A titkosszolgálat vallásüldözése képeken
Kiállítás, filmvetítések a titkosszolgálati levéltárak rejtett galériáiból
Kiállítás, filmvetítések a titkosszolgálati levéltárak rejtett galériáiból
Vissza

A titkosszolgálat vallásüldözése képeken

Több filmvetítésre és egy izgalmas kiállítás megnyitóra invitálja a kolozsvári közönséget a Creative Agency and Religious Minorities Hidden Galleries in the Secret Police Archives in Central and Eastern Europe (Kreatív ügynökségek és vallási kisebbségek: rejtett galériák a közép- és kelet-európai titkosrendőrségek archívumaiban) projekt kutatógárdája, akik a titkosrendőrségek levéltárának rejtett galériáit, propagandafilmeket hoznak a kincses városba.

A titkosrendőrség vallásüldözésének működési mechanizmusát mutatja be a vizualitás lencséjén keresztül, a Művészeti Múzeumban november 21-én, csütörtökön délután 5 órakor nyíló Rejtett galériák: Az üldözött vallásosság képei a titkosszolgálati levéltárakban című kiállítás. A történészek, antropológusok, kurátorok és művészek által összeállított tárlat a kulturális örökség egy izgalmas szeletét tárja az érdeklődők elé. A kiállítás anyagát a Romániában, Magyarországon, a Moldovai Köztársaságban és az Ukrajnában egykor működő titkosrendőrségek által gyűjtött dokumentumok alkotják – olvasható a szervezők közleményében.

„A néha erőszakos és tolakodó, máskor személyes és dokumentum-értékkel bíró titkosrendőrségi fotókat számtalan módon használták fel és számos értelmezést sugallnak ma is. Mit mutatnak ezek a fotók a mai embereknek? Vajon ki tudnak szakadni a levéltári keretek közül? Kinek a felügyelete alatt legyenek az ilyen anyagok? Kiállításunk arra hív mindenkit, hogy gondolja újra a közelmúlthoz való viszonyulását” – áll a közleményben.

A Kreatív ügynökségek és vallási kisebbségek: rejtett galériák a közép- és kelet-európai titkosrendőrségek archívumaiban kutatócsoport tagjai november 22-én 18 órától, a Vallásszabadság Házában szervezett filmvetítésre is várják a közönséget. Az eseményen két dokumentumfilm példáján keresztül (Szabadulás a póktól, Kijev, 1959, rendező: Rafail Nakhmanovich – 18 min., oroszul nyelvű angol feliratozású vetítés; A hasznosi Mária, Budapest, 1966, rendező: Pásztory János – 32 min., magyar nyelvű angol feliratozású vetítés) lehet megnézni, hogy miként került a vallás a vádlottak padjára a kommunizmus évei alatt. Egy, a hruscsovi időszakból származó szovjet vallásellenes propagandafilmet állítanak szembe egy magyar filmmel, amely etnografikus szemlélettel ábrázolja a megvetett vallási jelenséget.

A vetítést a Hidden Galleries projekt kutatóival és kurátoraival folytatott beszélgetés követi. A magyar és román nyelvű bevezető után a szakmai beszélgetés angol nyelven zajlik.

Az eseménysorozatot szombaton szintén filmvetítés zárja, a Művészeti Múzeum Tonizta termében délután 4 órától vetített két film (A leleplezett apostolok, Moldova-film, 1959, orosz nyelvű angol feliratozású; Naplók Hribből, rendező: Slavomir Popovici, 1974, román nyelvű angol feliratozású vetítés) a vallás kommunizmusbeli ábrázolásának két, egymással ellentétes módját képviseli. Egy, a hruscsov-i vallásellenes propaganda idején készült szovjet-moldáv filmet vetnek össze egy román filmmel, amely a korai hetvenes évek mindennapjait állítja szembe a múlttal. Míg a szovjet film a vallási vezetőket államellenes tevékenységgel vádolja, addig a román alkotás a vallási és folklorisztikai ábrázolásokat a hetvenes évekbeli Románia új kulturális rendjének nemzeti értékeire történő reflexió részeként használja. A vetítést szintén beszélgetés követi.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
A Madeleine McCann-ügy
Megvezetés

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ