Ünnepeljük együtt 1956 hőseit!
Vissza

Ünnepeljük együtt 1956 hőseit!

Az RMDSZ kolozsvári szervezete és a Kolozsvár Társaság (KT) idén is ünnepi megemlékezést szervez a sétatéri `56-os emlékműnél. Az esemény október 23-án, szerdán 15.30 órakor kezdődik.

„Minél többször emlékezünk meg az `56-os eseményekről, annál kevesebben vannak azok, akik részesei vagy tanúi voltak az akkori történéseknek. Akik akkor fiatalok voltak, ma már botra támaszkodva jönnek velünk megemlékezni és akik, ma fiatalok csak nehezen érthetik meg `56 fontosságát. Ezért fontos számunkra ez az esemény, hogy az akkori hősökről tetteinek nagyságát továbbadjuk az utókornak, és méltóképp hajthassunk fejet előttük” – nyilatkozta Balló Tamás, az RMDSZ kolozsvári szervezetének ügyvezető elnöke.

Az eseményen felszólal Csoma Botond parlamenti képviselő, Katona Zs. József, a Kolozsvár Társaság alelnöke és Mile Lajos Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának főkonzulja. A megemlékezésen fellép a János Zsigmond Unitárius Kollégium kórusa, emellett verses összeállítás is gazdagítja a programot. Az ünnepi műsort áldás és koszorúzás zárja. A koszorúzási szándékot kérik jelezni legkésőbb 2019. október 22-e 16 óráig a kolozsvar@rmdsz.ro e-mail címen vagy a 0364-408900-es telefonszámon.

Az 1956-os hősök tiszteletére további eseményeket is szerveznek. Október 22-én kedden 17 órakor Egekre görnyedett vihar jár címmel pedagógusok emlékeznek 1956-ra az Apáczai Csere János Líceum dísztermében a Gál Kelemen Oktatási és Módszertani Központ szervezésében.

Október 23-án, szerdán Az '56-os forradalom szabadtéri kiállítást lehet megtekinteni egész nap a Mátyás király szülőháza előtti téren a KMDT (Kolozs Megyei Magyar Diáktanács) szervezésében. 13 órakor levetítik a Szabadság, Szerelem című filmet a Szentegyház utca 2 szám alatt az RMDSZ kolozsvári szervezetének szervezésében. 15.30 órakor lesz a sétatéri megemlékezés, 17 órakor pedig ökumenikus istentisztelet kezdődik a Belvárosi Unitárius templomban a kolozsvári magyar történelmi egyházak szervezésében. 19 órakor Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című művét adja elő a Budapesti Nemzeti Filharmonikus énekkar és a Kolozsvári Magyar Opera zenekara a Kolozsvári Állami Magyar Operában Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa szervezésében. 19.56 órakor esti megemlékezés kezdődik a Mátyás király szülőháza előtti téren, amit fáklyás felvonulás követ a KMDT szervezésében.

Október 29-én, kedden 18 órakor a Mit mondanak 1956-ról a hazai tankönyvek? címmel 1956-ot a közösségi emlékezet és az oktatás hálójában értékelik a KT – a Főtér (P-ta Unirii) 22. szám alatti, második emeleti  székhelyén a társaság szervezésében.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Aláírásgyűjtés a nemzeti régiókért ...
Sporthírek röviden
Rendezvényajánló

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ