Vasutas remények
Vissza

Vasutas remények

Újabb siker kapujába ért a CFR Kolozsvár, amelynek jó pár év szünet után ismét lehetősége van felkerülni a Bajnokok Ligája (BL) főtáblájára. A teljesítmény nem kicsi, ha azt nézzük, hogy az elmúlt öt évben milyen mély válságba került a román futball.

A hazai bajnokság sikeres csapatai egyre inkább képtelenek eredményesen szerepelni a nemzetközi porondon, most ezt az átkot törte meg a CFR, amely kisebb csoda következtében kiverte a skót bajnokcsapatot, a Celtic Glasgowt. A három selejtőzökörön túljutott kolozsvári gárda tegnap este hazai pályán játszotta a Slavia Prága ellenében a BL play-off (negyedik selejtező kör) első mérkőzését. Az eredménytől függetlenül szinte biztos, hogy a továbbjutás a visszavágón dől el. A CFR ha nem is jut tovább, már bebiztosította szereplését az Európa Liga csoportkörében, így a kolozsvári közönség mindenképpen láthat még élőben három nemzetközi mérkőzést, és összesen hat meccsen szurkolhat kedvenceinek. Ez ugyanígy érvényes egy esetleges bravúros továbbjutás esetén is, csakhogy akkor a színvonal lesz más, ugyanis a BL nagyágyúi fognak jönni a Fellegvárra.

Ez az újabb focisiker megérdemel egy kis elemzést, hiszen ha a 2008-ban elhódított első bajnoki cím utáni sikeres BL-szerepléseket nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy a mostani eredmény még nem történelmi. Valóban nem az, de ha figyelembe vesszük a román futball jelenlegi válságos állapotát, akkor azt is tudjuk, hogy a CFR-nek a nyár elején még esélyt sem adott senki, hogy képes idáig eljutni. Tény, hogy sokkal kevesebb pénz forog a román futballban, mint tíz évvel ezelőtt, a játékosok minősége is gyengébb, mert a kis pénz, kis foci aforizma verhetetlen. Ennek ellenére a CFR-nek sikerült felborítania a papírformát, és újfent igazolta, hogy a pályán nem a pénz játszik, nem a klubok költségvetése mérettetik meg, hanem húsvér játékosok. Dan Petrescunak sikerült egy koherensen futballozó csapatot összerakni, amely ismét felcsillantotta a nemzetközi sikerek reményét, és sokaknak eszébe juttatta a római Olimpicón elért parádés sikert. Távol állunk még attól a színvonaltól, abszurd a mai csapattól elvárni az akkori sikerek megismétlését, viszont azt joggal remélhetjük, hogy a CFR szintet lép, és észszerű költekezéssel stabilizálhatja magát a nemzetközi kupák főtábláján rendszeresen szereplő együttesként. Most ez a maximum, amit elvárhatunk a csapattól, hiszen látjuk, hogy más erős klubok számára is mennyire kínkeservesen nehéz átjutni a végtelennek tűnő selejtező körökön. Magyarországnak sikerült tavaly a bravúr a Videoton révén, az idén azonban már kérdésessé vált, hogy lesz-e ismét magyar csapat az Európa Liga csoportkörében. Van még némi reménye a Ferencvárosnak. De a kelet-európai csapatok mellett sokkal nagyobb hagyománnyal rendelkező együttesek számára is nagy kihívás a selejtezőkörökben való szereplés, hiszen az idén az FC Porto vérzett el, amely az idei naptári évben még BL-negyeddöntőt játszott, a BL-elődöntőt elért Ajaxnak pedig csak nagy szenvedések árán sikerült bejutnia a negyedik selejtezőkörbe.

Itt tartunk most. A CFR ismét felvillantotta a reményt, és nyitott szemmel álmodozunk arról, hogy sikerül látni talán élőben Messit vagy Ronaldot Kolozsváron. De ne csodálkozzunk, ha az idén nem jön össze a BL főtáblán való szereplés, hiszen csődeljárás után a BL kapujába elérni az már önmagában hatalmas és megbecsülendő eredmény. Ezt csak akkor lehet sikeresen megkoronázni, ha a klub a folytonosságra törekszik, és ismét rendszeres résztvevője lesz a nemzetközi kupasorozatoknak. Ennek előfeltétele megszületett Glasgowban, ami újabb történelmi sorozat kezdetét jelentheti.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: minden lehetőséget ki kell ...
Újból megnyílt az auschwitzi múzeum
Koronavírus - Ehalasztották a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ