VoCe2017 – nemzetközi kórusfesztivál Kolozsváron
Vissza

VoCe2017 – nemzetközi kórusfesztivál Kolozsváron

VoCE2017 – Silence of Babel (Bábel csendje) címmel nemzetközi kórusfesztivált szervez a Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Visszhang kórusa, amelynek célja az I. Világháború centenáriumára való emlékezés. A rendezvény a VoCE2014–2018 fesztiválsorozat része, amelyet 2014-től kezdődően minden év nyarán egy-egy európai országban szerveztek meg: 2014-ben Szarajevóban, 2015-ben Belgiumban, 2016-ban Lengyelországban.

Kilenc kórus vesz részt a fesztiválon:  két francia (20.21 és Vocal'am kórus – Chambéry), két lengyel (Kameralny Chór Meski „Cantilena” és a Capella Ecumenica – Wroclaw), egy bosnyák (Zenski vokalni ansambl Corona – Szarajevó), egy német (Neuer Chor Berlin), egy belga (Chorale Universitaire de Louvain – Louvain-la-Neuve), egy magyar (Örökifjú Zenebarátok kórusa – Budapest) és a házigazda Visszhang kórus.

A rendezvény keretében augusztus 23-án 11-13 óra között, a BBTE főépületének N. Iorga előadótermében Nagy József doktorandus az első világháborúról értekezik.

A kórusmuzsika népszerűsítése céljából a fesztivál során két villámcsődületet szerveznek augusztus 24-én, csütörtökön: 14-15 óra között a kolozsvári Közszállítási  Vállalat (CTP) által üzemeltetett buszokon énekelnek a fiatalok, 16 órától pedig a Iulius Mall halljában a kórusok együtt adják elő az Örömóda erre a célra átdolgozott változatát.

Pénteken, augusztus 25-én este 7 órától a sétatéri Kaszinó  előtt szabadtéri koncerten mutatkoznak be a résztvevő kórusok. Szombaton, augusztus 26-án este 7 órától az Egyetemiek Háza nagytermében nagyszabású koncertre kerül sor, amelynek  első részében minden kórus saját nyelvén ad elő egy-egy kórusművet. Felcsendülnek majd olyan kortárs alkotások is, amelyek Romániában még nem hangzottak el. Az előadandó művek egy része a bábeli és babilóniai témát dolgozza fel.

A fesztiválsorozat záró mozzanatára 2018. november 11-én Berlinben kerül sor. Ez alkalommal Tierry Machuel kortárs francia zeneszerző oratóriumát adják majd elő. 

(Borítókép: Rohonyi D. Iván felvétele)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Az automatizálás megállíthatatlan”
Magyarellenes óriásplakátok jelentek ...
Az Egy nap nyerte a luxemburgi CinEast ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ