Végleg búcsút inthetünk a Donát negyedi akvaparknak
Évekig kell még várni a strand korszerűsítésre
Évekig kell még várni a strand korszerűsítésre
Vissza

Végleg búcsút inthetünk a Donát negyedi akvaparknak

Bár a városvezetés már legalább tíz éve ígérgeti, hogy a város nyugati részén fekvő Sun strandból akvaparkot hoz létre, úgy tűnik, a nagyratörő elgondolásból nem lesz semmi. Emil Boc polgármester beismerte: csak felújítani lehet a létesítményt, víziparkká alakítani nem. Ezzel pedig újabb szegénységi bizonyítványt állíthatunk ki, mivel egy magát ötcsillagos városnak minősítő közigazgatási egységben a strandolás megoldatlan gond. A háromszázezer lakost számláló Kolozsvárnak alig van működő strandja, és azok sincsenek a legjobb állapotban. Ehhez még hozzá kell tennünk, hogy a polgármesteri hivatal közpénzből már háromszor (2010-ben, 2013-ban és 2016-ban) készíttetett a Sun strand bővítését célzó megvalósíthatósági tanulmányt, akkor elmondható: a több százezer lejes nagyságrendű pénzösszegeket hiába utalták ki. Mivel a város idei költségvetésében nem különítettek el pénzalapot a strand felújítására, még évekig kell várnunk.

A legnagyobb kolozsvári strandnak tartott, a Donát/Grigorescu negyed végén található Sun létesítményből mégsem lesz vízipark, miután Emil Boc az elmúlt tíz évben többször is „meglengette” az akvapark gondolatát, amiből végül nem lesz semmi. Ami viszont tény: a polgármesteri hivatal által 2010-ben, 2013-ban és 2016-ban megrendelt megvalósíthatósági tanulmányok természetesen közpénzből készültek el. 

– Csak korszerűsíthetjük a strandot. Felújítási munkálatokat eddig is végeztünk, szakaszosan. Felújítottuk a benti és a kültéri medencéket – nyilatkozta nemrég a polgármester. 

Értesüléseink szerint a kolozsvári Műszaki Egyetem már 2010-ben elkészített egy megvalósíthatósági tanulmányt, amelyben közel 44 millió lejre becsülték az akvapark létrehozásához szükséges összeget. Aztán 2012-es megválasztása után a polgármester újból felvetette az ötletet, és 2013-ban újabb megvalósíthatósági tanulmány kidolgozására szavaztak meg 400 ezer lejt a tanácsosok. Aztán 2016-ban 3,3 millió lejt költött a polgármesteri hivatal a medence korszerűsítésére, illetve arra, hogy azt hideg időben is használhassák a kolozsváriak. Októberben pedig a városi tanácsosok ismét pénzt szavaztak meg az akvapark megvalósíthatósági tanulmányára és megtervezésére, illetve korcsolyapálya kialakítására. Az akvaparkra vonatkozó tanulmányokra 450 ezer lejt, míg a korcsolyapálya tanulmányaira 100 ezer lejt különítettek el. 

Az vízipark létesítését az gátolta meg, hogy fő gázvezeték és villanyáram-vezeték is található a strand közvetlen közelében, amelyek elköltöztetése közel 500 ezer euróba kerülne, nem beszélve az ehhez szükséges engedélyek beszerzéséről.

Jelenleg tehát egyetlen nyilvános stranddal rendelkezik a város, a többi hasonló jellegű létesítmény magánkézben van. Elszomorító az a tény, hogy egy ötcsillagos városnak, mint Kolozsvárnak, nincs akvaparkja, míg a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalnak mindössze egy év és három hónap alatt sikerült modern víziparkot létesítenie 88 millió lejből, amihez még uniós forrásokat is sikerült lehívnia. A nagyváradi Nymphaea elnevezésű akvapark a régi városi strand helyén épült fel: 15 medence, 10 csúszda, szauna és több sportcsarnok található a területén. 

Városházi illetékesek szűkszavúan fogalmaztak, és a strandot adminisztráló – egyébként a kolozsvári Polgármesteri Hivatalnak alárendelt – Közterület-fenntartó Vállalathoz (RADP) irányítottak. Annyit megtudtunk, hogy a Donát negyedi Sun strand korszerűsítési munkálatait nem foglalták bele a város idei költségvetésébe. Ez pedig azt jelenti, hogy éveket kell még várnunk a strand korszerűsítésére. Ha június 16-tól megnyithatnak a szabadtéri strandok, akkor nem marad más hátra, mint hogy szomorúan tekintsünk a silány kolozsvári strandkínálatra. Ha pedig nagyvárosi víziparkhoz támad kedvünk, akkor az előző évekhez hasonlóan legalább százötven kilométerrel nyugatabbra kell majd mennünk.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusra halasztották a cannes-i ...
Ingyenes online Rossini Gála a Müpából
Meghalt Börcsök Enikő színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ