Utazás a régmúlt Olaszországba
Vissza

Utazás a régmúlt Olaszországba

„Ennek a koncertnek a különlegessége, hogy a régmúlt Olaszországba repít” – „csábította” a jelenlévőket Geréd István, az Egyházzene Kolozsvár Egyesület képviselője, a hangversenyciklus utolsó estéjének kezdetén, amikor a Concerto Spiralis együttes olasz barokk zeneműveket adott elő. És ha már Olaszországba egyhamar nem mehetünk úgy igaziból, akkor gondolatban miért is ne utazhatnánk oda segítségül híva a hangszerek gyönyörű hangját?

Már a Concerto Spiralis együttes  – jelenlegi tagjai: Hunyadi Koppány és Csibi Dávid hegedű, Csata István viola da gamba és Amalia Goje csembaló – tavalyi koncertjén is feltűnt a fiatal előadók összeforrott játéka. Igaz, most kissé megváltozott az együttes összetétele, de úgy tűnik: az együttmuzsikálás öröme megmaradt. Mindig jó érzés kerít hatalmába, ha fiatal előadók lépnek színpadra, és még nagyobb ez az öröm, ha az idei, járvány sújtotta körülmények közepette is azt tapasztalhatjuk: az előadók lelkesedése nem hagyott alább, épp ellenkezőleg, a hangversenysorozat záró momentumához méltó műsorral és teljesítménnyel örvendeztették meg a szép számú közönséget.

A Concerto Spiralis együttes koncertjének címe Prima di Corelli volt. A műsorfüzetben kitértek arra, hogy az olasz barokk zeneszerző és hegedűművész zenei munkásságának középpontjában a hegedű állt, ezért korszakos jelentőségű műveket alkotott. A koncerten egyrészt olyan ismert és kevésbé ismert szerzők  – G. Frescobaldi, A. Falconieri, B. Montalbano, I. Leonarda, M. Cazatti, Al. Stradella – műveit hallgathattuk meg, amelyeket Corelli kamarazenéje előzményeiként tart  számon a zenetudomány, de két Corelli-szonáta is felcsendült.  

Hunyadi Koppány és Csibi Dávid megdolgoztak a sikerért, az együttes hegedűseiként ők játszották a legszebb, de ugyanakkor a legnehezebb szólamot is.  A felcsendülő művek szerzői jól ismerték a hegedű technikai lehetőségeit és művészi kifejezőeszközeit. Az is igaz, hogy egy mostani fiatal zeneakadémiai végzettnek nem okozhat különösebb erőfeszítést egy ilyen mű előadása. Természetesen  ki kell emelnünk Csata István viola da gamba és Amala Goje csembalóművész hibátlan teljesítményét is. A Concerto Spiralis sikeres koncertet, a KlausenMusik eseménydús nyári hangversenyévadot tudhat magáénak. A közönség pedig, aki két hónapon át személyesen vagy online vett részt, minőségi koncertek élményével gazdagodott.

(Borítókép: A Concerto Spiralis együttes tagjai – Hunyadi Koppány, Csibi Dávid, Csata István, és Amalie Goje – megköszönik a tapsot. Fotó: Geréd István)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Úzvölgyi katonatemető - Több százan ...
Lakatos Mónikát Womex életműdíjjal ...
Fődíj Horvát Lili filmjének Chicagóban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ