Vela: hónapokig nem lehet majd szó több száz fős esküvőkről
Vissza

Vela: hónapokig nem lehet majd szó több száz fős esküvőkről

Május 15-e után sem lehet majd több száz fős esküvőket szervezni - jelentette ki Marcel Vela belügyminiszter, aki a lakosság részéről beérkező kérdésekre válaszolt szerda este. A nagyszámú vendégsereget feltételező esküvőkről azt mondta: valószínűnek tartja, hogy azokat még a május 15-e utáni lazítást követően sem lehet megtartani, mert a koronavírus terjedése május közepén sem fog megszűnni.

„Nem adok most hivatalos választ önöknek, de nem hiszem, hogy jövő hónap közepén megszabadulunk a koronavírustól. Szó sincs arról, hogy május 15-én a vírus leáll és tart egy szünetet. Továbbra is óvatosnak kell lennünk, védenünk kell magunkat, maszkot viselnünk, kezet mosnunk, háromnál többen ne gyűljünk össze beszélgetni, tartsuk be a távolságot egymást között. Egyes tevékenységek valóban újraindulnak, de bizonyos feltételek mellett' - mondta Vela.

A több száz vendégsereget feltételező eseményekről, például az esküvőkről a belügyminiszter azt mondta: a házasságkötést meg lehet majd tartani, de csak szűk körben, és 8-nál több ember valószínűleg csak augusztus végétől ünnepelhet együtt. Mindez a járvány alakulásától függ.

Értesüléseink szerint a korlátozások bevezetését követően a házasulandó párok tömegesen mondták le a tavaszi hónapokra tervezett házasságkötést, de a restrikciók egyelőre nem okoztak nagyobb bonyodalmat, hiszen a húsvét előtti nagyböjt idején amúgy sem sokan terveztek lagzit. Első körben ötven főre csökkentették a násznép létszámát, a másfél méteres távolságtartás kötelező volt. Majd a járvány terjedésével, március 22-től már csak nyolcan lehettek jelen a boldog eseményen, ebből kettő értelemszerűen az ifjú pár, a két tanú, és a szűk köreb be kellett férnie a fotósnak, és az anyakönyvi hivatal képviselőinek is.

Kolozsváron április 13-tól felfüggesztették az esketéseket, április 11-én volt az utolsó esküvő, a házasságkötések újraindulásának időpntjáról egyelőre biztosat tudni nem lehet, mint ahogy az sem, hogy végül  hány személy lehet jelen a mennyegzőn, illetev hogy a boldogító igent az arcmaszk mögül kell ezentúl kimondaniuk a pároknak, tekintve hogy ezek viselése kötelező lesz május 15. után.

Ami a házasságkötések számát illeti, a polgármesteri hivatal nyilvántartása szerint Kolozsváron tavaly márciusban 129 párt adtak össze (ebből öt magyar), áprilisban százat (hat magyar.) Idén márciusban 84 házasságkötésre került sor (öt magyar), április 11-ig pedig 48-ra (ebből három magyar) csökkent az esketések száma.

Egyelőre nagy a bizonytalanság azok körében, akik úgy tervezték, lakodalom követi majd a polgári, illetve egyházi esküvőt. Vannak olyanok, akik a biztonságosabbnak tűnő őszi hónapokra tolták máris el a nagy eseményt, mások viszont abban gondolkodnak, idén mégis megtartják szűk körben a polgári esküvőt, a lagzira pedig majd csak jövőre kerül sor. Az esküvők szervezésével foglalkozó cégek és a vendéglátó egységek érthető módon nem a lemondást, hanem a halasztást javasolják, állítva, hogy ez anyagilag mindenkinek előnyösebb.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hatszor többen hívták a ...
Több erdélyi településen járt a medve
„Nem hagyhatjuk, hogy a trianoni trauma ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ