500 lejért adnák el a Kós Károly tervezte mákói kultúrotthont

Felújítanák és közösségi házként használnák az ingatlant

500 lejért adnák el a Kós Károly tervezte mákói kultúrotthont
Egeres község tanácsa tegnap megszavazta azt a határozattervezetet, miszerint 500, azaz ötszáz lejért megveszi a Kós Károly által az 1930-as években tervezett ma pedig a híres erdélyi építész nevét viselő kultúrotthont. A Mákói Egyházközség egykori tulajdonának eladási ügye már több éve húzódik, és úgy tűnik, hogy a tegnapi ülés már csak az utolsó momentuma volt ennek a folyamatnak. Both György, Egeres község alpolgármestere megnyugtatott: az eladáshoz szükséges egyházi engedélyeket beszerezték, és uniós pályázat által újítanák fel a szerinte rossz állapotban levő ingatlant 2020-ig. Az Erdélyi Magyar Néppárt közleményben tiltakozott az eladás ellen. Péntek Levente, az egeresi tanács néppárti tagja elmondta: nem az eladás, hanem az alacsony eladási ár miatt szavazott a határozat ellen. Egy kolozsvári ingatlanügynök szerint az ötszáz lej nevetséges ár, és az ingatlan valós értéke elérheti akár a 20 ezer eurót is.

Gazdát fog cserélni a mákói kultúrotthon. A Kós Károly által az 1930-as években tervezett, és a második világháborút követően államosított egyházi ingatlan 2000 tájékán került vissza a Mákói Egyházközség tulajdonába. Az egyházközségnek azonban nem volt pénze a felújításra, az ingatlan évek óta kihasználatlanul állt, most pedig meg fogja venni az Egeresi Polgármesteri Hivatal.

– A mákói kultúrház eladásának ügye már régóta téma. Hozzávetőlegesen négy évvel ezelőtt a presbitérium javasolta, hogy adják el az ingatlant, mivel nincs pénz a felújítására. Az eladáshoz szükséges esperesi és püspöki jóváhagyást is megszerezték. Idén márciusban, a mákói presbitérium gyűlésén egyhangúlag, névre szólóan megszavazták, hogy az ingatlant eladják 500 lejért az Egeresi Polgármesteri Hivatalnak – ismertette az előzményeket a mákói lelkész, Babos-Barabás Berta.

A lelkésztől azt is megtudtuk:  az épület elég rossz állapotban van, lelakott, gondozatlan. Az elmúlt években tartottak ott néhány közösségi rendezvényt, de a bukaresti Colectiv bárban bekövetkezett tragédia után már féltek használni a balesetveszélyes ingatlant. 

– A mákói kultúrház eladásának lebonyolításához megszereztük az összes engedélyt, értem itt az Erdélyi Református Egyházkerület méltóságai által kibocsátott engedélyeket. A mákói kultúrház rettenetes állapotban van: a tetőszerkezet gerendái rothadófélben, nincs víz, villany, illemhely. A vakolat hullik, a falak salétromosak, és azt sem tartom kizártnak, hogy komoly befektetés hiányában az épület összedől. Az egyháznak az elmúlt tizenöt évben nem volt anyagi lehetősége az épület helyrehozatalára, talán ezért is egyeztek bele ebbe a jelképes 500 lejes eladási árba. Az Egeresi Polgármesteri Hivatal feltett szándéka az, hogy uniós forrásból felújítja az ingatlant, és a mandátum végéig, azaz 2020-tól már közösségi házként működhet a volt kultúrház. Mákóban nagyon sok a fiatal, nincs hol közösségi rendezvényt szervezniük. A felújított ingatlant az egyház ingyenesen használhatja – nyilatkozta Both György, Egeres község RMDSZ-es alpolgármestere.

Megtudtuk: a tegnapi tanácsülésen 11 igen, 1 ellenszavazattal és két tartózkodással fogadták el az ingatlan vásárlására vonatkozó határozatot. Both György az önkormányzat jó szándékát tanúsítandó elmondta: az inaktelki és a jegenyei kultúrotthont is a polgármesteri hivatal újította fel, és azóta a helyi magyar közösség használja.

– Kifogásolom a mákói kultúrotthon 500 lejes eladási árát. Jobb megoldásnak tartottam volna, ha az egyház pályázik az ingatlan felújítására, vagy például ha harminc évre átadta volna a használati jogot az önkormányzatnak. Tudomásom szerint a református egyház ingatlanpolitikája csak végső lehetőségként említi az eladást – közölte Péntek Levente, Egeres község néppárti tanácsosa.

Egy általunk megkérdezett ingatlanügyi szakember szerint is az 500 lejes eladási ár nagyon alacsony, hiszen az épület valós ára elérheti akár a húszezer eurót is.  

A Néppárt tegnapi közleményben az áll:  „Both György, Mákófalva RMDSZ-es alpolgármestere, a román állam kezére kívánta átjátszani a Kós Károly által tervezett kultúrotthont. A kedd délben tartott tanácsülésen végül sikerre vitte tervét, ugyanis az RMDSZ és a PNL helyi képviselői megszavazták azt a határozatot, amelynek értelmében a színmagyar faluban lévő református egyház tulajdonába lévő épületet 500 lejért vette meg a román többségű önkormányzat”.

(Borítókép: Ingatlanügynök szerint az épület húszezer eurót ér. Fotó: Rohonyi D. Iván)