Végre felújítják a prefektúra épületének tetőszerkezetét
A leomló vakolat veszélyezteti a járókelők testi épségét
A leomló vakolat veszélyezteti a járókelők testi épségét
Vissza

Végre felújítják a prefektúra épületének tetőszerkezetét

Többéves közbenjárás, halasztás, forrásigénylési eljárás után végre eljött az ideje Kolozsvár egyik emblematikus épületének, a Kolozs megyei prefektúra székhelyének rendbetételére. Tasnádi Szilárd, Kolozs megye prefektusa tegnap lapunknak arról számolt be, az immár évek óta tatarozásra szoruló kétemeletes belvárosi szecessziós műemlék épületben több helyiség is beázott, a tetőszerkezet rendkívül rossz állapotban van, ráadásul a homlokzatról leomló vakolat veszélyezteti a járókelők testi épségét. Az elmúlt évek során magunk is tapasztaltuk: a kormány területi irodáinak teret biztosító épület nagytermében a mennyezet festéke lepattogzott, több helyen vízszivárgás jelei láthatók. A kormány területi képviselője örömmel osztotta meg a jó hírt: sikerült anyagi forrást biztosítani a Magyar/B-dul 21 decembrie 1989 utca és a Bocskai/Avram Iancu tér sarkán álló épület tetőszerkezetének megjavítására, felújítására és védőhálók felszerelésére.

Az elmúlt években helyi, országos intézmények támogatásával vagy állami költségvetésből, illetve európai források lehívásából származó pénzösszegek segítségével egyre több belvárosi műemlék épületet újítottak fel. A közintézmények állagfelmérésére, tervezésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzési és más bürokratikus eljárások viszont igencsak elhúzódhatnak. A politikai instabilitás, valamint a magas rangú köztisztviselők mobilitása eddig több intézményvezetőt megakadályozott abban, hogy nyélbe üsse például a Kolozs megyei prefektúrának otthont adó épület tatarozását. Tudomásunk szerint az elmúlt időszakban több prefektus próbálkozott a kétemeletes belvárosi szecessziós műemlék épület rendbetételével, sikertelenül. A felújítás szükségességét és sürgősségét részletező kérvények állami hivatalok fiókjaiban felejtődtek, a minisztériumok vagy más állami hivatalok munkatársai nem foglalkoztak ezekkel.

Csütörtökön jó hírrel szolgált Tasnádi István Szilárd: hosszas huzavona után a Kolozs megyei prefektúra megkapta az anyagi támogatást ahhoz, hogy felújítsák a területi kormányhivatal székhelyének tetőszerkezetét és védőhálókat helyezzenek az épületre, hogy a leomló vakolat ne veszélyeztesse a járókelők testi épségét. – Idén csupán a tetőszerkezet felújítására vonatkozó tervek elkészítésére lesz idő. A közbeszerzés 45 napot vesz igénybe, ezenkívül több engedélyre is szükség van – fogalmazott a Szabadság-hírportának (www.szabadsag.ro) adott videóinterjúban. Elmondása szerint a tetőszerkezet teljes felújítása, a vakolat eltávolítása és a biztonsági hálók felszerelése körülbelül 3 millió lejbe kerül. – A tervezés mintegy 30 napig tart, a tetőszerkezet felújítása körülbelül egy évet vesz igénybe. Ilyenkor nem kizárt, hogy – mint megannyi más esetben – meglepetések adódjanak – tette hozzá a kormány területi képviselője. – Az épület több helyen beázott, a leomló vakolat miatt az emberek félve közeledtek az amúgy is biztonsági kordonnal körbevett épület felé. Ez nincs rendjén, ezért cselekedtünk – mutatott rá Tasnádi, aki azt is elmondta, hogy miután elvégzik a tetőszerkezet felújítását, következhet az épület többi részének tatarozása, restaurálása.

A Kolozsvári Kereskedelmi és Iparkamara impozáns kétemeletes székházát Huber József építész tervei szerint építették 1910-ben. Az épület talán a legszebb kolozsvári szecessziós ház. A gótikus‚ reneszánsz és mór stílus elemeit kombinálja virágmotívumokkal. Rusztikus földszintjét csak az ajtókeretek díszítik‚ két emeleti szintjén erkélyek és gazdagon mintázott ablakkeretek teszik hangulatossá mindhárom homlokzatát. Fő párkányzatát számos kisebb-nagyobb ólomlemezekkel fedett tornyocska tagolja. Az aránylag nagy területet elfoglaló épület két belső udvart zár közre.


Az épület nagyterme mennyezetének festéke lepattogzott, több helyen vízszivárgás jelei láthatók

A kolozsvári Kereskedelmi és Iparkamarát 1851-ben alapították‚ s a céhrendszert felváltó modern ipar és kereskedelem kialakításának fontos lépése volt. Ettőlfogva ez a szerv képviselte a kereskedők és iparosok érdekeit, és oldotta meg a közöttük felmerülő esetleges nézeteltéréseket. Harcolt a vasút bevezetéséért‚ a vámrendszer egyszerűsítéséért‚ a szakoktatás korszerűsítéséért. Lapokat jelentetett meg. Első elnöke Dietrich Sámuel vaskereskedő‚ alelnöke pedig Rajka Péter gyáros-ezermester volt. Utóbb külön kereskedő és iparos alosztálya alakult. Ide a Deák Ferenc utca 3. szám alól költözött a kamara.

Az épület az első világháború után a Calea Victoriei mintájára történő átszámozáskor kapott homlokzatának megfelelő új házszámot (51. sz.). Ezután is a Kereskedelmi és Iparkamara székelt az épületben s tulajdonjogát megőrizte az államosításig. Az 1940-es évek végén városi néptanács‚ majd a Román Munkáspárt, illetve a Román Kommunista Párt megyei bizottságának székháza. 1986-ban az addig az ólomborítású tornyocskákkal egyező szürke színárnyalatokat váltogató épületet barnásra festették át‚ hogy a mellette lévő pártszállóval összhangban legyen‚ ugyanakkor a főbejárat vakolatkeretét vörös márványra cserélték.

Az épületben 1990-től a prefektúra, valamint a Kolozs Megyei Tanács működött, ez utóbbi 2011-ben átköltözött a Honvéd/Dorobanţilor utcába.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ