Vigadni gyűltek össze a Mezőség néptáncosai és népzenészei
Vissza

Vigadni gyűltek össze a Mezőség néptáncosai és népzenészei

A napokban a szamosújvári Téka Alapítvány és a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum immár huszonharmadik alkalommal szervezte meg a Mezőségi Népzene- és Néptáncfesztivált. A rendezvény elsődleges célja az erdélyi Mezőség hagyományos népművészeti értékeinek bemutatása és népszerűsítése, illetve találkozás a mezőségi településekről érkezett táncosok és zenészek számára. A rendezvény támogatói a Nemzeti Kulturális Alap és a Hagyományok Háza.

Csütörtökön a Téka Alapítvány székhelyén az idén száz éve született Kós Károly néprajztudós mezőségi néprajzi grafikai kiállítására került sor, majd Szabó Zsolt irodalomtörténész a Kós családnak az erdélyi kultúrához történő hozzájárulásáról beszélt. Pénteken a néprajztudósról készült és Kós Béla által rendezett, A nagy fa árnyékában című filmet vetítették le.

Pénteken a tegnap véget ért 23. Mezőségi Népzene- és Néptáncfesztivál keretében az óvodásokon és a kisiskolásokon volt a hangsúly: az apróságok nagyon várták a játszóházat, illetve gyerek-táncházat, ahol az Ördöngös zenekar zenélt, a kicsikre pedig Bartha Ágnes és Molnár Erika játszott.

A nagyobbakat koncertre hívták a szervezők, illetve az Erdélyi Népzenészek Egyesülete. Az erdélyi táncház-zenészekből összeállt soktagú zenekar méltóképpen hajtott fejet nagy mesterei előtt. Ugyanakkor a Heveder zenekar és barátai jótékony célú koncertjük azon mesterekre emlékeztek, akiktől gyönyörű dallamaikat tanulták. A vetítettképes előadást Molnár Szabolcs vezette, aki felidézte Árus Feri, Csipás Marci, Csányi Mátyás, Duduj Rozi néni muzsikáját, akiknek zenéjét világszerte játsszák, hallgatják. Nekik és a hozzájuk hasonló zenészeknek köszönhetjük az erdélyi népzene színeit, gazdagságát, szépségét, mondta.

Az idei koncertek bevételéből olyan mestereinknek szeretnénk méltó emléket állítani, akik már csak az emlékeinkben, és az általunk is játszott zenében léteznek, ám többségük elhanyagolt, jelöletlen sírban nyugszik, hangzott el.

A koncertet követően Magyarszovát, Mezőkeszű és Vajdakamarás táncosai, Palatka zenészei mutatkoztak be és táncoltak az érdeklődőkkel. Az ezt követő táncházban a palatkai, a Heveder, a Harmadik és az Ördöngös zenekarok muzsikáltak a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum tornatermében.

Szombaton Both József és Both Zsuzsa sajóvidéki táncokat oktattak, a meghívott zselyki táncosok pedig viseletüket mutatták be. A Mezőségi daloskönyv bemutatójára szinte be se lehetett férni: az Ördöngös zenekar magyarszováti népzenével, Szabó Boglárka népdalokkal nyitotta meg az eseményt. A 325 népdalt és népdalváltozatot tartalmazó kötetet Sántha Emőke mutatta be. A dalok a gazdag Kallós-gyűjtés egy kis része, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek a különböző táborokban, illetve a Kallós népzeneiskolában egyaránt. A könyvben a daloknak szövege és kottája is megtalálható, a mellékelt CD-n pedig tízórányi hangzó anyag segíti az érdeklődőket a tanulásban.

Szombat este újabb falvak adatközlői, zenészei, táncosai, népdalénekesei léptek fel a nagyszámú érdeklődő előtt. Melegföldvár, Magyarborzás, Erdőszombattelke, Vasaszentgothárd, Magyarborzás, Katona, Buza, Ördöngösfüzes, Bálványoscsaba, Marokháza, Kötke, Csabaújfalu, Szék, Visa és Zsely  képviseltette magát, de résztvevőként nagyon sok környékbeli faluból érkeztek.

A környékbeli szálláshelyeket a messziről jött érdeklődők már tavaly lefoglalták. Sokan rögzítették az idősek, és fiatalabbak táncmozdulatait, nemcsak a bemutatkozó fellépés, hanem a szabad tánc alatt is. 


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Körülbelül 15 400-an érkeztek az ...
E-lelkész az okosegyházban
Kolozsvár: öt új koronavírusost vettek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ