Vágyaink útja
Vissza

Vágyaink útja

Bizonyos elméletek szerint, ha valamit igazán nagyon akarsz, az előbb-utóbb bekövetkezik. Itt jön be a kívánságlistánk második helyezettje, a fehér karácsony, az első hely nyilvánvalóan a lottófőnyereményé. Személy szerint évek óta lesem az időjárás-jelentést, és könyörgök, hogy legyen már egy szép fehér karácsony. Idén bejött, névnapomkor a lúd nem járt jégen, a kertben félméteres hó van, úgyhogy lám-lám beértek az imák.

De min járunk mi, és mik a kívánságaink? Ha megkérdeznénk az embereket, egyik döntős nagy közösségi óhaj mindenképp az autósztráda lenne. A kormányfő pedig idénre tett is egy ígéretet: ha nincs meg év végéig a 100 km. autópálya, repül székéből az illetékes, a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság vezetője, nevezetesen Narcis Neaga (akinek lassan négyéves tapasztalata van abban, hogyan ne legyen soha autópályánk). 

A szállításügyes miniszter szerencsére semmi ígéretet nem tehetett az év elején a kormányfőnek, mert ahogy Dăncilă jött, Felix Stroe tárcavezető úgy ment. A kormányfő pedig méltán méltatlankodik és fenyegetőzik, mert az új év első autópályás hírében Stroe úr még úgy számolta, hogy 2018-ban kb. 156,7 km sztráda átadása teljesen elképzelhető. Aztán január végén jött az újabb kormány, tele ötletekkel és vállalásokkal a centenárium évére és vele a könnyű lemondás 56,7 km-ről. Miért ne legyen csak 100, az behozható és stílszerű is. Érted, direkt 100, mint az ország! Mindez (akár a 156,7, akár a 100) a múlt péntekig kellett volna készen legyen, szerencsére Dăncilă meghosszabította szilveszterig az átadás dátumát. Azt nem tudni, hogy december 30-a 24:00 óra a konkrét határidő, vagy december 31-e 24:00 óra ...  Közben a minap épült még 5 kilométer 218 méter 31 centi és 5 milliméter pálya a – nem is tudni mennyi – összevissza szaggatott használható és kevésbbé használható pályapuzzle-hoz. Lassan átadnak majd egy akkorát is, hogy hosszabb lesz a felavató szalagja, mint maga a szakasz... Sztrádácska, autostrădică. Szélesebb lesz, mint hosszabb ... bár amilyen drága az üzemanyag, akár ezek is hosszúnak számíthatnak, csak lassan kell hajtani rajtuk, hogy tovább tartson az élmény. 

Nos, a hó eljött és a 6 a 49-ből is lehet, hogy hamarabb beüt, minthogy nekünk érdemleges autópálya-hálózatunk legyen. Csak erősen kell koncentrálni rá, és hátha megvalósul. 

Tényleg, mit gondolnak, meglesz a 100? Vagy lehet csak 31 lesz, mert az talál a december 31-i határidőhöz? Vagy csak 18, mert 2018-hoz az jön jól? Vagy csupán annyi km, ahány évesnek Románia valóban számít a többi európai állam között?


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eugen Teodorovici a PSD elnöke akar ...
Ciprian Deac a CFR 1907 gólkirálya
Walking Dead a középkorban – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ