Újra régi fényében pompázik a Státus-paloták egyik része
Vissza

Újra régi fényében pompázik a Státus-paloták egyik része

Rendszerint leginkább magunk elé nézve közlekedünk, ennek oka mindennapi tennivalóink, gondjaink. Sietünk, és bizony ritkábban emeljük fel tekintetünket, pedig sok esetben találkozhatunk szemet és elmét gyönyörködtető látvánnyal. Egyik ilyen kép és lehetőség Kolozsvár akár emblematikusnak is nevezhető épületegyüttese, az úgynevezett Státus-paloták Szentegyház/Iuliu Maniu utca 5. szám alatti – a Bolyai utcával sarkot formáló – épülete, ami néhány napja újra régi, impozáns fényében ragyog. Ez akár évforduló köszöntő eseménynek is tekinthető, hiszen 25 éve alapították a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karát, amelynek ez az épület ad otthont.

A kincses város építészeti örökségének egyik fontos objektumáról van szó, amelynek külseje egyrészt az idő viszontagságai, másrészt a letűnt kommunista rendszer nemtörődömsége, valamint az 1989-es rendszerváltást követő évtizedek alatti anyagi források hiánya miatt leromlott állapotba került. A tulajdonos, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány gondoskodása folytán most valósult meg a teljes külső felújítása, beleértve a sisak restaurálását. Vízi Zakariás Kolozsvár-Györgyfalvi negyedi plébános, címzetes esperes, egyben az alapítvány igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy lehet gyorsan és jól dolgozni, hiszen idén május 10-én kezdtek neki a munkálatoknak, amelyeket az egyetemi év kezdetére fejeztek be. Mindenképpen elismerés illeti a Sütő Sándor mérnök vezette csapatot, az évszázados, gyönyörű gipszdíszeket megtisztító szakembereket, de a sarokrész fölötti, eddig alig észrevehető sisakot felújító bádogos munkásokat is. Kivette részét a munkálatokból Mureșan László, az alapítvány adminisztrátora is, aki az elnökkel együtt, fáradtságot nem ismerve folyamatosan ellenőrizte a munkafázisok elvégzését. Megtudtuk, hogy egyúttal felújíttatták a két belső udvart is.

Sas Péter budapesti művészettörténész A római katolikus egyház szerepe Kolozsvár építészettörténetében című kötetében írja: „Az 1898 áprilisában elkezdett bontások után az újonnan kialakított utcaszakasz (Szentegyház utca) két oldalán – az egyetem főépületének megformálása során már bizonyított – Alpár Ignác által tervezett eklektikus karakterű Státus-paloták, a római katolikus egyház hat modern bérháza magasodott. (...) A lakások sivárságát a belső udvar nézetének tiszta aránya, az észak-olasz palotákat idéző neoreneszánsz loggia homlokzata enyhítette.”

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A Környezetvédelmi Őrség megbírságolta ...
Kedvezményes repülőjegyek európai, ...
Hidrogénbuszt tesztelnek Kolozsváron is

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ