Végre megszabadul Szászfenes a több tonnányi szeméthegytől
A polgármester már „kacsalábon forgó” parkolókról álmodik
A polgármester már „kacsalábon forgó” parkolókról álmodik
Vissza

Végre megszabadul Szászfenes a több tonnányi szeméthegytől

Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke és Horia Şulea szászfenesi polgármester tegnap közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megoldódott a több hónapja tartó szemétkrízis az ország legnagyobb, több mint 35 ezer lakosú községében. A megoldás egyelő- re 90 napig „garantált”, ennyi időre kötöttek szerződést egy új szolgáltatóval, miután az eddig szerződtetett Quatro Eco Salub végre írásban jelezte, hogy képtelen teljesíteni feladatát, ezzel pedig zöld utat adott a vele megkötött szerződés felfüggesztésére. A kolozsvári székhelyű Strict Prest szemetesautói tegnap reggel már a Vivo Center parkolójában gyülekeztek, majd a „történelmi pillanatot” megörökítő fényképek elkészítése után hozzá is láttak a hetek, hónapok óta felgyűlt háztartási hulladék elszállításához. A történteken felbuzdulva a polgármester már automata emeletes parkolókról álmodik, legalábbis közösségi oldalán erről olvashatunk.

Megoldódni látszik Szászfenes hónapok óta tartó szemétkrízise: tegnap a Kolozs Megyei Tanács elnöke, Alin Tişe és Horia Şulea, Szászfenes polgármestere közös sajtótájékoztatón bejelentette, hogy megoldásként az egyetlen törvényes utat választották: felfüggesztették a 2009-ben megkötött szerződést a Quatro Eco Salub céggel, amely nem látta el hulladékelszállítási feladatát, és a jelek szerint nagy tartozásai miatt fizetésképtelenné válik. Helyette kilencven napra egy másik vállalat, a Strict Prest kapott megbízást a szemét elszállítására. Ez utóbbi árajánlata 310 lej/tonna. A három hónap alatt a Quatro Eco Salub „rendezheti sorait”, ha pedig ez nem sikerül, akkor a szolgáltatásra pályázatot fognak kiírni, amely hosszú távra rendezheti a szászfenesi „szemétkálváriát”.

Horia Şulea, Szászfenes polgármestere a sajtónak elmondta, hogy a községben felgyűlt hulladékot a Strict Prest tegnaptól tizenkét szemetes gépkocsival kezdte elszállítani. Reméli, hogy a jövő héten már a megszokott program szerint zajlik majd a munka. A szolgáltatási tarifa nem változik, marad a 8 lej/lakos összeg, amit az önkormányzat illetékké fog átalakítani, tehát azt majd a polgármesteri hivatalnak és nem a vállalatnak fog kelleni fizetniük a szászfenesieknek. Mint ismeretes, a helyi önkormányzat többször kérte a felgyülemlett háromszáz tonnányi háztartási hulladék miatt a szükségállapot bevezetését, azonban Gheorghe Vuşcan prefektus megannyiszor tagadta ezt a lépést. Ugyanakkor a helyi tanács többször elvetette Şulea azon határozattervezetét is, amely alapján megemelték volna a szolgáltató (amelyben az önkormányzat is részvényes) alaptőkéjét, hogy az további járműveket szemeteskocsikat vásárolhasson kapacitása növelése céljából. A Strict Prestet négy céggel való „alkudozást” követően csütörtökön választották ki a feladatra. Érdemes megjegyezni, hogy a lakosok nem fizetnek többet: a szolgáltatás eddig is 8 lejbe került.

Alin Tişe ugyanakkor azt emelte ki, hogy a probléma megoldásán jó ideig fáradozott a megyei tanács jogi és közbeszerzési osztálya, hogy megtalálják a legokosabb, de egyben törvényes utat.

Közben a szászfenesi polgármester a sikeren felbuzdulva újabb merész álmokat sző: amint azt közösségi oldalán egy bejegyzésben előrevetítette, az önkormányzat emeletes, fémszerkezetekre épülő, automata parkolókat szeretne bevezetni – az autókat automata rendszer helyezné el az emeleteken. Első lépésként egy „kísérleti” egységet valósítana meg, amely néhány tucat gépkocsinak biztosítana helyet, majd a parkolási díjakból befolyt összeget a költségvetésből kiegészítve további hasonlókat létesítene közterületen, vagy az önkormányzatnak e célból adományozott telkeken.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

In memoriam Práda Jánky Ilona (1933 ...
Török választások - Erdogan győzelmét ...
Szavakon az emlékezet*

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ