzódóak lehetnek. Ilyen körülmények között intézményünk támogatja a társadalom és a gazdasági döntéshozók működését, elérhetővé téve minden olyan elemzést és információt, amivel kollégáink rendelkeznek, így segítve a lehető legjobb döntések meghozatalát a járvány romániai gazdaságra kifejtett negatív hatásainak csökkentése érdekében” – emelte ki Răzvan V. Mustaţă egyetemi docens, a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának dékánja.