Végleges a Double Rise Fesztivál programja
Vissza

Végleges a Double Rise Fesztivál programja

Negyedik kiadását szervezik idén a Double Rise Fesztiválnak, amely 2016-ban Erdély első összművészeti fesztiváljaként indult útjára Torockón július 3-6 között. Három sikerekkel és tanulságokkal tűzdelt év után negyedszer is rengeteg színes programmal várják a szervezők a Napfelkelőket.

A természetnek ezúttal kiemelten fontos szerep jut, a „Gyere ki a zöldbe” szlogennel hívják fel az érdeklődők figyelmét, hogy a rendezvény nemcsak változatos programkínálata miatt kiváló kikapcsolódási lehetőség, hanem Torockó természeti értékei, a Székelykő miatt is. A szervezők zöldebbé szeretnék tenni a fesztivált, hiszen a „dupla napfelkelés birodalma” célja az értékmentés és az értékteremtést, ezért úgy zenei felhozatalában, mint a környezetre való odafigyelésben erre törekszik. A zöldebbé tételben kiemelkedően fontos újítás, hogy mellőzik a szívószálakat, elsősorban dobozos sör lesz vásárolható a műanyag poharas helyett (amelynek dobozait szelektíven gyűjtik majd), ugyanakkor kukoricából készült, lebomló poharakat is használnak majd a rendezvény helyszínein.

Régi helyszínek, zenei újdonságok

Az egykor Nagyszínpadként ismert előadóteret a rendezvény megálmodói idén Double Stagere keresztelik, ahol számos nemzetközi, magyarországi valamint román ajkú előadó is fellép.
A fesztivál első nemzetközi fellépője az izlandi GusGus lesz, de fellép még a bosnyák Dubioza Kolektiv, amely a Balkán pezsgését hozza el, a holland Dope DOD pedig az igazán őrületes ütemekért felel. James Marvel és Mc Mota a legnagyobb európai elektronikus zenei fesztiválok világába repíti a közönséget, de az Asian Dub Foundation, valamint az angliai N dub is nagy bulit csap majd. A Double Stagen lép színpadra Románia egyik legismertebb elektronikus formációját, a Golant, valamint a Roa. A magyar zenei kínálatból nem maradhat ki idén sem a 2018-as fesztiválhimnuszt szerző Hiperkarma, az erdélyi közönség kedvenc Bagossy Brothers Company, az Ivan and the Parazol, a 30Y és a Kiscsillag. A koncertélmények ínyencségeként említhető a ritkaságszámba menő Bohemian Betyars és a Parno Graszt közös koncertje, de szülinapi koncert is lesz, hiszen a Tankcsapda a Székelykő lábánál ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Lemezlovasok közül is számos romániai DJ-vel lehet találkozni a Double Stage-en, mint például Mad Liquid, Dj Snow ft. Mc Agent, vagy Iced out Boy.
 
A Rise Stage-nek keresztelt egykori kisszínpadnak is lesznek nemzetközi fellépői. A Szabó Benedek és a Galaxisok, az Esti Kornél, a Mangorise, a Blahalouisiana, vagy az AWS koncertjei után a késő esti koncertek fellépői között megtalálható a brit The Buddha Pests is. Ezen a színpadon a Roadkillsoda és a Rehab Nation képviseli a romániai zenekarokat. A Rise Stage további fellépői között találjuk a Zagar, Run Over Dogs, Indeed és Fatal Error zenekarokat, de ugyanitt lép fel az Ethno Funk koronázatlan királya, a Baricz Gergővel kiegészült Kerekes Band.

Művészeti udvar: színház, irodalom, művészetek 

Összművészeti fesztiválként idén is változatos – magyar, illetve román nyelvű – színházi előadásokkal várják a résztvevőket a Kriza János Művelődési Házban. Színpadra lép többek között a román Reactor, a Navarra Dance Stúdió, a Szín-Kron csoport, valamint a marosvásárhelyi és kolozsvári színművészeti egyetem diáktársulata is. A fesztiválozók elmerülhetnek az irodalom legkülönfélébb műfajaiban. Slam workshopokat, könyvbemutatókat, irodalmi beszélgetéseket is szerveznek, de a művészeti udvar mindemellett kiállítások, filmklub és kézműves sörök otthona is lesz egyben.

Népzenészek, lemezlovasok fesztiválja is

A Hagyományok Házával közreműködésben megvalósuló Folkligetben idén sem maradhatnak el a jól bevált nappali tevékenységek, amelyek családosok, kisgyerekek és fiatalok csoportját is kiválóan elszórakoztatják. Míg déltől a gyermekeket kézműves foglalkozások, meseelőadások, tánc- és énektanítás köti le, addig a szülők a szomszédos Borudvarban a legkiválóbb magyar borokat kóstolhatják meg. Délután a Folkligetben adatközlők koncertjeivel lehet hangolódni az estére, vagy éppen Berecz András kalauzol a mesék világába. A házigazdák már megszokott módon Kacsó Hanga Borbála, Berecz István és a Tokos Zenekar lesznek, akik segítenek az esti táncházra begyakorolni a leghasznosabb tánclépéseket, vagy a legkapósabb népdalokat. Az esti órákban lép fel a FolkLiget színpadán Szalonna és Bandája, a Dűvő zenekar vagy az Üver zenekar is. A Rendhagyó Prímástalálkozó, vagy az Etnorom koncert után a jól bevált esti táncház sem maradhat el, amelyen a Tokos zenekar hajnalig húzza a talpalávalót.
Az MVM Electri-City (egykori Hanglegelő) a budapesti CityMatiné jóvoltából biztosít napközbeni buli helyszínt temérdek dj-vel. A nagy népszerűségnek örvendő délelőtti bulikat kiegészítik a késő esti lemezlovasok, Hunay, Soulshaker, Eye Scream, Beatjunkz és még sokan mások keverik a zenét. A szervezők további meglepetéseket és programokat ígérnek, a friss hírek a fesztivál Facebook-oldalán követhetők.   

A bérletek május 31-ig kedvezményesen, 249 RON-ért beszerezhetőek a következő linken: bit.ly/drticket .


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Orban: a felelősségvállalás ...
A „Szirén“ már nincs egyedül. ...
Szokatlan előadás egy betegség ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ