Ünnepi orgonaavató a kolozsvári Szent Mihály-templomban
Vissza

Ünnepi orgonaavató a kolozsvári Szent Mihály-templomban

A felújított templom átadásának egyik állomásához ért az egyházközség, ugyanis szombaton, június 18-án szentelik fel a templom orgonáját, majd június 19-én, vasárnap este 8 órai kezdettel szólaltatja meg Fassang László orgonaművész teljes erejében és pompájában – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

„Az orgona történetében jelentős változást követhetünk az évszázadok alatt, amelynek restaurálási munkálatai révén, bővítésekkel is gazdagodott. A kolozsvári Szent Mihály-templom egy történelmi és művészi értékű barokk orgonaegyüttest foglal magába, amely az országban egyedülálló, s méltán váltja ki szakemberek és zeneszerető közösségünk csodálatát. Lehetőséget nyújt két vagy több orgonára írt darabok megszólaltatására. A hangszer 1753-ban épült, eredetileg 12 szólóregiszterrel rendelkezik, a nagyszebeni Johannes Hahn mester műhelyéből származik, amely a századok során méltóan szolgálta a liturgiát és a szent zenét. Számos bővítésen és átalakításon esett át, mostani formáját három manuállal és 35 regiszterrel 1996-ban nyerte el. A templom felújítási munkálatai befejeztével elengedhetetlenné vált annak teljes javítása, tisztítása, intonálása és hangolása. A hangkép bővítése és kiegyensúlyozása érdekében egy új szóló regiszterrel is bővül a hangszer, egy Principal 16` pedálregiszterrel” – írják a közleményben.  

A június 19-i, vasárnapi ünnepi hangversenyen Fassang László, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a párizsi Conservatoire tanára művészi orgonajátéka révén szólal meg a felújított hangszer közel 3000 sípja.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ