Ukrajna "zöld folyosót" biztosítana a Moldovából kivonuló orosz csapatoknak
Vissza

Ukrajna "zöld folyosót" biztosítana a Moldovából kivonuló orosz csapatoknak

Kijev tiszteletben tartja Moldova területi egységét, támogatja a szomszédos országot abban a törekvésében, hogy az orosz katonákat kivonják a területéről, s a kivonuláshoz kész "zöld folyosót" is biztosítani - jelentette ki Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter. Ukrán források szerint jelenleg mintegy 1200 fős orosz kontingens tartózkodik Moldovában, a szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságban.

Poltorak vasárnap Odesszában tárgyalt moldovai kollégájával, Anatolie Salaru védelmi miniszterrel. Ukrán és moldovai hírforrások szerint a két miniszter megállapodott abban, hogy a két ország szakemberei hamarosan megvitatják, milyen útvonalon vonhatják ki a csapatokat Ukrajna területén keresztül.

Salaru elmondta: Moldova nemzetközi szervezetekhez készül fordulni, hogy gyakoroljanak nyomást az orosz vezetésre a katonák és a fegyverzetek kivonásának megkezdésére. "A kivonuláshoz mindenfajta támogatást és lehetőséget megadunk, legyen az szárazföldi, légi vagy tengeri útvonal" - tette hozzá.

A moldovai miniszter a megbeszélésen arra is kérte kollégáját, hogy Kijev nyilvánítsa Ukrajnában nemkívánatos személynek Igor Dodon oroszbarát moldovai elnökjelöltet a Krím orosz bekebelezésével kapcsolatban tett kijelentéseiért. Magyarázata szerint a jelenlegi - európai orientációjú - chisinaui vezetés tart attól, hogy a Dnyeszter-melléken ugyanaz a forgatókönyv valósulhat meg, mint a Krím félszigeten.

Igor Dodon az elnökválasztás október 30-i első fordulójában az előzetes eredmények szerint az első helyen végzett, megelőzve az Oroszországgal szemben az Európai Unióhoz húzó ellenfelét, Maia Sandut.

A nemzetközileg el nem ismer Dnyeszter Menti Köztársaság a Szovjetunió felbomlása után jelentős orosz segítséggel szakadt ki Moldovából. Függetlenségét 1990. szeptember 2-án nyilvánította ki, egy erről rendezett, nem hivatalos népszavazás után. Hivatalosan azonban továbbra is Moldovához tartozik, a világ egyetlen országa sem ismeri el önállóságát. A Dnyeszter folyótól keletre fekvő keskeny földsávot elfoglaló szakadár köztársaságban javarészt moldovai románok, ukránok és oroszok laknak közel egyenlő arányban.

(Képünkön tiraszpoli óriásplakát, amely az Oroszországgal való egyesülésre buzdít)  


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tőkés László: az RMDSZ nem használta ki ...
Új szakmai egyesületet alapítottak a ...
KÓTA-életműdíjat kapott Szép Gyula

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke
  • VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...