Szili Katalin: minden magyar vállalja magyarságát

A politikus az április 3-i választásokon való részvételre kér

Szili Katalin: minden magyar vállalja magyarságát
„Arra buzdítok mindenkit, hogy a romániai népszavazáson vállalja a magyarságát. Ugyanakkor nem engedhetünk az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikájából, ezért fontos, hogy szavazzunk az április 3-i magyarországi választáson” – nyilatkozta Szili Katalin magyarországi miniszterelnöki megbízott szerdán, Kolozsváron. A politikus a 2022-es év két fontos eseményének nevezte a romániai népszámlálást és az április 3-i magyarországi parlamenti választásokat. Szili Katalin tulajdonképpen egy képzőművészeti kiállítás megnyitójára jött Kolozsvárra, de egyúttal találkozott a történelmi magyar egyházak vezetőivel és a sajtó képviselőivel is. Tárgyalást folytatott Kató Bélával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével, Kovács Istvánnal, a Magyar Unitárius Egyház vezetőjével és László Attila Kolozs-Dobokai római katolikus főesperessel, aki bemutatta Szili Katalinnak a Szent Mihály templomot, amely június végére teljes mértékben megújul. Ugyanakkor Szili Katalin találkozott Horváth Annával, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökével is.

„Nagyon fontos, hogy a romániai népszámláláson minden magyar vállalja a magyarságát. A magyar alaptörvény szerint Magyarország felelősséget vállal a határain túl élő magyarokért is. Ma különösen fontos, hogy aki meg akarja őrizni magyarságát, vállalja identitását, a többségi társadalom pedig tartsa tiszteletben ezt. Az is vállalhatja magyarságát, aki jelenleg külföldön tartózkodik, de van román személyazonossági igazolványa. Két hónap áll az internetes önbevallás megtételére. Az egymás iránti felelősségvállalás egyúttal közösségünk vállalása is a minden magyar fontos elv alapján. Megoldódott a székely közösséghez való tartozás gondja is, ám vitatható, hogy ez milyen végeredményt tud produkálni. A legfontosabbnak azt tartom, hogy vállalják magyarságukat” – jelentette ki szerdán, Kolozsváron Szili Katalin magyarországi miniszterelnöki megbízott.

Az április 3-i magyarországi parlamenti választásokról szólva, a politikus hangsúlyozta: az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikájában elért jogalkotásra és támogatásra építkezni lehet. „Ezért azt mondom: el a kezekkel a határon túli kívül élő magyar állampolgárok szavazati jogáról! Arra buzdítok mindenkit, hogy regisztráljon a magyarországi április 3-i választásokra, és szavazzon az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikájának folytatására. Nem szabad hinni azoknak, akik el akarják venni a megszerzett jogokat. A nemzeti összetartozás és együttműködés terén nincs visszalépés” – fogalmazott Szili Katalin, hozzáfűzve: nem tartja igaznak azt a felvetést, miszerint az anyaország határain túl élő magyarság levélszavazata hamis lenne, mivel szerinte ez a szavazási módszer biztonságos.

Újságírói kérdésre válaszolva kitért arra a levélre is, amelyben erdélyi magyar önkormányzati vezetők elutasították Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt erdélyi fogadását. Ezzel kapcsolatban Szili Katalin kifejtette: ő sem fogadna jogszűkítő, becsületsértő megjegyzéseket tevő személyt, aki a háta mögött a házigazdát – jelen esetben a határon túli magyarságot – becsmérli.

A politikus kitért arra is, hogy az Európai Uniót létrehozó maastrichti szerződés megkötésének harmincadik évfordulója jó alkalom, hogy felhívják Brüsszel figyelmét arra: a nemzeti kisebbségek kérdését ne tekintse belügynek, hanem európai kérdésnek.

„A 450 millió uniós állampolgár közül 10 százalékra tehető az őshonos nemzeti kisebbségekhez tartozók száma, míg a bevándorló kisebbségé csupán öt százalék. Ezért furcsa, hogy sokkal többet foglalkoznak az öt százalékkal, mint a tízzel. Bízok a Minority Safe Pack sikerében” – összegezte Szili Katalin.

Kép: Rohonyi D. Iván