Vasököllel védi a törvényt a kolozsvári önkormányzat
Adókedvezmény a magáncégeknek, 500%-os adó a magánszemélyeknek?
Adókedvezmény a magáncégeknek, 500%-os adó a magánszemélyeknek?
Vissza

Vasököllel védi a törvényt a kolozsvári önkormányzat

Amint az várható volt, a Kolozsvári Helyi Tanács tegnapi ülése feszült hangulatban, bekiabálások közepette zajlott, mivel rengetegen szólaltak fel annak kapcsán, hogy a tanács több mint ötven határozatot fogadott el a belvárosi leromlott állagú ingatlanok tulajdonosai „kárára”: ők 2017-ben ötszörös ingatlanadót fizetnek. A polgármester azzal „takarózott”, hogy a törvény kötelezi őt az 500 százalékos emelésre, ám a felszólalók azzal érveltek, hogy az adótörvénykönyv szerint az 500 százalékos emelés a maximális szint, amit a jogszabály előír. Ezért méltányosnak tartanák, ha a magáncégeknek adott számtalan adókedvezmény, minimális adószint megszabása mellett a polgármesteri hivatal a szegényebb lakókra is gondolna, akiknek egyetlen „bűnük”, hogy belvárosi ingatlanban laknak közel fél évszázada, kisnyugdíjasok, és nem rendelkeznek a műemlék épületek felújításához szükséges anyagi forrásokkal.

Csigalassúsággal fogadta el tegnap a városi tanács a leromlott állagú belvárosi ingatlanok esetében az 500 százalékos adónövelésre vonatkozó 55 határozatot, mivel szinte minden határozattervezet esetáben szót kértek az érintettek. Emil Boc polgármester biztosította az ott levőket, hogy „a törvény és az önkormányzat előtt minden tulajdonos egyenlő”, és hogy az idén életbe lépett új Adótörvénykönyv kötelezi őt az ötszörös ingatlanadó-emelésre.
– Az Adótörvénykönyv azt írja elő, hogy legtöbb 500 százalékkal lehet emelni a leromlott állagú ingatlanok adóját. Ha a polgármester minden évben nagy garral hirdeti, hogy a magáncégekre minimális adót ró, akkor miért akarja, hogy a belvárosban lakók, akiknek többsége kisjövedelmű személy, 500 százalékkal több adót fizessen? – tették fel a kérdést többen.
Egy másik felszólaló, aki szintén belvárosi lakástulajdonos egy több lakásos ingatlanban, azt mondta: az évek során 50 ezer eurót fektetett be lakásának restaurálásába, de mivel az ő lakása az ingatlan hátsó részében található, a lerobbant homlokzat miatt neki is 500 százalékkal kell több adót fizetnie.Emil Boc polgármestertől megtudtuk: a homlokzat restaurálására esedékes 159 ingatlan közül 56 épület tulajdonosai megszerezték a restauráláshoz szükséges építkezési engedélyeket, további 47 esetben már el is végezték a munkálatokat, és „csak” 56 ingatlan esetében nem történt semmi.– Itt az ideje, hogy a lakók felébredjenek a passzivitásból. Ezek az épületek közveszélyesek. Aki a belvárosban lakik, annak kötelességei is vannak, nem csak jogai. A törvény kötelez, hogy 500%-kal növeljem az adót, és ha nem teszem meg, akkor pert indíthatnak ellenem, mert megkárosítom a város költségvetését  – hangoztatta a polgármester.A jelen levő lakástulajdonosok erre élénken tiltakoztak, mivel úgy vélekedtek, hogy az augusztusi felszólítások kézhez vételétől kezdődően lehetetlen volt beszerezni a műemlékvédők jóváhagyását, az építkezési engedélyt és elvégeztetni a munkálatokat. A jelenlevők nem kaptak választ arra a kérdésre, miszerint ha a főtéri épületek is közveszélyesek, akkor a polgármesteri hivatal miért engedélyezte a teraszok működését a járdaszigeten?  Emil Boc kifejtette: idén 4 millió eurót költött az önkormányzat 6 műemlék épület felújítására, 2017-ben pedig további 9 épület restaurálását tervezi.  
A polgármester egyébként többször ironikusan válaszolt a felszólalásokra, és az ülés folyamán néhány liberális tanácsos „hű csatlósként” szajkózta a polgármester szólamait.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: a változás hullámának a ...
„Mi döntjük el, katasztrófa- vagy ...
Októbertől kötelező az egészségügyi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ