Visszatérő problémát jelentenek a felügyeletlenül hagyott tarlótüzek
Vissza

Visszatérő problémát jelentenek a felügyeletlenül hagyott tarlótüzek

A Kolozs Megyei Katasztrófa-védelmi Felügyelőség felkéri a lakosságot, hogy figyeljenek a tavasszal szokásos tarlótüzek meggyújtásakor, mivel a gondatlanul végzett, felügyelet nélkül hagyott tarlótüzek katasztrófákhoz vezetnek.

Évente visszatérő problémát jelent az őrizetlenül hagyott tarlótűz. Az elmúlt héten a Kolozs Megyei Katasztrófavédelem szakembereit 34 tarlótűz eloltásához hívták ki, amelyeket emberi gondatlanság okozott. Az utóbbi héten bekövetkezett tűzgyújtások miatt több száz hektár tarló égett le, hétvégi házak, gazdasági melléképületek váltak a tűz martalékává. Désen egy férfi halálát okozta, hogy megpróbálta megfékezni a tarlótüzet. A tüzek sokszor egyszerre több helyszínen, nehezen megközelíthető külterületen lobbannak fel, és míg a tűzoltók a helyszínre érkeznek, hatalmas anyagi károkat okozhatnak a terület tulajdonosának. Az ilyen esetek megelőzhetőek lennének és a tűzoltók munkáját is megkönnyítené, ha mindenki betartaná a törvényes előírásokat. A tarlótűzre vonatkozó törvényes előírások be nem tartása esetén a pénzbírság eléri a 2500 lejt, ha pedig az erdő faállományában esik kár, akkor az 5000 lejt.

Tarlótüzet csakis a polgármesteri hivatalokban működő önkéntes tűzoltó részleg vezetője által kibocsátott engedély birtokában lehet gyújtani, folyamatos felügyelet mellett. Úgyszintén biztosítani kell a helyszínen a tűzoltáshoz szükséges eszközöket, mint például lapátot, homokos ládát, víztartályt stb. A tüzet a lakóházaktól, mezőgazdasági épületektől, elektromos  vezetékektől, gázcsövektől, üzemanyag-tartályoktól távol kell meggyújtani. Amennyiben a tűz elterjedt károsíthatja a villamos-, a telefonhálózatot, akadályozhatja a közúti forgalmat és veszélyezteti az arra közlekedők testi épségét.

Tarlótűz gyújtása a következő esetekben merülhet fel: szélmentes időjárás esetén, legtöbb tíz hektárnyi területen, felszántott részeken. A tűzgyújtás helyét el kell keríteni az építményektől, a szomszédos mezőgazdasági, megművelt területektől, erdőktől. Tarlótüzet csakis nappal szabad gyújtani, és állandó felügyelet alatt kell tartani. Az öt hektárnál kisebb területek esetében biztosítani kell az oltáshoz szükséges eszközöket és anyagokat. Öt hektárnál nagyobb terület esetében víztartályt, vontató járművet és szállítóeszközt kell biztosítani. Az elégetendő, elszáradt növényzetet össze kell gyűjteni, majd óvatosan kell meggyújtani. Az összegyűjtött növényzetkupac körüli öt méteres távolságban meg kell tisztítani a talajt a növényzettől. A vasút-menti elszáradt növényzetet csakis a terület tulajdonosa gyújthatja meg. Tilos a nyílt láng használata, így a tarlótűz meggyújtása gáz és folyékony halmazállapotú üzemanyagtól, gyúlékony anyagoktól 40 méternél kisebb távolságra, továbbá fa, papír, textília, karton, aszfalt, olajtárolóktól kevesebb, mint 10 méterre.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tanuljunk gamerszlenget, hogy ...
Iohannis: nem szándékozunk lezárni az ...
Elhunyt az argentinok legendája, Diego ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Pozitív emberek pozitív teszttel, ...
  • Országos jelentőségű lelet ...
  • Frankenstein-horror
  • Elhunyt Angi István zeneesztéta
  • Hosszú járvány lesz: 3 év kell a ...