Vidám, rendhagyó évnyitót tartottak a ghibusok
Vissza

Vidám, rendhagyó évnyitót tartottak a ghibusok

Az új tanév első napjai úgy a diákok, mint a pedagógusok számára is nehéz átmeneti időszakot jelentenek. A tanárok, tanítók azt sem tudják, hogyan osszák be magukat a végtelennek látszó papírmunka és az oktató tevékenység között. A gyerekek egyre másra írják az év eleji teszteket, amelyből csak az derül ki, hogy a tanultak nagy részét elfelejtették a nyár folyamán. Sok tanár nagy lendülettel csap a lovak közé, nagy volumenű ismétlések, új leckék keserítik a diákok életét, akik alig tudják megszokni a hajnali keléseket, az estébe nyúló házi feladatozást és a kötött életet.

Ezt belátva, iskolánk, a Dónát negyedi Ghibu-líceum magyar tagozatán oktató pedagógusok arra gondoltak, hogy jó lenne iskolakezdéskor néhány napig kirándulásokat, játékos tevékenységeket, múzeumlátogatásokat szervezni, hogy a gyerekek tapasztalat- és élményalapú tudással induljanak neki az új tanévnek. Mivel ez nem megvalósítható, nem is a tanmenet vagy a vezetőség merevsége, hanem a határidőre leadandó rengeteg táblázat, kimutatás, statisztika elkészítése miatt, úgy döntöttünk, hogy legalább egy szeptemberi nap mégiscsak legyen más, mint a többi. Úgy terveztük, hogy a magyar tagozat minden diákjával és pár szülővel a közeli Hójában tartunk vidám, kötetlen, rendhagyó évnyitót, amelynek ismerkedő, közösségformáló szerepet szántunk, s hogy a hangulat még jobb legyen, bográcsozást is terveztünk mellé.  

Nemcsak új diákokkal gyarapodtunk, hanem új tanárok is kerültek hozzánk, akik fiatalos lendülettel és lelkesedéssel vettek részt az akcióban.

Verőfényes péntek délelőtt kerekedett fel a vidám társaság, hosszú kígyózó sorokban vonultunk a Törökvágáson felfelé. Ahogy megérkeztünk, a tizenkettedikes diákok már rakták is a tüzet, az új igazgatóhelyettes, a közkedvelt Nándi tanár úr irányításával. Ő volt az ötletgazdája a gulyásfőzésnek. A tizenkettedikes lányok már előzőleg megpucolták a 24 kg krumplit, 3kg paprikát, 5 kg hagymát, „sírtak” is eleget emiatt. Ahogy a tűz fellobbant, már lehetett is pirítani a zöldségeket, vágni a finom füstölt kolbászt. Történt egy kis baleset, az egyik üst szállítás közben eltörött, így csak 2 üstben rotyogott az illatos gulyás, amelyre több, mint 100 éhes gyerekszáj várt.

Közben a biológia- és a matektanárnő, a tancik segítségével bemelegítő játékokra hívta a gyerekeket. A tornatanár stafétát és számháborút készített elő, amit nagy beleéléssel játszottak. Nyüzsgött a domboldal, mint egy óriás hangyaboly a futkorászó, kiabáló gyermekektől. Mire kész lett a gulyás, mindenki farkaséhes volt. Otthonról hozott tányérjukkal álltak sorba kicsik, nagyok. Sajnos, mindenkinek csak kis adag jutott. Ebből is tanultak a szervezők, jövőre legalább 3 üstben kell rotyogjon a gulyás, hogy egyetlen éhes száj se maradjon. Evés után az elemi osztályosok és szüleik még maradtak, élvezték a ragyogó napsütést, a színesedő erdő őszeleji hangulatát. Ők szedték össze a szemetet is, gondosan ügyelve a kirándulók alaptörvényére, hogy amit magaddal viszel a természetbe, azt vidd is haza.

Jó hangulatban teltek az első hetek, minden pedagógus optimistán néz az új tanév elébe. Szeretnénk minél több érdekes ökológiai és kulturális tevékenységgel színesíteni a gyerekek iskolai életét. Hisszük, hogy az élményen alapuló tanulás adja a legszilárdabb ismereteket. Tesszük ezt annak ellenére, hogy az utóbbi időben az a hír járta, hogy meg fog szűnni a magyar tagozat. Ennek az az alapja, hogy létszámcsökkenésre hivatkozva a Megyei Tanfelügyelőség a 2017/2018 tanévtől kezdve nem hagyta jóvá a kilencedik, természettudományi szakosztály indítását, annak ellenére, hogy igény lett volna rá (ezt aláírt kérdőívekkel bizonyítottuk). A következő évben, a szóbeli ígéretek ellenére sem kaptuk vissza a 9. osztályt, bár azelőtt nagyobb gyereklétszámmal működtünk, mint a megyében néhány más magyar osztály. A líceumi tagozat megszüntetése, egy két személyt kivéve, senkinek sem fájt az érdekünket képviselő szervezetek soraiban, akik mind hangoztatják, hogy minden magyar gyermek számít.

Ezzel a rendhagyó évnyitóval szeretnénk üzenni mindenkinek, hogy létezünk. Létezünk és dolgozunk, hogy nemcsak a tananyag elsajátítását, hanem egy boldog gyermekkort is biztosítsunk tanulóinknak. Üzenünk elsősorban a Dónát negyedben lakó szülőknek, hogy bizalommal járathatják hozzánk gyermekeiket a 8. osztály elvégzéséig, mert továbbra is tartjuk magunkat ahhoz a jelmondathoz, amely oly sok éven keresztül pedagógiai hitvallásunk volt: Iskola a Dónát negyedben – közel hozzád!

A tanári kar nevében Nagy Csilla


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új világokat teremteni a mese erejével ...
Munka a koronavírus-járvány idején: ...
Eugen Teodorovici a PSD elnöke akar ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ