MEGBUKOTT A KORMÁNY, MEGSZAVAZTÁK A BIZALMATLANSÁGI INDÍTVÁNYT
Vissza

MEGBUKOTT A KORMÁNY, MEGSZAVAZTÁK A BIZALMATLANSÁGI INDÍTVÁNYT

Felolvasták ma a parlamentben a Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt! című bizalmatlansági indítványt. Röviddel 13 óra előtt elkezdődött a szavazás, 14 óra tájt ért véget. A Mediafax hírügynökség szerint megszavazták az indítványt, megbukott a Dăncilă-kormány.

A  parlament két házának együttes ülése a bizalmatlansági indítvány szövegének felolvasásával kezdődött ma délelőtt, 465 képviselő és 334 szenátor jelenlétében. A „Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt” című dokumentumban az ellenzék azt rója fel a kabinetnek, hogy „felélte” a költségvetési forrásokat ahelyett, hogy beruházásokra, az infrastruktúra fejlesztésére használta volna fel a gazdasági növekedés időszakát, és populista intézkedései kedvéért még adósságba is verte az országot, amit a jövő nemzedékeknek kell visszafizetniük. Az indítvány a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezette kormányt teszi felelőssé a megromlott közbiztonságért is, illetve azzal vádolja a kormánypártot, hogy korrupt politikusai védelmében megpróbálta maga alá gyűrni az igazságszolgáltatást.

A bizalmatlansági indítványt 237 törvényhozó írta alá a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Pro Románia, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), valamint a nemzeti kisebbségek soraiból. Ludovic Orban PNL-elnök szerint néhány szociáldemokrata párti törvényhozó is ellátta kézjegyével a dokumentumot.

Az indítvány kezdeményezői arra kérik a törvényhozókat, váltsák le PSD vezette kormányt, mert csak így lehet megmenteni a romániai gazdaságot, az egészségügyi, az oktatási rendszert és általában az állam intézményeit."

Mentőautóval a szavazásraAz aláírók hangsúlyozzák még, hogy a kormánypártnak már nincs többsége a parlamentben, ennélfogva elvesztette legitimitását.

Ahhoz, hogy a bizalmatlansági indítványt elfogadja a parlament, 233 szavazatra van szükség.

A bizalmatlansági indítványt egy különleges esemény színesítette: mentőautóval hozták a kórházból a parlament épületéhez a Népi Mozgalom Párt (PMP) egyik szenátorát, hogy adja le voksát a bizalmatlansági indítványról szóló szavazáson. Vasile Cristian Lungu érkezésekor azt mondta, vastagbélműtétre van szüksége, ezért beutalták a kolozsvári kórházba, de saját felelősségre kérte, egy nappal halasszák el az operációt, hogy szállíthassák Bukarestbe.

Dăncilă: százezrek veszíthetik el állásukat

A parlamenti vita első felszólalója Viorica Dăncilă miniszterelnök volt, aki azt emelte ki, hogy az államfő támogatását is élvező bizalmatlansági indítvány destabilizálja Romániát. Dăncilă szerint a kormánybuktatási kísérlet valójában a szövetségeseihez szerinte „mindig hűtlen” Victor Ponta volt miniszterelnöknek a szociáldemokraták elleni politikai játszmája, amelyhez a PSD-ALDE kormánykoalíciót augusztusban felrúgó Călin Popescu Tăriceanu volt szenátusi házelnök nyújtott segítséget.
A kormányfő azt állította: a PSD ellen összefogó hat jobb és baloldali párt nem nyújt kormányzati alternatívát, nem az ország jólétéért, hanem a PSD ellen harcolnak, nincs kormányprogramjuk, miniszterelnök-jelöltjük. Azzal vádolta az ellenzéket, ha hatalomra kerül, százezrek fogják elveszíteni állásukat, és a vásárlóerő növekedése helyett ismét a nyugdíjak és bérek lefaragása következik.

Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke a plénum előtt azt mondta: nem állt szándékában felszólalni az indítvány vitáján, mivel a PSD és az ALDE két és fél évig partnerek voltak. Megjegyezte: ha kiteregette volna a belső ügyeket, sokkal erősebb érvei lettek volna, mint az ellenzéki PNL vagy az USR képviselőinek, de nem akart ehhez folyamodni. Elmarasztalta a kormányfőt, mivel a parlament előtti beszédében nem túl elegáns módon támadást intézett ellene, és azért is, hogy „toborzott” az ALDE és más pártok parlamenti képviselői közül, miniszteri kinevezések ígéretével, ami „harmadik világbeli eljárás.” Felhívta Dăncilă figyelmét, „van élet a kormányfői tisztség megszűnése után is,” és megmaradhat a történelemben, mint az ország első női miniszterelnöke.

Barna: az elmúlt 30 év legalkalmatlanabb kormánya

A bizalmatlansági indítvány a parlament „egyféle politikai érettségi vizsgája” – állapította meg Dan Barna, az USR elnöke a parlamenti vitán. Kiemelte: Viorica Dăncilă kinevezése hiba volt, az USR akkor sem, és most sem támogatja. Barna szerint a miniszterelnök „semmiféle szempontból nem volt felkészülve a kormányfői tisztségre, és az elmúlt másfél évben sem tanult sokat, bár erre lehetősége lett volna. „Ön az elmúlt 30 év egyik legalkalmatlanabb kormányát vezeti” – mondta Dan Barna. 

A Dăncilă kormány tevékenysége péntektől megszűnik – jelentette ki a parlamentben Victor Ponta volt miniszterelnök, a Pro Románia párt elnöke. Mint mondta, ez egy „nagyon furcsa” indítvány: elméletileg a kormány megbuktatása a célja, de valójában már nincs kormány.

„Nincs belügyminiszterünk, nincs tanügyminiszterünk, környezetvédelmi és energiaügyi tárcavezetőnk. Még soha nem hallottam olyan kormányfőről, aki felhívott volna száz törvényhozót, azt állítva, hogy miniszterek lesznek. Azt hiszem, el kell temetnünk egy halottat” – jelentette ki.

„Dăncilă asszonytól megtudtam, hogy nagyon rossz ember vagyok. Valóban rossz vagyok, mert 2014-ben feltettem az európai parlamenti jelöltlistára. De egy másik rossz ember, Liviu Dragnea tette meg miniszterelnöknek” – tette hozzá a Ponta.

Turcan: Dăncilă legitimitás nélküli kormányfő

A PNL képviselőházi frakcióvezetője, Raluca Turcan szerint Viorica Dăncilă miniszterelnök jelenleg „egy magánszemély, aki visszaélésszerűen tölt be egy magas állami tisztséget.” „Azt hiszem, ez az utolsó alkalom, amikor egy legitimitás nélküli miniszterelnök – a PSD volt elnökére, Liviu Dragneára jellemző módon – bűnvádi eljárások indításával fenyegeti párttársait” – fejtette ki.

Turcan hozzátette: a kormány inkompetenciája miatt „alvilági klánok pusztítanak Románia utcáin, dacolva a rendőrséggel”, és számos visszaeső bűnöző szabadult a börtönökből, rettegésben tartva az embereket.

A liberális törvényhozó azt is felrótta a miniszterelnöknek, hogy bár pártjának már nincs többsége a parlamentben, nem járult a törvényhozók elé, hogy bizalmi szavazást kérjen, s „külföldi utazásokkal próbálta kivonni magát alkotmányos kötezettsége alól.”  Hozzátette: „egyetlen PNL-kormány sem fog semmit megvonni a tisztességesen dolgozó román emberektől.”

Kelemen: az RMDSZ tisztességes adminisztrációt vár el

„Egyértelmű, hogy a mostani kormány nem rendelkezik kellő belső forrásokkal – sem szakmaiakkal, sem politikaiakkal –, és nem rendelkezik a kormányzáshoz szükséges „üzemanyaggal” sem” – jelentette ki a parlamenti vitán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Kiemelte: ez nem egy személyes kérdés, egyszerűen arról szól, hogy „kifulladt a mostani kormányzat”. Ha ugyanis a kormány nem ülteti gyakorlatba a hatályos jogszabályokat, egyértelmű, hogy nincs kellő ereje a kormányzáshoz. Másrészt az ALDE-nak a kormányból való kilépésével a kormány összetétele is megváltozott. A kormánynak bizalmi szavazást kellett volna kérnie a koalíció szétesését követően, de ez nem történt meg, és a politikai válság egyre csak mélyül – magyarázta Kelemen Hunor.

Mindamellett a kormányválság bizalmatlanságot kelt a társadalomban és a külföldi partnerekben egyaránt. A bizalmatlanság növekszik, a költségvetési hiány finanszírozási költségei növekszenek, a pénzügyi piacokról az ország hatalmas kamattal vehet fel kölcsönt, ami kétszer vagy akár háromszor is több mint a régió más országaiban. A kölcsönöknek pedig nem is a beruházások finanszírozása a célja – részletezte az RMDSZ elnöke. Egy ilyen helyzetben csak egyetlen ésszerű és felelősségteljes hozzáállás lehet: a változtatás és az új esély megteremtése egy új csapattal. Nem a pártokért, nem a politikusokért, nem az államelnökért, hanem minden egyes állampolgárért, és minden egyes állampolgár jövőjéért. Röviden és őszintén ez az oka annak, hogy aláírták és megszavazták a bizalmatlansági indítványt.

 „A következő egy év leforgása alatt három választást kell megszerveznünk, a következő kormánytól pedig elvárjuk a sürgősségi kormányrendeletek nélküli, tisztességes adminisztrációt, a költségvetés kiegyensúlyozott kezelését és mindhárom választásnak a becsületes és időben való megszervezését. Ez tiszteletet jelentene az állampolgárok irányába, a társadalom irányába, és felelősségvállalást a jövőért” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Csoma: tartjuk magunkat az adott szóhozKérdésünkre, hogy az RMDSZ parlamenti képviselői miért ragaszkodtak a titkos szavazáshoz, miközben az ellenzékiek láthatóvá tették, hogy melyik urnába dobják a fekete, illetve fehér golyókat, Csoma Botond azt válaszolta: a szövetség a szabályzat szellemében cselekedett így, amelyik titkos szavazást ír elő ilyen esetekre.

„Másfelől, ha az RMDSZ mond valamit – jelen esetben a bizalmatlansági indítvány megszavazása mellett kötelezte el magát –, akkor tartja magát az adott szóhoz. Ezt a többi párt is elismeri. Ugyanakkor mi megbízunk kollégáinkban, fel sem merül, hogy nem tartják tiszteletben a frakció döntését”, nyilatkozta lapunknak az RMDSZ Kolozs megyei képviselője.Mi következik?Az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 238 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra volt szükség.A továbbiakban Klaus Iohannis államfő kormányalakítási megbízást kell adjon egy új miniszterelnök-jelöltnek, miután konzultált a parlamenti pártokkal, amely már pénteken elkezdődik.A jobboldali államfő korábban arra figyelmeztette volt pártját, a bizalmatlansági indítányt beterjesztő, európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Pártot, hogy készüljön a kormányzásra.A Dăncilă-kormány a következő időszakban ügyvivőként, korlátozott jogkörökkel fogja vezetni az országot.

Ludovic Orban kész a kormányzásra

Dăncilă kijelentette: nincs miért hibáztatnia magát, az elvégzett munka tudatával távozik, kormánya a választók által 2016-ban megszavazott kormányprogram jelentős részét megvalósította. Dancila felkérte az államfőt, mielőbb nevezze meg kormányfő-jelöltjét. A miniszterelnök leszögezte, nem mond le pártelnöki tisztségéről, továbbra is ő a PSD államfőjelöltje, szombaton indítja választási kampányát, és meggyőződése, hogy bekerül az elnökválasztás második fordulójába.
Ludovic Orban, a bizalmatlansági indítványt beterjesztő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke úgy értékelte: véget ért a rémálom, amelybe a PSD-kormányzás sodorta Romániát, s befejeződik a “rombolás a gyűlölet és megosztottság” korszaka. Orban azzal vádolta a szociáldemokratákat, hogy közpénzeken próbáltak szavazatokat vásárolni, és köszönetet mondott azoknak a képviselőknek és szenátoroknak, akiket a PSD szavai szerint a választókerületükbe irányítandó állami beruházások ígéretével próbált sikertelenül rávenni, hogy elálljanak a bizalmatlansági indítvány megszavazásától.
(Borítókép: MTI)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bundesliga: ötgólos különbségek az élen ...
Bruce McLaren autóversenyző, ...
Találkozások Máriával

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?