Végleg búcsút inthetünk a Donát negyedi akvaparknak
Évekig kell még várni a strand korszerűsítésre
Évekig kell még várni a strand korszerűsítésre
Vissza

Végleg búcsút inthetünk a Donát negyedi akvaparknak

Bár a városvezetés már legalább tíz éve ígérgeti, hogy a város nyugati részén fekvő Sun strandból akvaparkot hoz létre, úgy tűnik, a nagyratörő elgondolásból nem lesz semmi. Emil Boc polgármester beismerte: csak felújítani lehet a létesítményt, víziparkká alakítani nem. Ezzel pedig újabb szegénységi bizonyítványt állíthatunk ki, mivel egy magát ötcsillagos városnak minősítő közigazgatási egységben a strandolás megoldatlan gond. A háromszázezer lakost számláló Kolozsvárnak alig van működő strandja, és azok sincsenek a legjobb állapotban. Ehhez még hozzá kell tennünk, hogy a polgármesteri hivatal közpénzből már háromszor (2010-ben, 2013-ban és 2016-ban) készíttetett a Sun strand bővítését célzó megvalósíthatósági tanulmányt, akkor elmondható: a több százezer lejes nagyságrendű pénzösszegeket hiába utalták ki. Mivel a város idei költségvetésében nem különítettek el pénzalapot a strand felújítására, még évekig kell várnunk.

A legnagyobb kolozsvári strandnak tartott, a Donát/Grigorescu negyed végén található Sun létesítményből mégsem lesz vízipark, miután Emil Boc az elmúlt tíz évben többször is „meglengette” az akvapark gondolatát, amiből végül nem lesz semmi. Ami viszont tény: a polgármesteri hivatal által 2010-ben, 2013-ban és 2016-ban megrendelt megvalósíthatósági tanulmányok természetesen közpénzből készültek el. 

– Csak korszerűsíthetjük a strandot. Felújítási munkálatokat eddig is végeztünk, szakaszosan. Felújítottuk a benti és a kültéri medencéket – nyilatkozta nemrég a polgármester. 

Értesüléseink szerint a kolozsvári Műszaki Egyetem már 2010-ben elkészített egy megvalósíthatósági tanulmányt, amelyben közel 44 millió lejre becsülték az akvapark létrehozásához szükséges összeget. Aztán 2012-es megválasztása után a polgármester újból felvetette az ötletet, és 2013-ban újabb megvalósíthatósági tanulmány kidolgozására szavaztak meg 400 ezer lejt a tanácsosok. Aztán 2016-ban 3,3 millió lejt költött a polgármesteri hivatal a medence korszerűsítésére, illetve arra, hogy azt hideg időben is használhassák a kolozsváriak. Októberben pedig a városi tanácsosok ismét pénzt szavaztak meg az akvapark megvalósíthatósági tanulmányára és megtervezésére, illetve korcsolyapálya kialakítására. Az akvaparkra vonatkozó tanulmányokra 450 ezer lejt, míg a korcsolyapálya tanulmányaira 100 ezer lejt különítettek el. 

Az vízipark létesítését az gátolta meg, hogy fő gázvezeték és villanyáram-vezeték is található a strand közvetlen közelében, amelyek elköltöztetése közel 500 ezer euróba kerülne, nem beszélve az ehhez szükséges engedélyek beszerzéséről.

Jelenleg tehát egyetlen nyilvános stranddal rendelkezik a város, a többi hasonló jellegű létesítmény magánkézben van. Elszomorító az a tény, hogy egy ötcsillagos városnak, mint Kolozsvárnak, nincs akvaparkja, míg a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalnak mindössze egy év és három hónap alatt sikerült modern víziparkot létesítenie 88 millió lejből, amihez még uniós forrásokat is sikerült lehívnia. A nagyváradi Nymphaea elnevezésű akvapark a régi városi strand helyén épült fel: 15 medence, 10 csúszda, szauna és több sportcsarnok található a területén. 

Városházi illetékesek szűkszavúan fogalmaztak, és a strandot adminisztráló – egyébként a kolozsvári Polgármesteri Hivatalnak alárendelt – Közterület-fenntartó Vállalathoz (RADP) irányítottak. Annyit megtudtunk, hogy a Donát negyedi Sun strand korszerűsítési munkálatait nem foglalták bele a város idei költségvetésébe. Ez pedig azt jelenti, hogy éveket kell még várnunk a strand korszerűsítésére. Ha június 16-tól megnyithatnak a szabadtéri strandok, akkor nem marad más hátra, mint hogy szomorúan tekintsünk a silány kolozsvári strandkínálatra. Ha pedig nagyvárosi víziparkhoz támad kedvünk, akkor az előző évekhez hasonlóan legalább százötven kilométerrel nyugatabbra kell majd mennünk.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

III. liga 8. forduló: Dési győzelem a ...
Rálőttek egy ortodox papra a ...
Elhunyt Sir Sean Connery

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ