Uniós pénzektől fosztanák meg a megyét
Vissza

Uniós pénzektől fosztanák meg a megyét

Jó évet zárnak, sok sikeres projektet teljesítettek – összegezte az évet tegnapi sajtótájékoztatóját Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke. – Viszont a pénzügyminiszter keddi bejelentése kiütötte a biztosítékot – tette hozzá.

Arról van szó, hogy az év hátralevő napjaiban rég elkezdett tervek 30 millió eurós támogatásának átutalása várható az EU-tól, amit azonban már nem lehet elkölteni, a kormány pedig ezt költségvetési többletnek akarja tekinteni, és a legközelebbi áfa- illetve jövedelemadói visszaosztási kvótából levonni. Ezt az összeget a megyei önkormányzat főleg szociális jellegű problémamegoldásra kívánja fordítani, ezért nehezményezi, hogy a kormány ily módon kíván ártatlan megyéket „megbüntetni”. Mi több, úgy értékeli, hogy az érintett megyéknek nincs szükségük ezekre a pénzalapokra, és a visszaosztásnál kevesebbet csepegtet nekik. Jelentős összegről van szó, hiszen a Kolozs Megyei Tanács évi költségvetése 100 millió euró, amelyből beruházásokra általában 20 milliót költ. Alin Tişe tiltakozó levelet küld minden illetékes hatóságnak, és szükség esetén az Európai Bizottságnál is panaszt emel a szerinte igazságtalannak tartott helyzet miatt.

Az idei év fontos eredményének nevezte az elnök három szeméttelep bezárását (további háromé ezután következik), és a pataréti beruházás előrehaladtát. „Különben Romániában a mai napig egyetlen megyében sem zárták be az összes klasszikus szeméttelepet” – jegyezte meg. A gyermekkórház ügyében most egy szakértőbizottság keresi a megoldáshoz szükséges terepet: vagy a jelenlegi Mócok úti épület közvetlen közelében, vagy egy egészen más helyen fogják felépíteni a fontos ingatlant. Arra a kérdésre, hogy az önkormányzat miért küld minden nap híreket a megyei utak járhatóságáról, amikor az elnök hóeltakarító cégekkel megkötött szerződések felbontását fontolgatja, Tişe azt válaszolta: „téli üzemmódban” járhatóak a megyei utak, csak egyetlen esetben kaptak és továbbítottak a sajtónak valótlan állítást egy útszakaszról, amiért ő a lakosság elnézését kéri. Hozzátette: különben nagy az ember- és felszereléshiány ezeknél a vállalatoknál, ha szerződést bontana velük, nem akadna senki a helyükre.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Filmtettfeszt: díjátadó kézfogás és ...
Szexedukáció, utcai okoskönyvtár, ...
Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ