Wroclawban megkezdődött a 42. európai taizéi ifjúsági találkozó
Vissza

Wroclawban megkezdődött a 42. európai taizéi ifjúsági találkozó

A világ hetven országából érkező több mint 20 ezer fiatal részvételével, közös imaesttel megkezdődött szombaton a taizéi ökumenikus vallási közösség 42. európai ifjúsági találkozója a nyugat-lengyelországi Wroclawban.

A január 1-jéig tartó rendezvényt idén a "Mindig úton, de nem gyökértelenül" mottóval tartják meg. Részt vesznek rajta a lengyelországi keresztény egyházak vezetői és a wroclawi rabbi. A fiatalokat levélben köszöntötte Ferenc pápa, Bertalan konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, Kirill moszkvai pátriárka, valamint Andrzej Duda lengyel elnök.
    Ferenc pápa a vendéglátó országról, Szent II. János Pál pápa szülőhazájáról szólva hangsúlyozta: Lengyelország "a hitben vetette meg gyökereit", ez tette lehetővé, hogy a lengyelek helytálltak a nagy próbatételekben, a kommunizmus idején, "amikor a remény veszni látszott". Azt kívánta a fiataloknak, hogy "induljanak el mások felé", legyenek képesek válaszolni "a társadalom új kihívásaira, elsősorban azokra a veszélyekre, amelyek közös otthonunkra leselkednek".
    A wroclawi családoknál és plébániákon elhelyezett fiatalok öt napon keresztül többnyelvű közös imákon vesznek részt a 20. század elején épített, 2006-ban az UNESCO világörökségi listájára felkerült Centenáriumi Csarnokban, valamint a helyi templomokban. Kisebb csoportokban elmélkednek a hit, a társadalmi élet és a kultúra kérdéseiről is.
    Január 31-én este a vendéglátó egyházközségekben a résztvevők a békéért imádkoznak, majd közös imán vesznek részt a Centenáriumi Csarnokban, ahol éjfél után megtartják a hagyományos "nemzetek ünnepét", amelynek keretében az egyes országok kultúráját mutatják be.
    A franciaországi Taizében működő ökumenikus szerzetesközösség 1978 óta rendez év végi nemzetközi találkozókat a keresztény fiatalok számára, minden évben más városban. Wroclawban erre harmadik alkalommal kerül sor. Otthont adott a rendezvénynek már Poznan és Varsó is. Budapesten 1991-ben és 2001-ben rendezték meg a találkozót.
    A svájci református Roger Schütz 1940-ben alapította a taizéi szerzetesközösséget, mely a második világháború során menekülteket, elsősorban zsidókat bújtatott. A közösség célja a kiengesztelődés, a szeretetközösség építése a keresztény egyházak között. Roger testvért 1988-ban a békére nevelés elismeréseként UNESCO-díjjal tüntették ki. 2005-ben ima közben meggyilkolta őt egy zavart elméjű nő, a közösséget azóta a német származású, katolikus Alois testvér vezeti.
    A taizéi imaénekek évtizedek során szervesen beépültek több felekezet szertartásaiba, éneklik őket többek között számos katolikus közösségben.


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Magyarul zenélt a városházi toronyóra
Iohannis: csökkent az előrehozott ...
Kolozsvári vendéglők tevékenységét ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ