Virtuálisan zajlik az EME tudománynapi rendezvénye
Idén már csak emlék a személyes találkozás a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében
Idén már csak emlék a személyes találkozás a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében
Vissza

Virtuálisan zajlik az EME tudománynapi rendezvénye

Az erdélyi magyar tudományosság fóruma és eseménye szándékszik lenne az Erdélyi Múzeum-Egyesület által idén 19. alkalommal megszervezett Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat, amely idén – a járványügyi szigorított intézkedések miatt – videókonferencia formájában zajlik. A kétnapos (november 20–21.) rendezvényre be kell jelentkezni, az előadásokat online lehet követni. A személyes találkozások vitathatatlan előnyei mellett az idei virtuális rendezvénynek az a pluszhozadéka, hogy külföldről könnyebben részt tudnak venni, be tudnak kapcsolódni a programokba. A fórum témájának megválasztásában a szervezők a MTA ajánlását követték, ezért az idei rendezvény témája: jövőformáló tudomány. Bitay Enikő, az EME főtitkára ismertette a tudománynapi rendezvény programját, előadóit, kiemelve, sikeres az a négy éve elindított hagyományuk, hogy fiatal kutatókat kérnek fel plenáris előadások megtartására.

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat egyik fő célkitűzése, hogy az erdélyi magyar tudományosság fóruma és eseménye legyen, amely illeszkedik az összmagyar és nemzetközi tudományművelés irányzataiba. Ugyanakkor lehetőséget kínál a kapcsolatteremtésre, a közös kutatások, együttműködések elindítására, folytatására. A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések következtében a tudománynapi konferencia nyitóünnepségét és plenáris előadásait videókonferencia formájában tartják meg november 20-án, pénteken, majd a rendezvény második napján a szakosztályok és fiókegyesületek tartják meg saját tudományterületük konferenciáját. A fórum témájának megválasztásában az MTA ajánlását követték, így az idei, 19. rendezvény témája „jövőformáló tudomány”. 

Ünnepi megnyitóbeszédet mond Keszeg Vilmos, az EME elnöke, majd köszöntések hangzanak el: Freund Tamás (a Magyar Tudományos Akadémia elnöke), Erdei Anna (az MTA főtitkárhelyettese), Kocsis Károly (az MTA magyar tudományosság külföl­dön bizottságának elnöke), Mile Lajos (Magyarország kolozsvári főkonzulja), Dávid László (a Sapientia rektora), Markó Bálint (a BBTE rektorhelyettese), Bábor Csilla (a KAB elnöke), Kelemen Hunor (RMDSZ-elnök), Oláh Emese (Kolozsvár alpolgármestere).

Bitay Enikő akadémikus, az EME főtitkára úgy véli, az idei rendkívüli és rendhagyó rendezvény az online térben még több nézőre számíthat, más előadásaik nézettségi adatai is ezt igazolják. Általában főleg a fiatalok irányába nyitottak az online rendezvények, azon nézők felé, akik használják a számítástechnikai eszközöket. Előnynek tekinthető továbbá, hogy idén több külföldi előadó is részt tud venni a konferenciákon. Az előadások témájában a mostani helyzetet befolyásoló koronavírus is jelen lesz, például gazdasági, turisztikai, társadalmi szempontból is megközelítették a kutatók.
 
– Egyesületünk 2002-ben csatlakozott a magyar tudomány novemberi ünnepéhez, azóta évi rendszerességgel szervezünk konferenciát A Magyar Tudomány Napja Erdélyben (MTNE) címmel. A nagyszabású eseményt – az egyesület 1859-es alapító közgyűlésére emlékezve – évente, a november 23-ához legközelebb eső hétvégén tartjuk. Ez idén sem lesz másként, a járványügyi helyzet ellenére összesen 16 rendezvényre kerül sor videókonferencia formájában. A modern technológia által lehetőséget nyújtunk a szélesebb körű csatlakozáshoz és eljuttatjuk a rendezvényeinket azokhoz is, akik más években nem tudtak a helyszínen részt venni. Az ünnepi konferencia immár hagyományosan két részből áll, a pénteki nyitónapon plenáris előadások hangzanak el a tudomány időszerű kérdéseiről, ehhez az idén is fiatal hazai kutatókat kértünk fel. A konferencia második részében szakosztályaink és fiókegyesületeink tartják meg a saját tudományterületük és régiójuk aktuális kérdéseit felvető, elemző konferenciájukat, amelyre a plenáris rendezvényt követő napon, vagy november folyamán más időpontban kerül sor – tájékoztatott Bitay Enikő akadémikus, az EME főtitkára.

A tudománynapi rendezvény egyik kiemelt momentuma a gr. Mikó Imre-emléklapok átadása. Idén az emléklapot jelentős oktatói és kutatási tevékenységek elismeréseként, illetve az EME-ben folyó tudományos, szakmai munka támogatásáért nyújtják át – szintén virtuálisan.
 
Ünnepi plenáris előadást Kosztolányi György Széchenyi-díjas orvos, gyermekgyó­gyász, klinikai genetikus, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa, az MTA élettudományi alelnöke tart, előadásában a SARS-CoV-2-járványnak a tudomány társadalmi megítélésére gyakorolt hatását vizsgálja.

– Négy éve, 2016-ban indítottuk el azt a hagyományt, hogy különböző szakterületeket és intézményeket képviselő fiatal kutatókat kérünk fel plenáris előadások megtartására, ezáltal bepillantást nyerhetünk a fiatal generáció változatos kutatási témáiba és ezek eredményeibe. Kezdeményezésünknek azóta nagy sikere lett, ezért idén is folytatjuk. Fiatal kutatókat kértünk fel arra, hogy plenáris előadást tartsanak konferenciánk nyitórendezvényén – magyarázta Bitay Enikő.

Tamásné Szabó Csilla nyelvész, az EME tudományos kutatója olyan adattárat mutat be előadásában, amely az Aranyos vidékének történelmi és jelenkori, térszinformaneveit gyűjti össze. Szabó Á. Töhötöm etnográfus (BBTE, Bölcsészettudományi Kar) előadásában az együttműködés magyarázatainak történeti és kulturális beágyazottságát vizsgálja, kitérve az ajándék és az áru közti ellentétre és azok egybefonódására, illetve az együttműködés és a versengés aspektusaira különböző helyzetekben. Miklóssy Ildikó környezetmérnök (Sapientia EMTE csíkszeredai kara, biomérnöki tanszék) a magas hozzáadott értékű vegyületek anyagcsere-mérnökségi és genommérnökségi módszerekkel történő előállításáról beszél előadásában. Szabó Zoltán István gyógyszerész (George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem) előadásának célja bemutatni az utóbbi évek legígéretesebb eredményeit a nanoszálas rendszerek gyógyászati alkalmazásában, illetve betekintést nyújtani a témában folytatott marosvásárhelyi kutatásokba. Gál Katalin szociológus (Partiumi Keresztény Egyetem, Gazdaság és Társadalomtudományi Kar) előadásában 2018-as és egy 2020-as szociológiai felmérés tapasztalatait mutatja be, arra a kérdésre is keresve a választ, hogyan változik a felsőoktatás szerepe az online oktatás következtében. Kokoly Zsolt (Sapientia EMTE, jogtudományok tanszék, Kolozsvár) a személyiségi jogok közül a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog sajátosságairól tart előadást. Simon-Várhelyi Melinda vegyészmérnök (BBTE, Kémia és Vegyészmérnöki Kar) előadásában dinamikus szennyvíztisztító modellt mutat be. Nagy-György Tamás (Temesvári Műszaki Egyetem, Építőmérnöki Kar) a Makovecz Imre tervezte Temesvári Új Ezredév Református Központ tervezésének és építésének kihívásairól beszél előadásában.
 
A rendezvény második napján, szombaton, november 21-én az EME szakosztályai és fiókegyesületei tartják meg a saját tudományterületükhöz szabott konferenciájukat. A tematikát maguk határozzák meg, az egyes régiókban, illetve tudományágakban felmerülő sajátos kérdéskörök alapján. Az évek során a rendezvények száma is megnőtt, így az egyes konferenciákat pedig november különböző időpontjaiban tartják meg.
– Külön örömünkre szolgál, hogy a járványhelyzet ellenére az EME hét szakosztálya és öt fiókegyesülete idén összesen 15 online rendezvénnyel járul hozzá egyesületünk központi rendezvényéhez, kapcsolódva a Magyar Tudományos Akadémia tudományünnepi rendezvénysorozatához. Bár az idei tudománynapi rendezvények a virtuális térbe szorultak, mégis változatos képet mutatnak téma, nagyságrend és célközönség tekintetében: van közöttük tudományos konferencia, amelynek előadói között hazai és külföldi szakembereket egyaránt megtalálunk, sor kerül kerekasztal-beszélgetésekre, illetve emlékkonferenciára is. Az egyes rendezvények keretében könyvbemutatókat is tartanak, a szervezők ezáltal biztosítani szeretnék, hogy a friss kiadványok a korlátozások ellenére is eljussanak az érdeklődő közönséghez, és a már elvégzett, kötetben megjelent tudományos kutatások szélesebb körű nyilvánosságot kapjanak. Rendezvényeinkkel azt is hangsúlyozni szeretnénk, hogy a személyes találkozások korlátozása ellenére, a tudományos kutatások és együttműködések tovább folytatódnak – tájékoztat Bitay Enikő.

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, amit az Erdélyi Múzeum-Egyesület weboldalán (eme.ro) a Magyar Tudomány Napja Erdélyben címnél tudnak megtenni november 19-ig. A regisztrációkor megadott e-mail-címre küldik el az esemény csatlakozási linkjét. További információk megtalálhatók a rendezvény honlapján: https://www.eme.ro/web/mtne/emetudnap2020.


EZ ÉRDEKELHETI
SMART ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Humora, átlényegülő tehetsége ...
Koronavírus – 1059 pozitív ...
„Elindítunk egy folyamatot, amely a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ