Vendégművész alakítja Hamletet a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
Miniévadot tartanak a bemutató után
Miniévadot tartanak a bemutató után
Vissza

Vendégművész alakítja Hamletet a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

William Shakespeare Hamlet című drámáját mutatja be december 3-án, pénteken este 7 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Tompa Gábor rendező szerint az előadás lényege az igazság keresése.

 Mint a produkcióról tartott sajtótájékoztatón elmondta, Hamlet és társai igazságkeresésének a végkifejlete tragikus, mégis azt üzenik, hogy a fősodorral szemben haladva is harcolni kell az igazságért.

A rendező megjegyezte: nem tette könnyebbé a dolgát, hogy többször is rendezte már a Hamletet. Felidézte, a kolozsvári magyar színházban a kommunista diktatúra utolsó éveiben rendezett előadás idején egyértelműek voltak a viszonyok. Úgy vélte: a mostani Hamletnek a felületes oktatási rendszer által lebutított, a sajtó és a   „high tech” által manipulált világban, „egy sokkal szubverzívebb totalitarizmus kellős közepén” kell az igazságot keresnie.

Elmondta: sok belső vívódás után Arany János fordítására építették az előadást, mert ez hordozza Shakespeare szövegének az állandó rejtelmességét, és ez kölcsönözi a szükséges emelkedettséget az előadásnak.

A Hamlet szerepét vendégként alakító Vecsei H. Miklós szerint kihívás, hogy a hétköznapi beszélgetések természetességével sikerüljön megszólaltatni Arany János szavait. Úgy vélte: ha a színészek hisznek abban, hogy meg tudnak egy másik dimenziót jeleníteni, katartikus lesz az előadás.

Vecsei H. Miklós a drámairodalom legfontosabb szerepének tartja a Hamletet. Mint fogalmazott, a dán királyfi alakja nem egy karakter, hanem az emberek összessége.

Visky Adrás, az előadás dramaturgja rámutatott, hogy a Hamlet a Rómeó és Júlia után immár a második idei Shakespeare-előadása lesz a kolozsvári társulatnak. Úgy vélte: a Hamletet színre víve a színház mindig az ars poeticáját fogalmazza meg.

A díszletet Both András, jelmezeit Bianca Imelda Jeremias, zenéjét Vasile Șirli jegyzi.

Vecsei H. Miklós mellett további szerepekben Szűcs Ervin, Kézdi Imola, Bodolai Balázs, Gedő Zsolt, Buzási András, Sinkó Ferenc, Tőtszegi Zsuzsa, Bíró József, Kiss Tamás, Imre Éva, Pethő Anikó, Balla Szabolcs, Lucian Chirilă, Kicsid Gizella, Lőrincz-Szabó Venczel és Viola Sára látható.

A bemutatót december 3-án tartják a színház nagytermében. A járványügyi szabályoknak megfelelően az ülőhelyek harminc százalékára fogadhatnak nézőket.

Miniévadot tartanak

Jelenet a Cseresznyéskert című előadásból (Fotó: Vakarcs Loránd)

A Kolozsvári Állami Magyar Színház december 3–12. között szervezi meg hagyományossá vált téli miniévadát, olvasható az intézmény közleményében. A rendezvény tizenegy napja alatt legújabb bemutatóit és a pandémiás időszakban kevés alkalommal játszott előadásait tűzte műsorra a színház, ugyanakkor kiállításmegnyitóra és könyvbemutatókra is sor kerül. A Showcase 2021 programsorozata a Harag György emlékkiállítás ünnepélyes megnyitójával kezdődik, amelyre december 3-án, pénteken este 6 órától kerül sor a színház emeleti előcsarnokában. A Magyar Művészeti Akadémia vándorkiállítása a korszakalkotó színházi rendező, Harag György életművét mutatja be az általa rendezett színházi bemutatók fotóival, archív anyagokkal és baráti levelekkel.

A miniévad nyitóelőadása a Hamlet bemutatója lesz, a bemutatót követően William Shakespeare tragédiája még két alkalommal látható a Showcase 2021 keretében: december 4-én, szombaton és 10-én, pénteken, szintén este 7 órától.

További előadások a miniévad keretében: Pornó – Feleségem története (rendező Árkosi Árpád); Macbett (r.: Silviu Purcărete); Cseresznyéskert (r.: Yuri Kordonsky); Állatfarm (r.: Puskás Zoltán); Rómeó és Júlia (r.: ifj. Vidnyánszky Attila)

További részletek a miniévadról a huntheater.ro weboldalon olvashatók.

(Borítókép: Vecsei H. Miklós a drámairodalom legfontosabb szerepének tartja a Hamletet. Fotó: Szentes Zágon)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emancipáció húsz lejre
Kovácsházi István vendégszereplésével ...
„Nincs a világon semmi, amit magyarul ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ