Wimbledon: Muguruza a női bajnok
Vissza

Wimbledon: Muguruza a női bajnok

A spanyol Garbine Muguruza Blanco nyerte meg a 131. wimbledoni teniszbajnokságot a nőknél, mivel a szombati döntőben két szettben, 1 óra 17 perc alatt legyőzte az ötszörös bajnok amerikai Venus Williamst.

A 2017-es döntő a generációk csatáját hozta: a 37 éves Venus Williams az open éra, azaz a profik 1968-as beengedése óta Wimbledon legidősebb női döntőseként lépett pályára hatodik trófeájáért, míg a 23 éves Garbine Muguruza egy elvesztett londoni finálét tudott „felmutatni", amelyben Venus húgától, Serenától kapott ki 2015-ben.

A hétszeres Grand Slam-győztes amerikai sztár huszadik wimbledoni tornáján szerepelt, kilencedszer jutott a döntőbe a Church Roadon, ám legutóbbi diadala óta már kilenc év telt el. Idei formájáról ugyanakkor sokat elárult, hogy csak testvére tudta őt legyőzni az Australian Open fináléjában, és 2003 óta először jutott be egy idényen belül két Grand Slam-verseny döntőjébe. Végső sikere esetén az open éra legidősebb GS-bajnoka lehetett volna, megelőzve Serenát, aki januárban 35 évesen nyert Melbourne-ben.

A spanyol Muguruza a tavalyi Roland Garros-trófea után második GS-győzelmére készült, és remek formája mellett az is bizakodásra adhatott okot a számára, hogy edzője, Conchita Martinez volt az utolsó Wimbledonban, aki 37 éves ellenfelet vert meg a fináléban: 1994-ben a legendás Martina Navratilovánál bizonyult jobbnak. Martinez egyszersmind az eddigi egyetlen spanyol női bajnok volt a londoni teniszszentélyben.

Ami a két játékos egymás elleni mérlegét illeti, első három összecsapásukat Williams nyerte, idén Rómában viszont Muguruza szépített. Füvön még sosem találkoztak, és mindketten csak egy-egy szettet vesztettek idei hat mérkőzésükön Wimbledonban.

Ötödik mérkőzésük az esős időjárás miatt behúzott tető alatt kezdődött meg, a várakozásoknak megfelelően nagy adogatásokkal és rövid, ám annál erőteljesebb labdamenetekkel. Mindketten eljutottak egy-egy bréklabdáig, de nem tudtak élni vele, majd a spanyol 4:5-nél két szettlabdát hárított. Utána aztán elvette ellenfele szerváját, hozta a sajátját, és 51 perc elteltével szettelőnybe került.

A venezuelai születésű Muguruza Blanco lendülete a folytatásban is kitartott, rögtön brékelte riválisát, majd elképesztő sorozatot mutatott be: egyhuzamban kilenc gém lett az övé, Williamsnek ekkor már felvillanásai sem voltak. A meglepően egyoldalú második felvonás mindössze 26 percet tartott.

A spanyol teniszező pályafutása negyedik tornáját nyerte meg, és második GS-trófeája mellé 2,2 millió fontot kapott.

Kiválóan szerepelt az év harmadik Grand Slam-tornáján a női párosban Monica Niculescu és társa, a tajvani Hao-Csing Csan. Pénteken maratoni, háromórás küzdelemben nyert a kilencedik kiemelt kettős 7:6 (4), 4:6, 9:7 arányban a Makoto Ninomija, Renata Voracova (japán, cseh) duó ellen, a tét a döntőbe jutás volt. A fordulatos találkozó három órát és egy percet tartott.

Alaposan kifáradhattak azonban az elődöntőben, mert a fináléban egyetlen gémet sem nyertek, a második helyen kiemelt Jekatyerina Makarova, Jelena Vesznyina orosz kettős nyerte a női párosok versenyét a wimbledoni teniszbajnokságon. A szombaton késő este lejátszott döntő mindössze 55 percig tartott.

Az orosz duó harmadik Grand Slam-trófeáját szerezte meg (az elsőt Londonban), korábban a Roland Garroson 2013-ban és a US Openen 2014-ben diadalmaskodott, legjobb wimbledoni eredménye nyolcaddöntő volt (tavaly már az első fordulóban búcsúzott).

Ez volt viszont a 29 éves román lány legjobb eredménye Grand Slamen párosban, korábban negyeddöntős volt a Roland Garroson (2010) és az Australian Openen (2012). Ő a második román női teniszező, aki párosban finalista GS-en, előtte 1978-ban az aranyosgyéresi Virginia Ruzici (a jugoszláv Mima Jausovecs oldalán) jutott döntőbe Wimbledonba. Niculescuék 200 ezer angol fontos csekkel és 1300 világranglistaponttal vigasztalódhatnak.

Niculescunak nyolc páros és három egyéni elsősége van WTA-tornákon,  

Eredmények, női egyes, döntő: Muguruza (spanyol, 14.)–V. Williams (amerikai, 10.) 7:5, 6:0.

Férfi egyes, elődöntő: férfi egyes, elődöntő: Marin Csilics (horvát, 7.)–Sam Querrey (amerikai, 24.) 6:7 (6), 6:4, 7:6 (3), 7:5; Roger Federer (svájci, 3.)–Tomas Berdych (cseh, 11.) 7:6 (4), 7:6 (4), 6:4.

Férfi páros, döntő: Lukasz Kubot, Marcelo Melo (lengyel, brazil, 4.)– Oliver Marach, Mate Pavics (osztrák, horvát, 16.) 5:7, 7:5, 7:6 (7-2), 3:6, 13:11.

Női páros, döntő: Jekatyerina Makarova, Jelena Vesznyina (orosz, 2.)–Csan Hao Csing, Monica Niculescu (tajvani, román) 6:0, 6:0.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Johannis: Dragneának el kell tűnnie a ...
Vb-2018: Drámai mérkőzésen nyert a ...
Eckstein-Kovács Péter kilép az RMDSZ-ből

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ