Wim Wenders kapja a Helena Vaz da Silva Európai Díjat
Vissza

Wim Wenders kapja a Helena Vaz da Silva Európai Díjat

Wim Wenders, nemzetközi hírű németországi filmrendező, producer, fényképész, írónak ítélték idén a kulturális örökséget érintő társadalmi tudatosság felkeltéséért járó Helena Vaz da Silva Európai Díjat idén.

A kiváló művész az európai multikulturális történetek és eszmék egyedülálló népszerűsítése miatt kapta a kitüntetést. A Helena Vaz da Silva (1939–2002) portugál újságíróról, kulturális aktivistáról, az Európai Parlament volt tagjáról elnevezett díjat 2013-ban alapította a Centro Nacional de Cultura az Europa Nostra szervezettel és a Clube Português de Imprensával közreműködve,

A díj átadásának ötödik évfordulója alkalmából a zsűri külön díjazta az Európai Parlament (EP) egyik jelenlegi tagját is: az olasz Silvia Cost-ot Különleges elismerésben részesítik, mivel egyedülálló módon járul hozzá az Európai Unió kulturális örökség stratégiáinak életbe ültetéséhez, illetve az Európai Kulturális Örökség Év 2018 promoválásához.

Az díjátadó ünnepségre október 24-én kerül sor, a lisszaboni székhelyű Calouste Gulbenkian Alapítványnál.

Maria Calado zsűritag, a Centro Nacional de Cultura elnöke szerint, Wim Wenders nemcsak egyike a kortárs filmművészet európai kulcsfiguráinak, hanem a közös európai kultúránk szószólója is, aki 50 évnyi munkássága során olyan szavak és képek után kutatott, amelyek segítségével meg tudjuk ragadni Európa lényegét.

– Nagyon hálás vagyok a díjért, mert teljes mértékben egyetértek azokkal az eszmékkel, amelyeket képvisel. Európa egy folyamatos utópia, amely, inkább, mint bármi más, a saját kulturális örökségére épül. Folytatnunk kell a közös jövőnk építését, de közben nem szabad elfelednünk, hogy a múltunk örökségét is meg kell őriznünk – nyilatkozta Wim Wenders a díj kapcsán. A kitüntetett meghívást kapott az EP és az Európai Bizottság részéről, hogy vegyen részt több, fontos európai problémákról szervezett vitán.

A Helena Vaz da Silva Európai Díjat eddig Claudio Magris (olasz író, 2013), Orhan Pamuk (Nobel-díjas török író, 2014), Jordi Savall (katalán zenész, karmester) és Jean Plantureux, ismertebb nevén Plantu (francia karikaturista, szerkesztő, 2015), illetve  Eduardo Lourenço (portugál filozófus) 2016) vehette át.

(Borítókép: Wim Wenders szerint folytatnunk kell a közös jövőnk építését. Fotó forrása: theseventhart.org)

 

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukarestben és az erdélyi megyékben ...
Felmentette első fokon a bukaresti ...
Koronavírusos beteg Medgyesen – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ