Wayne Rooney lemondta a válogatottságot
Vissza

Wayne Rooney lemondta a válogatottságot

Wayne Rooney szerdán közölte döntését: nem szerepel többet az angol válogatottban.

Az Everton 31 éves csatára nem fogadta el Gareth Southgate szövetségi kapitány behívóját a Málta és Szlovákia elleni világbajnoki selejtezőkre.

„A válogatottban szerepelni mindig különleges lehetőség, de úgy érzem, itt az ideje pontot tennem a végére” – mondta a Manchester Unitedet a klub gólrekordereként ezen a nyáron elhagyó támadó.

Rooney 2003. februárjában, Ausztrália ellen mutatkozott be az angol válogatottban, 18 évesen már szerepelt a 2004-es Európa-bajnokságon. Összesen 119 mérkőzésen (ez a legtöbb egy mezőnyjátékostól – csak Peter Shilton kapus szerepelt nála többször: 125) rekordot jelentő 53 gólt szerzett a nemzeti csapatban. Mindent egybevetve 8924 percet töltött a pályán.

Legutóbb 2016 novemberében, Skócia ellen lépett pályára a válogatottban, utolsó gólját pedig a 2016-os Eb-n, Izland ellen szerezte. 20 gólpassza mellett 53 találatnál állt meg, ezzel csúcstartó, felülmúlva Sir Bobby Charlton (49) korábbi rekordját.

Nagy tornákon (vb, Eb) 21 mérkőzésen szerepelt, ugyanúgy, mint Steven Gerrard. A két liverpoolit csak Ashley Cole előzi meg 22 fellépéssel. És itt jön Rooney nemzetközi pályafutásának Achilles-sarka: nagy tornákon csupán hét gólt szerzett és ebből csak egyet világbajnokságon (11 mérkőzésen). Európa-bajnokságokon hat gólt számlál, 18 évesen a 2004-es Eb-n rendkívül hatékony volt: lövései 66,7%-a gól lett. Világbajnokságokon lövései 6,4%-a végződött gólörömmel.

Összességében az angol válogatott tétmeccsein 156 percenként talált a hálóba, a felkészülési találkozókon 196 percenként volt eredményes.

A futballista két nappal azután közölte döntését, hogy megszerezte pályafutása 200. gólját a Premier League második fordulójában a hétfői Manchester City–Everton (1–1) angol bajnokin. Rooney az első játéknapon is eredményes volt.

Rooney legjobb éve a válogatottban 2014 volt, amikor nyolc gólt szerzett. A leggyengébb időszaka 2006 és 2010 között volt, összesen egy góllal.

Rooney júniusban nem kapott meghívót az angol válogatott mérkőzéseire, ezúttal azonban számított rá a szövetségi kapitány. Rooney erre válaszul mondta le a további szereplést a nemzeti csapatban.

„Nagyon nehéz döntést kellett meghoznom, előzetesen a családommal, az Evertonnal és a hozzám közel állókkal is alaposan egyeztettem” – olvasható a játékos közleményében, amelyben az áll, hogy a jövőben kizárólag klubjára szeretne koncentrálni.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Paul McCartney musicalt ír egy ...
A világ tetején
A köztes lét földjén

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ