Kormányválság – Huzavona a Cîțu-kormány elleni bizalmatlansági indítvány körül

Kormányválság – Huzavona a Cîțu-kormány  elleni bizalmatlansági indítvány körül
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) a házbizottsági ülés bojkottálásával hátráltatta hétfőn a Florin Cîțu miniszterelnök által vezetett kormány leváltását célzó bizalmatlansági indítvány napirendre tűzését.

Hétfőn immár harmadszor hívták össze az indítvány ismertetésének és megvitatásának menetrendjét meghatározni hivatott egyesített házbizottságot, a testület azonban ismét határozatképtelenné vált, miután a PSD és a PNL egyes törvényhozói kivonultak az ülésről.

Ludovic Orban liberális házelnök cáfolta az USR PLUS vádjait, miszerint összejátszanának a PSD-vel, véleménye szerint a testület a szociáldemokraták nélkül is határozatképes maradt, tehát valójában a Cîțut támogató párttársak akadályozták meg kivonulásukkal a bizalmatlansági indítvány napirendre tűzését, miután nem sikerült az általuk előterjesztett szabályossági óvással elérniük, hogy az indítvány megvitatását legalább két héttel halasszák el, amíg a parlament szabályzatfelügyelő szakbizottsága megvizsgálja, nem hamisak-e az bizalmatlansági indítványhoz mellékelt, online beküldött aláírások.

Hamis AUR-os aláírásokra gyanakszik a PNL            

A bizalmatlansági indítványt támogató aláírások ellenőrzését a PNL felsőházi frakcióvezetője, Daniel Fenechiu kérte. A dokumentumban megjegyzik, hogy néhány aláírással kapcsolatban szabálytalanságok merültek fel, azaz néhányat fénymásoltak, másoknál törlés vagy javítás nyoma látható, és több törvényhozó aláírása nem egyezik a kamarák plenáris ülésein alkalmazott jelenléti listákon szereplő kézjeggyel.

Az indítványt a koalíciós kormányban részt vevő, de Cîțu leváltását szorgalmazó USR-PLUS szövetség terjesztette be pénteken a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) támogatásával. Az USR-PLUS azzal vádolta Cîțut, hogy nem tekinti egyenrangú félnek partnereit, és tiltakozásuk ellenére hoz fontos döntéseket, mint például az RMDSZ kezdeményezte országos fejlesztési projekt elfogadását.  Miután hiába követelték, hogy a PNL más miniszterelnököt jelöljön, bizalmatlansági indítványt terjesztettek be saját kormányuk ellen, amelyhez az általuk is szélsőségesnek nevezett AUR támogatásával sikerült elegendő aláírást összegyűjteniük.

Az USR-PLUS szóvivője példátlan hatalmi visszaélésnek nevezte, hogy a nagy pártok "mondvacsinált ürügyekkel" meg akarják fosztani az USR-PLUS és AUR törvényhozóit alkotmányos joguk gyakorlásának - egy bizalmatlansági szavazás kezdeményezésének - lehetőségétől. A szóvivő szerint a PSD is felsorakozott Cîțu mögé és csak mímeli az ellenzékiséget.

Az AUR társelnöke szerint a nagy pártok azért próbálják az időt húzni, hogy Cîțut időközben megválaszthassák a PNL élére, vagyis ne szavazhasson a parlament a kormánybuktató indítványról a PNL szeptember 25-i tisztújító kongresszusa előtt.

Ciolacuék bosszúból bojkottálnak

A szociáldemokraták cáfolják, hogy kiegyeztek volna a liberálisokkal: ők nemcsak Citut, hanem az egész jobbközép kormánykoalíciót le akarják váltani, és előrehozott választásokat akarnak. Marcel Ciolacu PSD-elnök elmondta azt is: az USR-PLUS "a rá jellemző arroganciájával" nem egyeztetett a PSD-vel kormánybuktató szándékáról, mégis elvárja támogatását. Ciolacu jelezte: a PSD távol akarja tartani magát a kormánypártok közti vitától és nem kizárt, hogy a PSD maga terjeszt be bizalmatlansági indítványt.

Ludovic Orban házelnök a házbizottság határozatképtelenség miatt felfüggesztett ülése után bejelentette: keddre ismét összehívja a testületet, hogy napirendre tűzzék az USR-PLUS és az AUR által beterjesztett bizalmatlansági indítványt.

Anca Dragu (USR) szenátusi elnök szerint a liberálisok azon kérése, hogy a péntek este benyújtott bizalmatlansági indítványhoz csatolt aláírásokat ellenőrizzék, cselfogás és abszolút erkölcstelen.

„Mindenféle cselfogást bevetnek, hogy egy alkotmányos eljárást megakadályozzanak. A törvényhozók alkotmányos joga benyújtani egy bizalmatlansági indítványt. Véleményem szerint abszolút erkölcstelen ilyen cselfogásokhoz folyamodni, hogy megakadályozz egy alkotmányos eljárást”,  jelentette ki Dragu.

Arra a kérdésre, hogy igaz-e a hír, hogy a liberálisok hívogatják az USR PLUS parlamenti képviselőit, hogy rávegyék őket, vonják vissza aláírásukat a bizalmatlansági indítványról, Dragu azt válaszolta, hogy őt senki sem hívta fel.