Zászlófelvonással és gyertyagyújtással emlékeznek a nemzeti gyásznapon
Vissza

Zászlófelvonással és gyertyagyújtással emlékeznek a nemzeti gyásznapon

Felvonták, majd félárbócra eresztették Magyarország nemzeti lobogóját szerdán Budapesten, a Parlament előtt az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján az áldozatokra emlékezve. A Terror Háza Múzeumnál és a Szent István-bazilikánál gyertyát gyújthatnak a megemlékezők a nemzeti gyásznapon. A forradalom leverése után Erdélyben is durva megtorlás következett azokkal szemben, akik a magyarországi eseményekkel szolidarizáltak.

A kormányzat a Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook-oldalán azt közölte: 8 órától Budapesten, a Kossuth téren felvonják, majd félárbócra eresztik a nemzeti lobogót. A  bazilika előtt elhelyezett 1956-os installációnál 19 órától mécsesgyújtás lesz. A Terror Háza Múzeum Hősök emlékfalánál egész nap gyertyát lehet gyújtani.  Emellett a Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook-oldalán és YouTube csatornáján az 1956-os forradalmi eseményekhez kapcsolódó filmeket és egyéb tartalmakat tesznek közzé.

Budapest több helyszínén megtekinthető az „Emlékképek 1956 – városi kiállítás”. Az installációk a Műegyetem K épületénél, a Mammut Üzletháznál, a Bem téren, a Millenáris parkban, a Képviselői Irodaháznál, a Várkert bazárban, a Kossuth téren, a Clark Ádám téri körforgalomnál, valamint a 47-es, a 49-es, valamint a 4-es és 6-os villamos állomásain láthatók. Szerdán zárul a középiskolásoknak meghirdetett „Időkapuk” '56-os virtuális történelmi vetélkedő is.

November 4-ét a magyar kormány 2013-ban hivatalosan is nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Kép:

Áder János magyar köztársasági elnök lerója kegyeletét és virágot helyez el Nagy Imre miniszterelnök és a forradalom névtelen áldozatainak sírjánál a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 64. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon (MTI)


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Rendezvényajánló
Az RMDSZ újabb államtitkár-, és ...
Oltáselőjegyzéskor előnyt élveznek az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ