Úszom erre, úszom arra
Sugárzóna
Sugárzóna
Vissza

Úszom erre, úszom arra

Úszom. Az utóbbi időben ez a legérdekesebb elfoglaltságom. Miután sehogy sem sikerült egy olyan csapatba beilleszkednem, amely hetente játszik, és amelyben végig játszom, ha csak tehetem, úszni megyek. Mint egykor Kolozsváron a Timár utcában, itt Vásárhelyen is van egy városi uszoda, ahol nejlonzacskót nyomnak az ember fejébe, ha netán nincs úszósapkája, aztán csobbanhat Isten hírével.

Én csobbanok is. Távol vagyok attól, hogy profi legyek, elhűlve nézem azokat, akik úgy mennek a vízen, mint a szigony, de élvezem, kikapcsolódom, arra a háromnegyed órára nem gondolok semmi másra, sőt, nem is gondolkodom egyáltalán, ami igazán rám fér.

Valójában másfél órára fizet be az ember a belépővel, de soha nem sikerült annyit maradnom – gondolom, sokkal több edzésre van szükségem. Meg is híztam, nem is úsztam évtizedek óta. Az a pancsolás, amit nyaranta műveltem, a bivalykodás válfaja volt csupán.De amennyire szégyellném magam egy gyúróteremben a kilóimért, annyira nem szégyellem magam a medencében.

Kijövök, lezuhanyzom, megszárítom a hajam, aztán felöltözöm. Különben ez utóbbi a legnehezebb az egészben. Ott hagyós, felejtős ember vagyok, ezért folyton tör a frász, hogy valamit nem teszek be, nem beszélve arról, hogy a csomagolás vagy a vállfázás sem tartozik a legnagyobb erényeim közé. Valósággal fellélegzem, amikor a batyummal elhagyom az uszodát, és irigykedve gondolok azokra, akik végre a saját kocsijukkal járhatnak.

Prospero csillagai

Több éves kihagyást követően, mely mindenféléknek köszönhető, az idén újraindul a Prospero könyvek sorozat. A Szeibert Istvánról szóló, Nagy Ibolya írta kötettel folytatódik, és már nagyon várom. Amikor tizennégy évvel ezelőtt az útjára bocsátottuk, nem hittem volna, hogy ilyen szép életre számíthat. Azóta megünnepeltük a tizedik évfordulóját, egész kis közösség alakult ki körülötte, amelyik valósággal ragyogott azon a bizonyos gálán, amelyen az azóta eltávozott Vitályos Ildikó, Kántor Lajos és Kötő József is részt tudott venni. Lohinszkynak és Szabó Ducinak is szentelhettünk kötetet még életükben, és László Gerővel is készült már a könyv, amikor a halál közbeszólt.

Szóval várom az új kötetet. Ha a csillagok állása kedvező lesz, akkor ősszel jelenik meg a kolozsvári Ábel kiadónál.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Mindenki hagyja békén a másikat”
A rendőrség megbüntette Ludovic Orban ...
Előrejelzés: Esőzések, viharok. Hol és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ