Zenéről és hitről tett tanúbizonyság
Vissza

Zenéről és hitről tett tanúbizonyság

Sikeresen kezdődött a Farkas utcai református templom nyári hangversenysorozata – állapítottam meg az első, június 29-én tartott koncertről kijövet. Nagyon fiatal, ám több mint ígéretes tehetséget hallgathattunk meg Szabó Szilvia orgonaművész személyében.

Amint a műsorfüzetből megtudhattuk, Szabó Szilvia a kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Főgimnáziumban végezte el középfokú zenei tanulmányait Amalia Erdős orgonatanár növendékeként. A Gheorghe Dima Zeneakadémia alapképzését 2020-ban fejezte be, míg a mesteri képzést idén végzi el Erich Türk és Amalia Erdős növendékeként.  A fiatal előadóművész korához képest máris szép eredményeket ért el: több szólóestje volt az országban, tudását bel- és külföldi mesterkurzusokon egyaránt tökéletesítette. Mindez azt jelenti, hogy a tehetség mellé szorgalom és tudatos karrierépítés is társult.

Mostani koncertjének műsorán egy-egy Johann Sebastian Bach-, Gustav Adolf Merkel- és Hugo Distler-mű szerepelt. Három szerző, három különböző zenetörténeti korszak. Szabó Szilvia játszi könnyedséggel tolmácsolta Johann Sebastian Bach Esz-dúr Prelúdium és Fúgáját, magabiztossága és precizitása már az első műben érezhető volt. Gustav Adolf Merkel romantikus zeneszerző op. 137. nr. 6. Szonátájának előadásakor sikerült a mű címében – Bűnösök, Hozzád kiáltunk – sugallt vallásos érzületet tolmácsolnia. Szép pianóit, stílusos előadását áthatotta az Isten iránti alázat, a megváltás csodáját váró hit ereje. A koncert utolsó műsorszáma, Hugo Distler orgonára írt Jöjj, népek Megváltója című partitájának interpretálásakor úgy véltem: a fiatal művész nem csak zenei kvalitásairól, hanem hitéről is tanúbizonyságot tett. A kolozsvári zeneakadémia tehetséges végzőse előtt szép karrier áll.

A Farkas utcai nyári koncertek kedvelői megnyugodhatnak: több fiatal előadót fogunk hallani ezen a nyáron, akik most alapozzák meg zenei karrierjüket. Örüljünk nekik, legyünk büszkék rájuk. Reméljük, hogy évek múlva, amikor már pályájuk delelőjén járnak, ők is, mi is szívesen fogunk emlékezni mostani fellépésükre.

(Borítóképen a hangversenysorozat nyitókoncertjének előadója, Szabó Szilvia) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ