Uniós pénzekből hamarosan kezdődhet a Magyar utca felújítása
Elcsípi majd a piroson áthaladókat az okoskamera
Elcsípi majd a piroson áthaladókat az okoskamera
Vissza

Uniós pénzekből hamarosan kezdődhet a Magyar utca felújítása

Kolozsvár önkormányzatának eltökélt szándéka a belvárosi infrastruktúra korszerűsítése – főleg, ha ez vissza nem térítendő európai pénzekből kivitelezhető. A korszerűsítés során, nyugat-európai példák alapján az Emil Boc vezette városháza folytatja az új technológiák bevezetését, ezzel párhuzamosan a belvárosi személygépkocsi-forgalom korlátozására törekszik, az alternatív mobilitási megoldások javára billentve a mérleg nyelvét: a hangsúly a közszállítási eszközök közlekedésének könnyítésén, a környezetkímélő helyváltoztatási megoldások bátorításán van. Ilyen szempontok alapján kezdik el nemsokára a munkálatokat a Magyar/21 decembrie 1989 utcának a Szentpéteri templomtól a Főtérig terjedő szakaszán, ahol a gépkocsivezetők meglepetésekre számíthatnak – például eggyel kevesebb sávra a belváros irányába. Cserében az önkormányzat kis parkkal és két biciklisávval is „hízeleg” a környezetvédőknek.

Az elmúlt években különböző lakossági fórumok, meghallgatások, közviták és lakónegyedi egyeztetések keretében igyekezett a kolozsvári önkormányzat felmérni, milyen várost szeretnének az itt élők: a válaszok rendszerint a könnyen kivitelezhető technológiai fejlesztések bevezetése körül gravitáltak, különös hangsúllyal az úgynevezett élhető város elképzelésre. E Nyugat-Európában már évtizedekkel ezelőtt bevált koncepció valósulna meg nálunk is a gépkocsiforgalomnak a belvárosból történő kiszorításával, a közszállítás fejlesztésével és a számára létrehozott speciális közlekedési sávok bővítésével, valamint az alternatív és környezetbarát helyváltoztatási eszközök közlekedésének elősegítésével. 

A Magyar/21 decembrie 1989 utca korszerűsítéséről már több mint két évvel ezelőtt is szó volt, a Sétatéren található, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal égisze alatt működő Lakossági Innovációs és Ötletközpont (CIIC) szervezésében a kaszinó épületében tartott közvitán például elhangzott: esztétikai, környezetvédelmi és funkcionális változtatásokra van szükség.

A városháza részben meghallgatta az óhajokat, s egyes javaslatokat gyakorlatba is kíván ültetni: a 12 millió eurós költségvetéssel bíró munkálatok végeztével, a Planwerk tervezőiroda által készített koncepció alapján az utca mindkét oldalát fák övezik majd, mi több, a Szentpéteri templom előtti parkolót felszámolják, helyét padokkal, biciklikölcsönző állomással, fákkal elképzelt kis tér veszi át.



A polgármesteri hivatal a napokban adta ki az építkezési engedélyt az európai pénzekből megvalósuló infrastrukturális beruházás kivitelezésére: a kivitelezőnek, a Diferit cégnek két év alatt kell befejeznie – azok elkezdésétől számítva – a munkálatokat, amelyek során az utca minkét oldalán biciklisávot hoznak létre, a közszállítási külön sávokat pedig „fizikailag” is elválasztják az úttest többi részétől. Mindez viszont azzal jár, hogy a Hóstát/Mărăşti tér felől a belváros irányába megszűnik egy közlekedési sáv, ez viszont ismét „megszületik” az útkereszteződések előtt, annak érdekében, hogy a jobbra és balra fordulást optimális körülmények között lehessen végrehajtani.
 
S hogy a technológia se hiányozzon az elképzelésből, a fegyelmezetlen gépkocsivezetőket egy intelligens rendszer próbálja majd kordában tartani: okoskamerával érnék tetten azokat, akik piroson is áthajtanak. Ez országos premiert jelentene... 

Nistor Dániel RMDSZ-es városi tanácsos megkeresésünkre közölte: a közterek és közutak újragondolása a Főtérrel kezdődött, a Magyar utca átalakítása is az autóforgalom visszaszorítását, illetve a közszállítás és a biciklis közlekedés elősegítését irányozza elő.
 
– Az általános érvényű cél az, hogy a tömegközlekedést helyezzük előnybe. Ugyanakkor a biciklisávok összefüggővé tételének vonatkozásában előrelépést jelent az, hogy az utca mindkét oldalán külön rész áll majd a bringások rendelkezésére – fogalmazott az önkormányzati képviselő.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírus – Kolozs megye még ...
Az élsportolók is megkaphatják a ...
Egyre több tanügyis adatná be a vakcinát

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ