Visszacsalogatja 30 millió eurós új épületébe alkalmazottait a Bosch
17 500 négyzetméteres telken építették fel a kolozsvári mérnöki központot
17 500 négyzetméteres telken építették fel a kolozsvári mérnöki központot
Vissza

Visszacsalogatja 30 millió eurós új épületébe alkalmazottait a Bosch

Nagy fába vágta fejszéjét a Bosch 2018-ban: a humán erőforrás számára minden szempontból alkalmas munkakörülményeket és -környezetet biztosító mérnöki központ építését kezdte el Kolozsváron. A német érdekeltségű cég arra összpontosított, hogy egy helyen fogja össze a város különböző részein dolgozó alkalmazottakat, s a világ bármely pontján tapasztalható standardoknak megfelelő ultramodern körülményeket biztosítson számukra. A csodaépület átadását korábbi időpontra tervezték, ám a járványügyi helyzetre való tekintettel halasztották: ma a lázmérést, kézfertőtlenítést és a védőmaszk felhelyezését követően az újságírókat körbevezették a hatemeletes épületen, bemutatták a különböző munkafolyamatokat és sajtótájékoztatót tartottak, ahol a munkahelyteremtésről, a tehetségek itthon tartásáról, a távmunkáról, illetve az ilyen irodaépületek jövőjéről is kérdeztük a Bosch képviselőit.

Bár ma újabb (negatív) rekordot döntött a koronavírus-fertőzések száma, a hatalmas üzleti forgalmat és termelést lebonyolító és megvalósító multinacionális cégek egy része továbbra is abban hisz, hogy az alkalmazottak hatékonyabbak, jobban tudnak a munkára összpontosítani és a termelékenység is magasabb, ha egyetlen térben fejtik ki tevékenységüket, ahol természetesen kikapcsolódási, étkezési, szórakozási, akár meditációs lehetőségeket is biztosítanak számukra. Ilyen a német érdekeltségű Bosch is, amely csütörtökön a megfelelő védőintézkedések betartásával bemutatta a sajtónak a több mint 17 ezer négyzetméteres telken 30 millió eurós befektetésből megépült, 10 ezer négyzetméter hasznos felülettel rendelkező irodaházát, amely a 800 kolozsvári alkalmazottból ötszáznak biztosít munkateret.

Egyetemi partnerségek és jógaterem

A vezetett látogatás során ismertették tevékenységüket: a számítástechnikai, automatizálási szakembereket képző kolozsvári felsőfokú intézményekkel fenntartott partnerségi megállapodások alapján biztosított több mint kéttucatnyi ösztöndíj, a mobilitással kapcsolatos technológiai fejlesztések és innovációk, a szoftverfejlesztés, a cégcsoport közösségi tevékenysége, illetve az integrált belépési, munkamegbeszélésre alkalmas irodák és informális, valamint kikapcsolódási terek lefoglalási rendszere stb.

A vizit során az újságírók két dologra lettek figyelmesek: az irodákban dolgozó alkalmazottak rendkívül alacsony számára, illetve a rendkívüli formatervezési, térdíszítési és -beosztási, valamint eszközhasználati megoldásokra. Rákérdeztünk: miért avatnak fel egy ekkora épületet, amikor alig lesznek benne emberek? Mint kiderült, kivételesen kevesebb munkatárs tartózkodott az épületben az újságírók látogatása miatt, illetve az alkalmazottak visszacsalogatása valójában csak most vette kezdetét. Ugyanakkor a dolgozók váltásokban jönnek be az épületbe, hogy ne legyenek túl sokan egy helyen.

Az épület minden emeletén van konyha, relaxációs övezet, de még csocsóasztal, jógaszoba, erőgépekkel felszerelt, illetve „csendes” terem is az alkalmazottak rendelkezésére áll. Utóbbiban senki sem szólalhat meg.

Az okosbabakocsi

A prezentációk során egy részben kolozsvári fejlesztésű innovatív ötletet is bemutattak: az okosbabakocsit ismertető kisfilm meggyőzött arról, hogy igen hasznos eszközről van szó, amely dombon felfelé elektromos kismotorral segíti a haladást, lefelé pedig fékez, amikor pedig a szülő megáll fagylaltot vásárolni vagy egy rövidet sörözni a haverokkal, mindkét keréken azonnal működésbe hozza a fékrendszert. Innen könnyen az önvezető személygépkocsikra terelődött a szó, amelyektől még mindig sokan ódzkodnak, pedig a Bosch egyik munkatársa szerint ez a jövő. Hasonló a helyzet ahhoz, amikor az első automobilok megjelentek: a múlt század elején sok politikai vezető nem hitt a hasznosságukban, inkább maradtak a lovaknál.

„Visszacsalogatjuk alkalmazottainkat”

A sajtótájékoztatón Dennis Raabe leköszönő igazgató, aki 2015 óta vezette a mérnöki központot és felügyelte az építkezési munkálatokat, elmondta: ragaszkodott ahhoz, hogy az ingatlan a belvárosban épüljön fel. „Hiszek Kolozsvárban és Romániában, az itteni fiatalok munka- és innovációs képességében” – jelentette ki Raabe hozzátéve: a Bosch is hisz ebben, ezért fektetetett be 30 millió eurót a városban.

– Az elmúlt öt évben nagyon kevés alkalmazottunk hagyta el az országot, sikerült itt tartanunk őket. Nagyon át kell gondolni az otthonról való dolgozást. Azok, akik az úgynevezett home office-ban hisznek, elfelejtik, hogy emberek vagyunk. Egyes alkalmazottak még tartanak a vírustól, s otthonról dolgoznak, ám hosszú távon ez nem hatékony megoldás – mondta a volt igazgató. Az i betűre a pontot Frank Wolf, az új igazgató tette fel: lassan visszacsalogatják az embereket az irodaépületbe, ez a cél. – Eleinte mindenkit sokkoltak a hírek, mindenkit hazaküldtünk, különböző módszerekkel viszont lassan visszacsalogatjuk őket. A jelenlegi helyzetben és a mostani egészségügyi előírásoknak megfelelően egyszerre 250 személy tud dolgozni az épületben – mondta az új igazgató.

Érdekes visszatekintést és perspektívát vázolt Mihai Boldijar, a Bosch Románia vezérigazgatója: 2018-ban és 2019-ben is növekedést regisztráltak, s a 2020-as év is jól indult márciusig. – Jelenleg szinte semmit sem tudunk előrevetíteni, tervezni, mégis folytatjuk a fejlesztéseket. Az autóipart kiszolgáló munkaadók területén a második legjobbak vagyunk az országban. Várjuk a fiatal tehetségek jelentkezését – nyilatkozta Boldijar, akit arra kértünk, reagálja le a szakemberek vélekedését, akiknek adatai szerint tovább zuhannak az autóeladások és ezzel együtt az iparágat kiszolgáló technológiai cégek.

– A Bosch 65-70 százalékban az autóipar számára gyárt s hoz létre szoftvereket, automatizálási technológiát és alkatrészeket. Bár az autóipar 2018-tól gondokkal küszködik, mi folyamatos növekedést értünk el. Az utóbbi hetekben kezd fellendülni az autóipar: a Dacia gyárban már három műszakban dolgoznak, a Fordnak pedig sikere van a Puma gépkocsival. Kínában is beindult a termelés. Hogy profilt váltunk-e? Lehet, hogy körülbelül 10 százalékos arányban megpróbálunk más iparágat kiszolgálni az elkövetkező időszakban – nyilatkozta kérdésünkre Boldijar.

Az impozáns épület új adalék a kolozsvári számítástechnikai, technológiai és innovációs térképen. Tervezői, kivitelezői és a benne dolgozók hiszik, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket.


EZ ÉRDEKELHETI
SMART ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: kiváló kezdés az Európa Liga ...
Minden megyében indít jelölteket az ...
Karcsisirató

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ