Visszavonták Djokovics vízumát, kiutasíthatják Ausztráliából
Vissza

Visszavonták Djokovics vízumát, kiutasíthatják Ausztráliából

Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter visszavonta a világelső szerb Novak Djokovics ausztráliai vízumát, ami azt jelenti, hogy a 34 éves teniszezőt kiutasíthatják az országból és címvédőként nem indulhat el a jövő hétfőn kezdődő Australian Openen.

Hawke pénteken azzal indokolta a döntését, hogy az „egészségügyi és közrendi okokból” született, valamint a „közérdek ezt kívánja”.

„A döntés meghozatalához alaposan megvizsgáltam azokat az információkat, amelyeket a belügyminisztérium, az ausztrál határőrség és Djokovics úr a rendelkezésemre bocsátott. A Morrison-kormány határozottan elkötelezett Ausztrália határainak védelme mellett, különösen a koronavírus-járvánnyal összefüggésben” – jelentette ki a miniszter.

A 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes Djokovics múlt szerdán érkezett Melbourne-be, de a repülőtéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el. A vízumát hétfőn egy bírósági döntés nyomán visszakapta. Nem sokkal később képeket posztolt a közösségi oldalán, ezek szerint a Rod Laver Arénában edzett a Grand Slam-tornára, amelyet már kilencszer megnyert. A csütörtöki sorsoláson aztán honfitársát, Miomir Kecmanovicsot kapta ellenfélül az első fordulóban.

A pénteki döntés ellen Djokovics várhatóan fellebbezni fog, annál is inkább, mert előfordulhat, hogy emiatt a következő három évben nem utazhat be az országba.

A The Age című ausztrál lap idéz egy bevándorlásügyi szakértőt, aki szerint a vízum megvonása után Djokovicsot őrizetbe kell venni, ahonnan azonban egy ideiglenes vízummal ki lehet őt engedni.

Hogy mindez mit jelent a hétfőn kezdődő Australian Openre nézve, még mindig nyitott kérdés. Minden azon múlik, hogy a bíróság mikor foglalkozik Djokovics ügyével. Ha gyorsított eljárásban vasárnapig döntés születik, akkor még van esélye címvédőként részt venni az év első Grand Slam-tornáján – feltéve persze, ha a bíróság számára kedvező döntést hoz.

Amennyiben azonban csak jövő héten kerül bíróság elé Djokovics ügye, kizárhatják a szerbet a tornáról, hogy a szervezők elkerüljék a káoszt a lebonyolításban.

Ugyanakkor, ha a bíróság csak az Australian Open után dönt, akkor Djokovics folyamodhat ideiglenes részvételi engedélyért.

A 34 éves sztár korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. A játékos ügyvédei olyan iratokat tettek közzé, melyek szerint novemberben megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott – igaz, nem vonult karanténba, interjút adott egy lapnak, és gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett maszk nélkül.

Az is élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, hogy fotók és videók alapján a Monacóban élő Djokovics az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön.

Az óriási nemzetközi visszhangot kiváltó ügyben Ana Brnabics szerb és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök is egyeztetett egymással.

Ha a világelső valóban nem léphet pályára a Melbourne Parkban, az azt is jelenti, hogy egyelőre nem szerezheti meg rekordot jelentő 21. Grand Slam-bajnoki címét. A szintén 20 trófeával álló riválisai közül a spanyol Rafael Nadal elindul az Australian Openen, a svájci Roger Federer viszont térdműtéte miatt tavasszal még várhatóan harcképtelen lesz.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ