Viharkárok több megyében, több mint 3300 tűzoltó áll készenlétben
Vissza

Viharkárok több megyében, több mint 3300 tűzoltó áll készenlétben

Több mint 3300 tűzoltó mintegy 2200 járművel és eszközzel áll készenlétben azokban a megyékben, amelyekre a mától érvénybe lépő meteorológiai figyelmeztető előrejelzések vonatkoznak. Az eddigi híradások Arad és Hargita megyei viharkárokról számolnak be, utóbbiban 26 fát és két faoszlopot kellett eltávolítani az úttestről.

Készenlétbe helyezték a tartalékos tűzoltókat azokban a megyékben, amelyekben mától meteorológiai figyelmeztető előrejelzések vannak hatályban. Az érintett térségekben folyamatosan figyelik a folyóvizeket is, hogy azonnal közbeléphessenek, amennyiben a vízszint túl magasra emelkedik.

A tűzoltóságokon ugyanakkor műszaki vizsgálatnak vetették alá és előkészítették az árvíz esetén bevethető eszközöket, például a nagy teljesítményű motoros szivattyúkat, csónakokat, illetve a szivattyúzásra képes haszongépjárműveket.

Amennyiben arra lesz szükség, a megyei katasztrófavédelmi felügyelőségeken aktiválják az operatív csapatokat, illetve a megyei koordinációs központokat, amelyekben a katasztrófavédelem terén illetékes hatóságok mindegyike képviselteti magát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kedden sárga színű figyelmeztetést adott ki légköri instabilitás és jelentős mennyiségű csapadék miatt a Bánságra, a Partiumra, Olténiára, Máramarosra, Erdélyre, Havasalföld nyugati tájaira és a hegyvidékre. A figyelmeztetés péntek reggel 8 óráig érvényes. Ezeken a vidékeken felhőszakadásokra, gyakori villámlásra, szélviharra, jégesőre kell számítani a megjelölt időszakban.

Főként a dél-nyugati tájakon és a hegyvidéken a lezúduló csapadékmennyiség meghaladja a négyzetméterenkénti 25 litert, elszórtan pedig a 60–80 litert is elérheti.

A hidrológusok szerda estétől érvényes narancssárga árvízriasztást adtak ki öt megye – Arad, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény és Gorj – folyóira, a riasztás csütörtök késő estig érvényes. Eközben máris sárga riasztás alatt állnak a Máramaros, Szatmár, Beszterce-Naszód, Kolozs és Szilágy megyei folyók, szerdán 14 órától pedig Bihar, Arad, Hunyad, Fehér, Szeben, Temes, Krassó-Szörény, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomiţa, Brassó, Kovászna és Buzӑu megyei folyóira is sárga figyelmeztetés lép életbe. Ezek a riasztások pénteken éjfélig érvényesek.

Szerdára virradóra a Hargita megyei katonai és önkéntes tűzoltók az erős vihar által kidöntött 26 fát és két faoszlopot távolítottak el a megyei és az országutakról, illetve a villanyvezetékekről. A nagyidő Gyergyószentmiklóson, a 13 B jelzésű országút Gyergyószentmiklós és Gyergyóalfalu közötti szakaszán, a Gyilkos-tóhoz vezető, 12 C jelzésű országúton, valamint a 138-as megyei uton döntött ki útszéli fákat, a forgalom emiatt sebességkorlátozással zajlott.

Aradon több utcát is elárasztott a víz szerda reggel egy felhőszakadás nyomán, itt is dőltek fák az úttestre. Hajnali 5 órakor az aradi vízművek öt motoros szivattyúval és két szippantós autóval próbálta felszabadítani az úttestet, hogy a közlekedés akadálymentes legyen, míg a tűzoltóknak eközben két fa eltávolításához kellett kiszállniuk Arad, további két kidőlt fához pedig a megye területén.

Képünk illusztráció


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kigyúlt egy személygépkocsi a ...
Tojás méretű jégeső
Több mint hetvenen ballagtak a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Gulaş, paprikaş, ozosep
  • Maradt a sötétség
  • Je suis Noa
  • Véget érnek ma a középiskolás tanévzáró ...
  • VIDEÓRIPORT - Az amerikaiakkal karöltve ...