XX. Őszi évadnyitó rendezvénysorozat a Tékánál
Vissza

XX. Őszi évadnyitó rendezvénysorozat a Tékánál

A táborokban és felújításokban gazdag nyár után ismét új évad indult a szamosújvári Téka Alapítványnál. Kedden a Hayak kávézó vendége volt Márton Evelin írónő, szerdán pedig a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum aulája volt hangos gyermekjátéktól és muzsikaszótól. A Both Zsuzsa által vezetett interaktív játszóházzal nyitották meg a sokadik néptánctanulási évadot is.

Harangozó Imre újkígyósi tanító, néprajzkutató sok éve jó barátunk, összeköt sok népfőiskolai tábor, kiállítás, konferencia és „világmegváltó” beszélgetés. Évek múltával is ott folytatjuk, ahol legutóbb abbahagytuk… Csütörtökön Csaba Kígyós mög a vadkörtefa címmel Mátyás királyról tartott előadást a szórványkollégium bentlakóinak, majd társasjáték-est zárta a napot. Péntek délelőtt a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum elemistái, majd az 5-6 osztályosok ismerhették meg az igazságos királyt övező népmeséket. A kisebbek élvezettel hallgatták az ízes mesét, ezáltal a népmese napját is megünnepelve. Ugyancsak pénteken zárták a Mátyás világtalan világa című érzékenyítő kiállítást, amelyet a Téka Alapítvány rendezett az iskolában. Június óta közel 700 látogató tapinthatta meg a tárgyakat, élhette át a látás hiányában történő megismerést.

Péntek délután ugyancsak Harangozó Imre színes előadását hallgathattuk, a Téka Alapítvány Lengyel Mária termében. Hajdú Enikő moderálásával megismerhettük a néprajzi gyűjtéseket, illetve tanulmányokat és saját verseket tartalmazó köteteket. A napot Retró buli zárta a Trofeul vendéglőben, a Csigás Banda biztosította a jó hangulatot.

A Both Zsuzsa által vezetett interaktív játszóházzal nyitották meg a sokadik néptánctanulási évadot 

A Prücskök játszóház 13. évadot indították szombaton, az Ördöngös zenekar színesítette a dalos-táncos-kézműves órát. Az este a felnőtteké volt, akiket 19 órától borkóstolóra vártak. A Szilágy megyei Kárásztelke és borai eddig nem voltak ismerősek a helyiek számára, de az érdekes bemutató után a Friza sokunk kedvence lett. Reméljük, hogy Szamosújváron is fogyaszthatjuk a gyöngyöző bort.

Az estet és a rendezvényt táncház, baráti beszélgetések és nótázás zárta. Hétfőtől beindultak a rendszeres tevékenységek, ahol a kisebb-nagyobb diákok fejleszthetik tudásuk, kézügyességük. Kerámia, gyöngyfűzés, népdal, néptánc, népi hangszeroktatás közül választhatnak, Egri Hajnal programkoordinátor irányítja a programokat.

Október 19-20-án újabb nagyrendezvényre várnak minden érdeklődőt, Szamosújvárra, a XXII. Mezőségi Fesztiválra.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bundesliga: ötgólos különbségek az élen ...
Bruce McLaren autóversenyző, ...
Találkozások Máriával

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?