Vidéki turnéhálózat kiépítéséhez kezd a Shoshin Színházi Egyesület Erdélyben
Vissza

Vidéki turnéhálózat kiépítéséhez kezd a Shoshin Színházi Egyesület Erdélyben

A Shoshin idén márciusban lépett be a SPARSE elnevezésű (Supporting and Promoting Arts in Rural Settlements of Europe – Művészetek támogatása és népszerűsítése Európa vidéki településein) Kreatív Európa projektbe, amely a lassan 4 évtizedes múlttal rendelkező angliai turnéhálózatot veszi alapul, és ezt a modellt adaptálja a résztvevő országok helyi körülményeinek megfelelően, derül ki az egyesület sajtóközleményéből.

Az angliai vidéki turnézás elengedhetetlen eleme, hogy a vidéki területeken és közösségekben élő helyi lakosok (szervezők) választanak ki, és népszerűsítenek önkéntes alapon előadásokat a közösségi házaikban, a helyi professzionális turnézási szervezet segítségével, és anyagi támogatásával. Ez lehetővé teszi a helyiek közösségen belüli aktivizálását, és megadja számukra a választási lehetőséget az előadás milyenségét illetően (ilyen módon ez a rendszer demokráciai alapgyakorlattá válik).

A helyi hálózatok alapjait minden országban öt-öt vidéki település képezi, ahová a következő három évben minimálisan évi egy-egy előadást juttatnak el az adott szervezetek (a költségvetés függvényében akár többet is). Amint arról fennebb szó esett, az előadásokat a helyi közösség képviselője választja majd ki a Shoshin által összeállított ún. előadás-menüből, amely vidéki turnézásra alkalmas előadásokat és fellépőket tartalmaz. Ezt követően a helyi szervező a Shoshin koordinátorának folyamatos mentorálásával és anyagi támogatásával hirdeti meg, és szervezi le az eseményt a saját kultúrházában.

A nemzetközi projekt lehetővé teszi, hogy a partnerek egymáshoz látogatva megismerkedjenek a lokális kultúrával és a már fennálló hálózatokkal Angliában, Svédországban és Norvégiában. A Shoshin által kiválasztott települések helyi szervezői májusban látogattak el Angliába az egyesületbeli koordinátor kíséretében, ahol elsőkézből tapasztalták meg az ottani hálózat működését. Szeptember 25–26. között pedig a Shoshin szervezésében Kolozsváron és Sztánán tartották meg a projekt soron következő partnertalálkozóját. A két nap alatt, amelyen 6 ország (Egyesült Királyság, Észtország, Litvánia, Olaszország, Svédország, Románia) partnerszervezete képviseltette magát, különböző, a projekttel kapcsolatos gyűlésekre és egyeztetésekre került sor, valamint az eddigi tapasztalatok és eredmények kölcsönös megosztására.

A nemzetközi partnerek továbbá megismerkedhettek a helyi kulturális szférával és a Shoshin által kiválasztott öt helyi települést (Mérát, Várfalvát, Bonchidát, Szucságot és a Szatmár megyei Börvelyt) képviselő szervezőkkel. A sztánai találkozó az angol szerkezet különböző helyi (romániai) adaptálási lehetőségeiről, hosszútávú fenntartásáról és bővítéséről szólt. Felmerült továbbá egy nemzetközi, Európa több országát is átszelő turnéhálózat létrehozása is a SPARSE három évének lejárta után, egy újabb projekt keretében. A tervezett nemzetközi hálózatnak – mely előadóművészek és színházi, illetve tánc előadások mobilitását tenné lehetővé több európai falu és kistelepülés között – Románia is alapító partnere lesz a Shoshin Színházi Egyesület révén.

A hálózat bővítése érdekében a jövőben az egyesület kapcsolatot szeretne létesíteni olyan szervezetekkel, művészekkel és projektekkel, akik foglalkoznak már térségünkben a tájolás ügyével. A projektről bővebben a SPARSE Facebook oldalán (www.facebook.com/SPARSEU) és az információkkal egyre bővülő honlapján (www.sparse.eu), továbbá a Shoshin saját honlapján (www.shoshintheatre.com) lehet értesülni.

(Borítókép: A sztánai találkozón 6 ország partnerszervezete képviseltette magát. Fotó: Shoshin)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Úzvölgyi katonatemető - Több százan ...
Lakatos Mónikát Womex életműdíjjal ...
Fődíj Horvát Lili filmjének Chicagóban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ